Ongesluierde Cigdem Yuksel neemt het op voor gesluierde vrouwen

Deze zaterdag een interview met de titel ‘Gesluierde vrouwen verdienen eerlijkere beelden’, maar dan niet tussen aanhalingstekens. Ofwel, de Volkskrant schaart zich geheel achter deze uitspraak. Een uitspraak die suggereert dat ze tot nu toe oneerlijk werden verbeeld. Verder maar liefst vier foto’s van de geïnterviewde, fotografe Cigdem Yuksel. Op drie ervan friemelt ze door haar uitbundige haar. Overduidelijk zelf dus géén gesluierde vrouw. Maar wel eentje die het volledig opneemt voor haar moeder, zus en andere moslima’s die met hijab of zelfs nikab over straat gaan. Je verwacht dat ze er als insider verstand van heeft, temeer daar het onderwerp haar al een paar jaar bezighoudt. Maar dan snap ik echt niks van haar volgende woorden op de waarneming dat die moslima’s vroeger nog geen hoofddoek droegen en nu wel: “In hun jonge jaren was het geloof meer sluimerend aanwezig, naarmate ze ouder werden, kwam het meer op de voorgrond. Het is geen big deal voor ze.” Er spreekt een enorme negering uit van de druk en intimidatie die fundamentalisten, met ‘groot succes’, sinds Khomeiny wisten uit te oefenen.

[
BRIEF AAN DE REDACTIE - AFGEWEZEN Ongesluierde Cigdem Yuksel neemt het op voor gesluierde vrouwen Klik om te Tweeten
Laatste berichten van Peter van Lenth (alles zien)