Sjors Joosten over Zweden

Student sociologie Sjors Joosten mag van de Volkskrant zijn mening spuien over Zweden, waar hij zijn studie volgt. Hij steekt de loftrompet over de kinderopvang, het ouderschapsverlof en nog zo wat ‘emancipatiezaakjes’. Maar verder loopt hij behoorlijk leeg op de ‘witte’ dominante, vooral buiten de steden wonende ‘conservatieve’, ja zelfs ‘extreemrechtse’ meerderheid. Die hangt immers nog steeds de ‘originele nationale identiteit’ aan. En ‘vooral Somaliërs zijn hiervan de dupe’, schrijft hij.
Volgens dit frame zijn de spanningen in de Zweedse samenleving ultiem de schuld van de ‘conservatieve’ plattelanders. Het hele idee dat het juist de schuld van stedelingen is, komt niet op in het hoofd van Joosten. Stedelingen die, naïef als ze zijn, menen dat alle culturen best wel met elkaar kunnen samengaan in één maatschappij. En iedereen die daar anders over denkt, is dan extreemrechts.

BRIEF AAN DE REDACTIE - AFGEWEZEN -- Sjors Joosten over Zweden Klik om te Tweeten
Laatste berichten van Peter van Lenth (alles zien)