Een narratieve metafoor

Peter van Lenth
Volg me

Mohammed Benzakour is een, naar eigen zeggen, ‘geëngageerd journalist’ die o.a. een aantal jaren columns vulde voor de Volkskrant. Dat doet hij niet meer, maar vandaag treft hem de eer toch nog even deze krant te halen. Op de U-pagina staat van zijn hand een ingezonden mening over de ontruiming van de Gazastrook. Daarin hanteert hij een ‘narratieve metafoor’: Een echtpaar wordt ’s nachts belaagd door vijf gewapende kerels. De man wordt gedood, de vrouw in de boeien geslagen, weggevoerd, opgesloten op een zolderkamer zonder vensters. De kleren worden haar van het lijf gerukt, de juwelen afhandig gemaakt, ze wordt verminkt met steekwonden, een tepel wordt weggesneden, het hoofd kaalgeschoren, ze wordt serieel verkracht en op haar gezicht wordt gepist. En dat dan decennialang. Later wordt rondom de zolderkamer een kolossale muur gebouwd. Dan, op een mooie zomerdag, 38 jaar later, gaat het luikje van de zolderkamer open en wordt de vrouw iets vertrouwds toegeworpen: ‘Pak aan! Je slipje, hadden we hier nog liggen. Aardig van ons, toch?’
Ja mensen, meneer Benzakour heeft het hier over wat Israël de Palestijnen heeft aangedaan, en dat slipje symboliseert de teruggave van de Gazastrook! Maar dat had u natuurlijk al begrepen tijdens het lezen van deze fantastisch rake metafoor.
Mohammed Benzakour. Onthoud zijn naam goed. Een werkelijk fantastisch journalist en columnist. Maar niet heus. Maar helaas wel te gast op menig forum en zelfs onlangs winnaar van de Journalisten Vredesprijs 2005 van het Humanistisch Verbond. Je blijft je af en toe verbazen. Mocht je dat van het Humanistisch Verbond hebben gelezen, lees dan ook even www.arabistjansen.nl/Benzakour.doc.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *