Allochtoon

Peter van Lenth
Volg me

Netwerk “bij de KRO” had vanavond een reportage over het woord ‘allochtoon’. Diverse personen pleitten voor het afschaffen van het woord. Ik heb me rot geërgerd. Want ik weet nog heel goed waarom destijds de woorden ‘autochtoon’ en ‘allochtoon’ werden ingevoerd: Ze moesten een einde maken aan het gebruik van het woord ‘vreemdeling’, dat verworden was tot een discriminerende term! Ik was het ermee eens, want de nieuwe begrippen waren inderdaad neutraler, en best wel mooi ook. En dat zijn ze voor mij nog steeds! Bij mij is er geen sprake van discriminatie wanneer ik het woord ‘allochtoon’ gebruik. Maar vanaf vanavond moet ik gaan uitkijken, want er is een rits personen over het scherm gerold waarvan een aantal stug beweerde dat het een discriminerende term is. De geschiedenis herhaalt zich? Moeten we weer een ander woord gaan bedenken? Nee, want ze willen gewoon het gebruik afschaffen. Ergo, er mag niet eens meer een andere term voor in de plaats komen. Sorry dat ik het zeg, maar het heeft iets van het politiek-correcte denken waartegen de afgelopen jaren te hoop is gelopen, omdat bepaalde realiteiten niet, zonder het risico te worden gebrandmerkt, besproken konden worden.
De enige kritiek waarbij ik me iets kan voorstellen is dat het woord momenteel ook gebruikt wordt voor de alhier geboren eerste generatie kinderen van allochtonen. Op zich is het beter als zij geen allochtoon genoemd worden en zodoende het gebruik beperkt wordt tot degenen die niet alhier geboren zijn. Maar om de eerste generatie kinderen nou ook al meteen autochtoon te noemen gaat me eigenlijk weer te ver. Deze eerste generatie kinderen blijkt in de praktijk vaker wel dan niet in een specifieke overgang te zitten. Hun integratie is, in het gunstige geval, gaande, maar veelal nog niet voltooid. Wellicht moet voor deze groep juist een nieuw, extra woord worden bedacht. Zo kan met een simpel woord inzake bepaalde landgenoten worden aangegeven welke problemen specifiek hen raken, wat debatten alleen maar ten goede kan komen. En achter deze gedachte zit bij mij geen greintje discriminatie.

Wie weet een goed woord?

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Allochtoon

 1. Ynske zeggen:
  Wat is er eigenlijk mis met het woord medelander? Klinkt vriendelijk, slaat op allerlei ‘allochtonen’: van asielzoeker tot gasthoogleraar, van pas binnengekomen ‘vreemdelingen’ tot mensen die al wat langer in Nederland wonen. En hun kinderen, hier geboren en getogen, zijn gewoon Nederlanders. Ben je meteen van dat rotwoord ’tweede-generatie-allochtoon’ af.
 2. Peter zeggen:
  Maar hoezo is allochtoon opeens een rotwoord? Dát begrijp ik dus niet. Het is toch een mooi woord?!
  Los daarvan, wat moeten we met een in Nederland geboren persoon die bovendien de Marokkaanse nationaliteit aangeboden krijgt, simpel omdat Marokko dat hun nazaten gunt, hoelang geleden ook geëmigreerd is? Zijn dat ook al Nederlanders? Lijkt me een probleem, want ze zijn dan ook Marokkaan.
 3. anja zeggen:
  Wat mij hier aan tegenstaat is dat het woord alochtoon alleen wordt gebruikt voor de gekleure “”medelanders””
  inderdaad een prachtige term. Als mensen van buitenaf met een blanke huidskleur in Nederland komen wonen, wordt het woord allochtoon voor hen niet gebruikt. Wel wat hypocriet! Zelf ken ik blanke mensen niet afkomstig uit Nederland, maar er wel wonend, die er volledig worden geaccepteerd en niet als buitenlander worden bekeken. Een ervan is een Amerikaan, helaas nog steeds geen Nederlandse nationaliteit na al die jaren, maar wel een grote bek dat die turken en marokkanen de grens over moeten worden gezet, allemaal tuig. Is dit iets typisch voor blanke “”medelanders””? Ik weet het niet, maar het is wel verdomde krom naar mijn mening.
 4. Peter zeggen:
  Misschien heeft het iets te maken met herkenbaar zijn als niet-nederlander. Maar voor mij is die Amerikaan ook een allochtoon. En dat bedoel ik niet negatief.
 5. anja zeggen:
  Ik denk dat het eerder iets te maken heeft met de bekrompenheid van de doorsnee nederlander, alles wat een kleurtje heeft is eng, die andere ‘”medelanders”” (deze term houden we er maar in) zijn niet meteen te hekennen
 6. pvanlenth zeggen:

  Medelander…. Nu ik dit 10 jaar later teruglees, valt mij meteen op hoe FOUT die term is. Wat is in vredesnaam een medelander. Of bedoelt Ynske een mede-Nederlander en denkt ze dat scherp te kunnen afkorten? Of wil ze er mede-leven mee uitdrukken? Of mede-lijden? Gek dat er destijds mensen waren die dat woord serieus als alternatief naar voren brachten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *