Weg met Raymond van het Groenewoud

Peter van Lenth
Volg me

LOG UITGEBREID OP 7 OKTOBER 2005

Raymond van het Groenewoud heeft een nieuwe song: Weg met Amerika. Zojuist (5 oktober) heb ik het aangehoord bij Barend en van Dorp. Ik wist niet wat ik hoorde! Wat een gigantische hoeveelheid frustratie stort hij over ons uit. Het hele lied staat werkelijk bol van de negatieve vooroordelen over de States. Er is werkelijk geen enkele uitspraak in het lied die deze vooroordelen tegenspreekt en er daarmee een satire van maakt. Ergo, ik moet concluderen dat Raymond het werkelijk meent! Ik moet er niet aan denken dat dit een meezinger wordt bij zijn concerten. Weg met Raymond van het Groenewoud!

Overigens hebben diverse personen/instellingen een aanklacht tegen hem ingediend wegens vermeend racisme bij de Belgische equivalent van onze CIDI. Zelf haal ik uit de teksten niet direct racisme, wel een buitengewoon zelfingenomen houding en een en al haatdragendheid. Raymond heeft zich vandaag tegen de aanklachten verweerd middels een open brief: http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=G7MIMT1F

Voor de volledigheid hieronder de letterlijke tekst van het lied.

Weg met Amerika
Hamburgers en cola, ja dat wist u al
Maar kent u ook de oorzaak van het algemeen verval?
Kortzichtig denken, luidruchtig spreken
Eeuwig in one-liners blijven steken

Weg met Amerika! Weg met die boeren van Amerika

Weg met Amerika!
Weg met het kolonialisme van Amerika
Weg met dat lelijke, knauwende Engels
Al die Angelsaksische pretentie, arrogantie
Ja, een gloeiende pook in hun gat
En dat is dat
Weg met die rappers en hun eeuwige ,,fuck”
Weg met de verheerlijking van de stompzinnigheid
Inderdaad, fucking assholes, krijg het slingerschijt
Leve Italiรซ, leve de mafia,
Weg met na-apen van Amerika
Verenigde Naties, lammetjes die blaten
Het zijn allen vazallen van de Verenigde Staten

Weg met Amerika! Weg met die boeren van Amerika

Weg met Amerika!
Weg met het imperialisme van Amerika
Hun voorgekauwde kleutercultuur
Vol van genante voorspelbaarheid
En Hollywoodmonsters van oppervlakkigheid
Dan zit je in Belgiรซ, daar loop je gebukt
Onder al die stupide en ook nog eens mislukte
Imitaties van onnozele Amerika-producten

Weg met Amerika! Weg met die boeren van Amerika

Weg met Amerika en zijn professionaliteit
Maskerade voor de ledigheid
Democratie, ammehoela!
We worden geknecht lijk een tamme poema
Huh, lelijke opkopers, ook van de vrijheid
Hun opgefokte, opgedrongen, betekenisloze vrijheid
Weet u wat er scheelt, weet u wat er scheelt?
De dictatuur van ’t Amerikaanse vrijheidsbeeld, ja
Dat is wat er scheelt
Die dwaze macho’s, moh vent, moh vent,
Die spelen nu al zestig jaar politie-agent

Weg met Amerika! Weg met die boeren van Amerika

Hun chewing-gum-flinkheid, hun schietgeweren
Hun plastic blonde wijven met het Pepsodent-gebit
En hun belachelijke Terminator
Full of shit
Het is namelijk nooit gedaan
Daar kan je op aan
Weg met die cowboys van de CNN
Het land dat de complexiteit niet erkent
Waar het denken is gestremd
Zet die boeren in hun hemd
Weg met die cowboys, leven de indianen!
Hier spreekt de laatste der Mohikanen
Ik ben van het Belgische, het Europese panel
En ik verzoek u: ,,Clear my channel! Clear my channel!”
Megalomane eencellige idioten
Kiss my ass, ja, kus mijn kloten

Weg met Amerika! Weg met die boeren van Amerika
Weg met Amerika! Weg met die boeren van Amerika

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Weg met Raymond van het Groenewoud

 1. Rogier zeggen:
  Dat anti Amerikanisme begint sowieso ernstige vormen aan te nemen in Nederland en waarschijnlijk ook bij de zuiderburen.
  Telkens weer voel ik mij genoodzaakt binnen mijn vrienden- en kennissenkring de Amerikanen, soms overdreven. te verdedigen tegen toenemende, vaak overdreven, negativiteit richting Bush en Amerika. Kritiek is niet erg en zeker niet altijd onterecht, maar er lijkt volgens een hoop mensen totaal niets goeds meer uit de Verenigde Staten te komen. Ik hoor niemand (meer) klagen over de Sovjet Unie, China, Korea of nog tientallen andere lekkere landen en regeringen.
  Het lijkt of wereldwijd Amerika de gemeenschappelijke zondebok is geworden. En zo helpen we, ongetwijfeld onbedoeld, moslim-fundamentalisten en figuren als Bin Laden, meer dan ons lief zou moeten zijn.
 2. ruud zeggen:
  lieve mensen, dat we met z’n allen op de usa vloeken komt omdat we eigenlijk van haar houden en willen beschermen. we voelen ons allen zeer betrokken bij wat er zich daar afspeelt en het doet ons pijn dat ze niet altijd handelt zoals wij achten dat verstandig zou zijn. we hebben gewoon niets met chinesen en hebben er ook eigenlijk geen weet van hoe zij zijn. het is een ander tiep mens. daarom: klagen is niet erg, zwijgen is gevaarlijk. dag hoor met de groeten tuut ๐Ÿ˜€
 3. anja zeggen:
  Peter, als ik eerlijk bent vind ik het nummer toch wel iets hebben, het lijkt kortzichtig, maar er zit wel een kern van waarheid in. Moet je dit ook niet enigszins met sarcasme bekijken? ik denk dat het uit een bepaald oogpunt geschreven is. de Amerikanen voelen zich almachtig ten opzichte van de rest van de wereld en zijn de zogenaamde vredestichters, maar ik zelf vind dat ze er nog maar weinig van bakken. ๐Ÿ˜‰
 4. anja zeggen:
  Deze kijk van de massa op Amerika is niet van deze tijd, maar leeft al veel langer naar mijn mening. Waar denk je dat het nummer van Boudewijn de Groot op slaat met zijn meneer de president, slaap zacht. het is nog steeds een graag gehoord nummer. Helaas heb ik niet het commentaar van raymond gehoord, maar kan mij niet voorstellen dat er een blerende menigte zal staan:weg met Amerika. Ik denk dat dit wel los zal lopen. Zeker als het nummer ongenuanceerd is. De europeanen zijn niet gek. Toch blijf ik wel van mening, dat een hoop Amerikanen zich superieur voelen aan de rest van de wereld, alleen al de tern God bles America!!!!!!!!!
  te pas en te onpas kramen ze dit uit, voor mij is dit ook ongenuanceerd. ๐Ÿ™
 5. pvl zeggen:
  @ Anja
  Het is een vooroordeel dat de Amerikanen zich almachtig zouden voelen.
  Probleem vind ik dat Raymond zo zijn optredens heeft. Ik zie dan daar die menigte voor dat podium staan, met zijn allen steeds blรจrend ‘Weg met Amerika! Weg met Amerika!’. Het is gewoon opjuttend. Ook ik zocht aanvankelijk naar ironie, sarcasme enzo, maar ook blijkens zijn eigen commentaar is er simpelweg sprake van amerikahaat. Je kan het oneens zijn met Bush, en dat is links massaal, maar je moet wel met argumenten blijven komen, ook – of eigenlijk vooral! – als je links bent.
 6. anja zeggen:
  Ik scheer de Amerikanen niet over een kam, je hebt er genoeg die het niet met het beid van Bush eens zijn en veel die voor hem zijn. Net als in Europa. De meningen zijn verdeeld. Maar moeten we deze discussie wel voortzetten? Ieder van ons heeft z ’n eigen mening hierover en dat is maar goed ook dat dat mag en kan hier. Jij hebt graag het laatste woord, maar ik eigenlijk ook wel. Ik delf het onderspit en geef het jou. ๐Ÿ˜‰
 7. Ruud Antonisse zeggen:
  Amerikanen radicaliseren in christelijke waanzin. CNN is de lajaziera van de westerse wereld en ze kunnen ook niet voetballen en toch houd ik ontzettend veel van ze want bewust of onbewust, met goede of slechte bedoelingen, ze hebben onze zo gekoesterde vrede wel helpen realiseren 60 jaar geleden inclusief het marshall plan.. ๐Ÿ˜•
 8. anja zeggen:
  Peter, Meneer de president heeft jouw toen je een stuk jonger was dus ook aangesproken als ik het goed lees.
  Ik denk niet dat we in die tijd ongenuanceerd waren, maar er een totaal andere kijk op hadden en wat radicaler en doortastender waren. Misschien geldt hier ook wel, we worden wat ouder en dus milder. Ik vind het nog steeds wel een nummer als je het goed beluisterd, dat er een grote kern van waarheid in zit en kan er nog steeds kippevel van kan krijgen. Al was het alleen maar de muziek, tekst vind ik ook goed maar die laat ik nu even buiten beschouwing. De muziek achter nummers doet namelijk ook heel veel. Ik weet wel dat het gaat om datgene wat er uit word geflapt, vonden we in die tijd ook prima, waar of niet? ๐Ÿ˜€
 9. anja zeggen:
  Ruud, ook al hebben ze ons 60 jaar geleden geholpen, betekent nog niet dat ze nu zomaar de regie in allerlei landen kunnen gaan voeren als die een beleid hebben wat hen niet aanstaat. Moet voor de Nederlanders ook geen reden zijn, om alles maar klakkeloos van de Amerikanen aan te nemen, ook zij maken fouten.
  Zeker de redenen die ze hebben aangevoerd om Irak binnen te vallen vind ik persoonlijk nogal dubieus, de waarheid hierover zal wel nooit boven tafel komen vrees ik. ๐Ÿ™
 10. pvl zeggen:
  @ Anja
  Ja, dat lied van Boudewijn de Groot (eigenlijk Lennaert Nijgh) zit me sinds een jaar of wat ook dwars. Ik denk tegenwoordig weleens ‘wat waren we destijds toch ongenuanceerd en ongemerkt onrechtvaardig jegens bepaalde groepen’.
  Je kan en mag de Amerikanen niet over een kam scheren. De hoeveelheid meningen loopt er zeer uiteen. Generaliseren is gewoon onrechtvaardig en de rechtse Amerikanen hebben in een hoop opzichten ongelijk, maar wat sommige onderwerpen betreft heeft links zich het kaas van het brood laten eten door ze. Zo vind ik.
 11. pvl zeggen:
  Ik kan gewoon niet goed tegen ongenuanceerde amerikahaat. Ik wil gewoon niet op die manier links zijn en doe een beroep op linkse mensen mij niet verder van links te vervreemden.
 12. Lucien Valensa zeggen:
  Leuk onderwerp en goeie discussie waar je het eens of oneens mee kan zijn. Even een opservatie van iemand die al 25 jaar uit dit land weg is. Ik zie een enorm amerika haat in de pers en in gesprekken met mensen in Europe en niet alleen in Nederland met veel ongenuanceerde uit de pers overgenomen vooroordelen over Amerika. Het lijkt mij veel op wat de duitse indoktrienate was over de joden. Je kunt het wel of niet met de Irak oorlog eens zijn maar ik zou de Nederlanders wel eens willen horen schreeuwen als die vloegtuigen op de Amsterdam Arena vol met mensen waren gevlogen.
 13. anja zeggen:
  Is dit dan soms de reden dat ze Irak binnen zijn gevallen?
 14. bo zeggen:
  Zolang er een michael Moore is die gewoon zijn documentaires kan maken in Amerika en zolang er kunstenaars uit Amerika hun mening kunnen geven is er niets aan de hand en blijft Amerika een land die wij niet kunnen missen en niet willen missen!!!!!
 15. anja zeggen:
  Ik denk dat de discussie niet zozeer in het teken van de Amerikanen in het algemeen moet gaan, maar meer richting G.W. Bush. 8) De Europeanen hebben op zich niets tegen de Amerikanen, maar het is meer die geflipte republikein waar het aan schort. ๐Ÿ™ Die denkt dat hij superieur is aan de rest van de wereld, ook de mensen die destijds op hem gestemd hebben, delen nu zijn ideeen vaak niet meer. ๐Ÿ˜‰ Dus komt het er op neer dat de houding die Bush aanneemt niet goed is voor het imago van de Amerikanen, die hier dan weer onder te lijden hebben. Ja ja, veel mensen zijn kortzichtig, ook in Europa!! ๐Ÿ˜‰
 16. anja zeggen:
  De mensen met een negatieve mening over de VS en die ook zo duidelijk ten hore brengen is een gevolg van de vrije meningsuiting die bij Europa hoort, dus ook al zijn we het er niet mee eens, het hoort bij onze democratie, zullen we dus moeten accepteren. Iedereen heeft het recht om zijn mening te uiten en Raymond doet dat op deze wat ongenuanceerde manier. ๐Ÿ˜‰
 17. anja zeggen:
  Wat mij opvalt in deze discussie over de oorlog Irak/Amerike en alle andere landen die er in mee gesleept zijn is dat er geen antwoord komt op de vraag: WAT IS NU DE WERKELIJKE REDEN? ๐Ÿ™ Als er een gek is die een aanslag pleegt en uit een anderland komt waar het gebeurt, is dat toch geen reden om een oorlog te beginnen en dat land binnen te vallen? Ben ik soms gek?
 18. pvl zeggen:
  Maar hebben mensen met een negatieve mening over de VS ook het recht om een dusdanig lied als dat van Raymond v.h. Groenewoud te schrijven, danwel om de V.S. rondweg te haten en daar ook zo openlijk voor uit te komen, onder het motto “wat een klootzakken hรจ, die Bush en z’n klerebende”?
 19. anja zeggen:
  Dat dit lied mensen zou ophitsen tot hysterie moeten we nog afwachten. Niets is onmogelijk. Zoals hij de Amerikanen benoemt vind ook ik niet goed, zoals ik al heb gezegd. Hij had er misschien beter Bush van kunnen maken. Maar dit is wel het gevolg van de uiting van meningsvrijheid, of je het er nu wel of niet mee eens bent.
  En de angst voor de massavernietigingswapens daar heb ik toch echt mijn vraagtekens bij. Er was toen al niet bewezen ze dat ze er waren. Ik denk eerder dat G.W. het klusje van Pa wilde afmaken,(zo als je weet ging het onder hem ook niet zo lekker). En wat de motieven voor olie zijn, die zal ik maar in het midden laten. Goed het enige wat ze bereikt hebben is dat die schoft van Saddam Hoessein is opgepakt, maar is Irak er beter van geworden? Nee tot op heden maken ze er een puinhoop van!!!!!!!!
  De toekomst zal het uit moeten wijzen, maar nu is het een zootje. Wat ik nog het meest jammerlijke vind is dat er zoveel andere landen ingetrapt en meegesleept zijn. Zijn het zoveel burgerlevens waard? Niet dat het leven van een soldaat er niet toe doet, maar toch. Het zal je kind maar zijn die daar in Irak het leven laat. Ze hebben er wel zelf voor gekozen (niet dat de ouders daar altijd achter stonden) maar als het dan zover is, denk ik toch dat ook die ouders Bush naar de andere wereld wensen.
 20. pvl zeggen:
  @ Lucien
  Daarin heeft Anja wel gelijk, vind ik. De oorlog in Irak had aanvankelijk niks, of in elk geval niet veel, te maken met de strijd tegen Al’Qaida. Maar ik denk wel dat een volk heel anders over dingen gaat denken als hen zelf iets als 9/11 overkomt. Zo vind ik zelf de muur van Israรซl vrij logisch. Als bij ons zelfmoordaanslagen plaats zouden vinden, en als we het idee hadden dat een grote muur zou kunnen helpen, zouden we het niet laten, in weerwil van wat de hele rest van de wereld ervan vindt.
 21. anja zeggen:
  Peter, hier bedoel ik niet alleen de Amerikanen mee. Het is de hele toestand daar. En denk dat de terroristen van deze situatie handig gebruik maken om hun aanslagen te vergoeilijken. Maar dat het een zootje is op het moment zul je denk ik wel met me eens zijn. Als je de tegenstand van de Irakezen zelf ook onder de loep neemt, denk ik wel eens, zijn deze mensen wel toe aan een democratie, zoals de westerse landen dat zo graag willen.
 22. anja zeggen:
  Met deze mensen wel toe, bedoel ik toe geweest.
 23. anja zeggen:
  Peter, misschien zit hier een grote kern van waarheid in, maar moeten wij landen die niet zover zijn onze ideologie opdringen. Lijkt mij van niet. En dan ook nog als exportartikel. NEE! ๐Ÿ™
 24. pvl zeggen:
  @ Anja
  ‘Vrijheid van meningsuiting’ is geregeld in de wet. Diezelfde wet legt ook beperkingen op. Ergo, het mag niet worden uitgelegd als een recht om alles wat je maar wilt publiekelijk te uiten. In het geval van het lied vind ik dat het minstens denigrerend is en mensen ophitst tot een hysterische houding jegens een ander land. De vrijheid van meningsuiting wordt m.i. hier misbruikt.

  Ik denk dat de anst voor massavernietigingswapens wel degelijk de werkelijke reden is geweest. Dat ze er achteraf niet bleken te zijn, wil niet zeggen dat Bush en consorten dat al voor de oorlogsverklaring wisten.
  Ikzelf vond destijds al dat ze beter als legitieme reden mede hadden kunnen noemen het feit dat het ongehoord is dat we een schurk als Saddam Hoessein toestaan de baas te zijn van een heel land.

 25. pvl zeggen:
  @ Anja
  Is Irak er beter van geworden? De huidige toestanden daar worden veroorzaakt door pure terroristen en opstokers. Niet door de Amerikanen, Engelsen Australiรซrs, Japanners en andere buitenlandse militairen. Dus als jij schrijft: Nee tot op heden maken ze er een puinhoop van!!!!!!!! dan vraag ik me af wie je bedoelt met ‘ze’.
 26. anja zeggen:
  Dat is zeker geen optie, maar een land binnenvallen en daar de eisen gaan stellen die in de westerse landen gelden ook niet. Zou het niet beter zijn als het westen zich er eens van bewust gaat worden, dat ze niet overal hun wil op kunnen leggen? Mensen in hun waarde laten.
  Wie is hierna aan de beurt? Inboorlingen, eskimo’s? Zo hebben de westerse landen altijd wel iets. Ook over volksstammen die gewoontes hebben naar een cultuur die ze al eeuwen lang naleven en naar de klote word geholpen dank zij westerse invloeden. Het is niet altijd vooruitstrevend wat wij westerlingen vinden. Niet voor de cultuur, maar zeker ook niet voor het milieu. Leven en laten leven.
 27. pvl zeggen:
  @ Anja
  Die twijfel of ze wel aan democratie toe waren, heb ik ook. Maar ik denk dat onze twijfel over de universele geldigheid van democratie vrij nieuw is en met name gekomen is door wat zich in Irak afspeelt. Zou dat niet ook kunnen gelden voor de V.S.? Ergo, dat ook zij pas recent doorkregen dat democratie als ideologisch exportartikel misschien toch minder gewild is in sommige landen.
 28. pvl zeggen:
  @ Anja
  Dat bedoel ik ook. Het besef dat democratie misschien niet overal, momenteel, tot gewenst resultaat leidt, hebben we pas vrij kort. Overigens zou ik dan weleens willen horen wat de alternatieven zijn. Zomaar een dictatuur lijkt me geen optie.
 29. pvl zeggen:
  @ Anja
  Haal dingen nou niet door elkaar. Ergens democratie willen brengen is iets anders dan overal je wil op willen leggen. Juist als je mensen in hun waarde wilt laten, gun je ze democratie. Dat we tot het besef komen dat democratie nog niet overal werkt, is omdat we doorkrijgen dat nog niet overal de mensen (de individuen) hun zelfwaarde beseffen. Wil je zo’n streek ontdoen van zijn dictator, dan zal je als westerling dus moeten sjoemelen juist met je idee dat alle mensen unieke waarde hebben.

  En er is helemaal geen sprake van het opleggen van de wil aan inboorlingen en eskimo’s. Waarom haal je dat er nou bij? Of refereer je hiermee aan een belangrijk thema van de Verenigde Naties voor het komende jaar: het recht op afwijkende rechtspraak voor ethnische groepen die al veel langer ergens woonden dan de heersende groep, zoals de aboriginals, de indianen, de inuits, enz. Probleemloos is dat zeker niet. Wat moet je bijvoorbeeld aan met die indianenstam in het Amazonegebied die nog steeds, tot op de dag van vandaag, indringers om zeep helpen en op een beestachtige wijze verbouwen?

 30. anja zeggen:
  Ik bedoel alleen aan te geven, dat onze democratie niet zaligmakend is.l Als er indianen zijn die indringers om zeep helpen en WIJ VINDEN dat beestachtig, wil dat nog niet zeggen dat zij dat ook vinden. Het is een stuk cultuur, ben met je eens, dat het de mijne niet zal zijn, maar probeer alleen uit te leggen dat onze cultuur voor anderen die deze niet gewend zijn waarschijnlijk ook schokkend overkomt. Snap je? ๐Ÿ˜• Dus ergens een democratie willen brengen kan een cultuur van eeuwen oud om zeep helpen. Als deze mensen niet anders gewend zijn, waarom ze dan onze ideeen opdringen.
 31. anja zeggen:
  Ik denk dat Hans niet zo in elkaar zit. ๐Ÿ˜› Trouwens mij krijg je niet naar het Amazonegebied, ik durf niet te vliegen ;). Maar goed Peter ergens moet ik je wel gelijk geven, alleen vind ik het verdomde moeilijk om op papier neer te zetten wat of ik precies bedoel. Mijn gevoel zegt, dat wij niet elke stam, volk of andere wereldbewoners onze “democratie” moeten willen opleggen. Koppensnellen van hatsiekablats, natuurlijk in onze ogen barbaars, maar we zijn toch zo bij de tijd dat we die gebieden dan mijden? ๐Ÿ˜‰
 32. pvl zeggen:
  Dus stel jij bent op een tocht in dat Amazonegebied en je betreedt, zonder het te weten, hun gebied. Klatsj! Daar gaat je kop. Hans kwaad natuurlijk. Hij stapt naar de gouverneur en die besluit dat het nu maar eens over moet zijn. Hij stuurt het leger erop uit en onderdrukt de indianenstam. In de loop van twee generaties worden deze mensen gevoerd naar de 21e eeuw en dat hield uiteraard in dat ze hun wrede gewoonten (cultuur????) moesten afzweren..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *