- Is ‘Critical (Race) Theory’ echte wetenschap? - 14 december 2021
- Het internet als mindblower en de mensenrechten als bron van onrust - 17 april 2021
- De ernstige fout in de UVRM: Universalisme - 11 februari 2021
LOG UITGEBREID OP 7 OKTOBER 2005
Raymond van het Groenewoud heeft een nieuwe song: Weg met Amerika. Zojuist (5 oktober) heb ik het aangehoord bij Barend en van Dorp. Ik wist niet wat ik hoorde! Wat een gigantische hoeveelheid frustratie stort hij over ons uit. Het hele lied staat werkelijk bol van de negatieve vooroordelen over de States. Er is werkelijk geen enkele uitspraak in het lied die deze vooroordelen tegenspreekt en er daarmee een satire van maakt. Ergo, ik moet concluderen dat Raymond het werkelijk meent! Ik moet er niet aan denken dat dit een meezinger wordt bij zijn concerten. Weg met Raymond van het Groenewoud!
Overigens hebben diverse personen/instellingen een aanklacht tegen hem ingediend wegens vermeend racisme bij de Belgische equivalent van onze CIDI. Zelf haal ik uit de teksten niet direct racisme, wel een buitengewoon zelfingenomen houding en een en al haatdragendheid. Raymond heeft zich vandaag tegen de aanklachten verweerd middels een open brief: http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=G7MIMT1F
Voor de volledigheid hieronder de letterlijke tekst van het lied.
Weg met Amerika
Hamburgers en cola, ja dat wist u al
Maar kent u ook de oorzaak van het algemeen verval?
Kortzichtig denken, luidruchtig spreken
Eeuwig in one-liners blijven steken
Weg met Amerika! Weg met die boeren van Amerika
Weg met Amerika!
Weg met het kolonialisme van Amerika
Weg met dat lelijke, knauwende Engels
Al die Angelsaksische pretentie, arrogantie
Ja, een gloeiende pook in hun gat
En dat is dat
Weg met die rappers en hun eeuwige ,,fuck”
Weg met de verheerlijking van de stompzinnigheid
Inderdaad, fucking assholes, krijg het slingerschijt
Leve Italiรซ, leve de mafia,
Weg met na-apen van Amerika
Verenigde Naties, lammetjes die blaten
Het zijn allen vazallen van de Verenigde Staten
Weg met Amerika! Weg met die boeren van Amerika
Weg met Amerika!
Weg met het imperialisme van Amerika
Hun voorgekauwde kleutercultuur
Vol van genante voorspelbaarheid
En Hollywoodmonsters van oppervlakkigheid
Dan zit je in Belgiรซ, daar loop je gebukt
Onder al die stupide en ook nog eens mislukte
Imitaties van onnozele Amerika-producten
Weg met Amerika! Weg met die boeren van Amerika
Weg met Amerika en zijn professionaliteit
Maskerade voor de ledigheid
Democratie, ammehoela!
We worden geknecht lijk een tamme poema
Huh, lelijke opkopers, ook van de vrijheid
Hun opgefokte, opgedrongen, betekenisloze vrijheid
Weet u wat er scheelt, weet u wat er scheelt?
De dictatuur van ’t Amerikaanse vrijheidsbeeld, ja
Dat is wat er scheelt
Die dwaze macho’s, moh vent, moh vent,
Die spelen nu al zestig jaar politie-agent
Weg met Amerika! Weg met die boeren van Amerika
Hun chewing-gum-flinkheid, hun schietgeweren
Hun plastic blonde wijven met het Pepsodent-gebit
En hun belachelijke Terminator
Full of shit
Het is namelijk nooit gedaan
Daar kan je op aan
Weg met die cowboys van de CNN
Het land dat de complexiteit niet erkent
Waar het denken is gestremd
Zet die boeren in hun hemd
Weg met die cowboys, leven de indianen!
Hier spreekt de laatste der Mohikanen
Ik ben van het Belgische, het Europese panel
En ik verzoek u: ,,Clear my channel! Clear my channel!”
Megalomane eencellige idioten
Kiss my ass, ja, kus mijn kloten
Weg met Amerika! Weg met die boeren van Amerika
Weg met Amerika! Weg met die boeren van Amerika
Telkens weer voel ik mij genoodzaakt binnen mijn vrienden- en kennissenkring de Amerikanen, soms overdreven. te verdedigen tegen toenemende, vaak overdreven, negativiteit richting Bush en Amerika. Kritiek is niet erg en zeker niet altijd onterecht, maar er lijkt volgens een hoop mensen totaal niets goeds meer uit de Verenigde Staten te komen. Ik hoor niemand (meer) klagen over de Sovjet Unie, China, Korea of nog tientallen andere lekkere landen en regeringen.
Het lijkt of wereldwijd Amerika de gemeenschappelijke zondebok is geworden. En zo helpen we, ongetwijfeld onbedoeld, moslim-fundamentalisten en figuren als Bin Laden, meer dan ons lief zou moeten zijn.
te pas en te onpas kramen ze dit uit, voor mij is dit ook ongenuanceerd. ๐
Het is een vooroordeel dat de Amerikanen zich almachtig zouden voelen.
Probleem vind ik dat Raymond zo zijn optredens heeft. Ik zie dan daar die menigte voor dat podium staan, met zijn allen steeds blรจrend ‘Weg met Amerika! Weg met Amerika!’. Het is gewoon opjuttend. Ook ik zocht aanvankelijk naar ironie, sarcasme enzo, maar ook blijkens zijn eigen commentaar is er simpelweg sprake van amerikahaat. Je kan het oneens zijn met Bush, en dat is links massaal, maar je moet wel met argumenten blijven komen, ook – of eigenlijk vooral! – als je links bent.
Ik denk niet dat we in die tijd ongenuanceerd waren, maar er een totaal andere kijk op hadden en wat radicaler en doortastender waren. Misschien geldt hier ook wel, we worden wat ouder en dus milder. Ik vind het nog steeds wel een nummer als je het goed beluisterd, dat er een grote kern van waarheid in zit en kan er nog steeds kippevel van kan krijgen. Al was het alleen maar de muziek, tekst vind ik ook goed maar die laat ik nu even buiten beschouwing. De muziek achter nummers doet namelijk ook heel veel. Ik weet wel dat het gaat om datgene wat er uit word geflapt, vonden we in die tijd ook prima, waar of niet? ๐
Zeker de redenen die ze hebben aangevoerd om Irak binnen te vallen vind ik persoonlijk nogal dubieus, de waarheid hierover zal wel nooit boven tafel komen vrees ik. ๐
Ja, dat lied van Boudewijn de Groot (eigenlijk Lennaert Nijgh) zit me sinds een jaar of wat ook dwars. Ik denk tegenwoordig weleens ‘wat waren we destijds toch ongenuanceerd en ongemerkt onrechtvaardig jegens bepaalde groepen’.
Je kan en mag de Amerikanen niet over een kam scheren. De hoeveelheid meningen loopt er zeer uiteen. Generaliseren is gewoon onrechtvaardig en de rechtse Amerikanen hebben in een hoop opzichten ongelijk, maar wat sommige onderwerpen betreft heeft links zich het kaas van het brood laten eten door ze. Zo vind ik.
En de angst voor de massavernietigingswapens daar heb ik toch echt mijn vraagtekens bij. Er was toen al niet bewezen ze dat ze er waren. Ik denk eerder dat G.W. het klusje van Pa wilde afmaken,(zo als je weet ging het onder hem ook niet zo lekker). En wat de motieven voor olie zijn, die zal ik maar in het midden laten. Goed het enige wat ze bereikt hebben is dat die schoft van Saddam Hoessein is opgepakt, maar is Irak er beter van geworden? Nee tot op heden maken ze er een puinhoop van!!!!!!!!
De toekomst zal het uit moeten wijzen, maar nu is het een zootje. Wat ik nog het meest jammerlijke vind is dat er zoveel andere landen ingetrapt en meegesleept zijn. Zijn het zoveel burgerlevens waard? Niet dat het leven van een soldaat er niet toe doet, maar toch. Het zal je kind maar zijn die daar in Irak het leven laat. Ze hebben er wel zelf voor gekozen (niet dat de ouders daar altijd achter stonden) maar als het dan zover is, denk ik toch dat ook die ouders Bush naar de andere wereld wensen.
Daarin heeft Anja wel gelijk, vind ik. De oorlog in Irak had aanvankelijk niks, of in elk geval niet veel, te maken met de strijd tegen Al’Qaida. Maar ik denk wel dat een volk heel anders over dingen gaat denken als hen zelf iets als 9/11 overkomt. Zo vind ik zelf de muur van Israรซl vrij logisch. Als bij ons zelfmoordaanslagen plaats zouden vinden, en als we het idee hadden dat een grote muur zou kunnen helpen, zouden we het niet laten, in weerwil van wat de hele rest van de wereld ervan vindt.
‘Vrijheid van meningsuiting’ is geregeld in de wet. Diezelfde wet legt ook beperkingen op. Ergo, het mag niet worden uitgelegd als een recht om alles wat je maar wilt publiekelijk te uiten. In het geval van het lied vind ik dat het minstens denigrerend is en mensen ophitst tot een hysterische houding jegens een ander land. De vrijheid van meningsuiting wordt m.i. hier misbruikt.
Ik denk dat de anst voor massavernietigingswapens wel degelijk de werkelijke reden is geweest. Dat ze er achteraf niet bleken te zijn, wil niet zeggen dat Bush en consorten dat al voor de oorlogsverklaring wisten.
Ikzelf vond destijds al dat ze beter als legitieme reden mede hadden kunnen noemen het feit dat het ongehoord is dat we een schurk als Saddam Hoessein toestaan de baas te zijn van een heel land.
Is Irak er beter van geworden? De huidige toestanden daar worden veroorzaakt door pure terroristen en opstokers. Niet door de Amerikanen, Engelsen Australiรซrs, Japanners en andere buitenlandse militairen. Dus als jij schrijft: Nee tot op heden maken ze er een puinhoop van!!!!!!!! dan vraag ik me af wie je bedoelt met ‘ze’.
Wie is hierna aan de beurt? Inboorlingen, eskimo’s? Zo hebben de westerse landen altijd wel iets. Ook over volksstammen die gewoontes hebben naar een cultuur die ze al eeuwen lang naleven en naar de klote word geholpen dank zij westerse invloeden. Het is niet altijd vooruitstrevend wat wij westerlingen vinden. Niet voor de cultuur, maar zeker ook niet voor het milieu. Leven en laten leven.
Die twijfel of ze wel aan democratie toe waren, heb ik ook. Maar ik denk dat onze twijfel over de universele geldigheid van democratie vrij nieuw is en met name gekomen is door wat zich in Irak afspeelt. Zou dat niet ook kunnen gelden voor de V.S.? Ergo, dat ook zij pas recent doorkregen dat democratie als ideologisch exportartikel misschien toch minder gewild is in sommige landen.
Dat bedoel ik ook. Het besef dat democratie misschien niet overal, momenteel, tot gewenst resultaat leidt, hebben we pas vrij kort. Overigens zou ik dan weleens willen horen wat de alternatieven zijn. Zomaar een dictatuur lijkt me geen optie.
Haal dingen nou niet door elkaar. Ergens democratie willen brengen is iets anders dan overal je wil op willen leggen. Juist als je mensen in hun waarde wilt laten, gun je ze democratie. Dat we tot het besef komen dat democratie nog niet overal werkt, is omdat we doorkrijgen dat nog niet overal de mensen (de individuen) hun zelfwaarde beseffen. Wil je zo’n streek ontdoen van zijn dictator, dan zal je als westerling dus moeten sjoemelen juist met je idee dat alle mensen unieke waarde hebben.
En er is helemaal geen sprake van het opleggen van de wil aan inboorlingen en eskimo’s. Waarom haal je dat er nou bij? Of refereer je hiermee aan een belangrijk thema van de Verenigde Naties voor het komende jaar: het recht op afwijkende rechtspraak voor ethnische groepen die al veel langer ergens woonden dan de heersende groep, zoals de aboriginals, de indianen, de inuits, enz. Probleemloos is dat zeker niet. Wat moet je bijvoorbeeld aan met die indianenstam in het Amazonegebied die nog steeds, tot op de dag van vandaag, indringers om zeep helpen en op een beestachtige wijze verbouwen?