Oerprogressief

Peter van Lenth
Volg me

Progressief is iemand die progressie wil maken, die vooruitgang wil, die wil dat alles beter wordt, die voorstander is van een structuur die nog nooit bestaan heeft.
Conservatief is iemand die tevreden is met de huidige structuur, die de status quo verdedigt.

Maar hoe heet dan iemand die terug wil naar een structuur die er ooit al was, maar die verdrongen is door een andere structuur?

Vaak wordt zo iemand (oer)conservatief genoemd, maar dat zou botsen met de eerder genoemde definitie. En wanneer kennis van de historie ontbreekt, kan zo iemand ook aangezien worden voor progressief.

En hoe typeren we een progressief iemand nadat het doel, de beoogde structuur, goeddeels of helemaal bereikt is en mogelijk zelfs alweer bedreigd wordt? Wordt die persoon niet op dat moment automatisch conservatief? En wordt degene die net nog conservatief was niet opeens iets anders?

Zo beschouwd zijn de typeringen ‘progressief’ en ‘conservatief’ een indicatie van het oordeel van een mens over de maatschappij van een zeker moment. En bovendien ontbreekt er een term voor degenen die een doel nastreven dat al ooit bereikt was.

De indeling levert grote problemen op. Een andere indeling is gewenst.

Wellicht is het beter een typering te gebruiken voor het soort structuur dat iemand nastreeft. Voor nog nooit voorgekomen structuren zal een nieuwe naam moeten worden bedacht; voor structuren die al ooit voorkwamen zal de naam als typering gebruikt kunnen worden. Termen als socialisme, liberalisme, anarchisme en sociaal-democratie kunnen worden gebruikt. Afhankelijk van de status quo in een bepaalde regio zijn dan een of meer van die groepen daar conservatief. Alle anderen zijn dan strevend naar. Strevend naar wat nog nooit was of opnieuw strevend naar wat ooit al eens was.

Dit levert een fundamenteel andere kijk op het begrip ‘conservatief’ op. Het typeert dan niet meer iemands karakter, maar iemands tevredenheid met de huidige structuur. Een jaar later zou dat zomaar anders kunnen liggen. Het begrip ‘progressief’ zou men eventueel nog kunnen blijven gebruiken, maar dan liever in de betekenis van ‘streven’ en niet meer in de betekenis van ‘vooruitstreven’. Het kan dan zomaar betekenen dat iemand terugverlangt naar een structuur die lang geleden werkelijkheid was, een situatie die nu nog wordt getypeerd als oerconservatief.

Voor de begrippen ‘links’ en ‘rechts’ is de consequentie dat het zomaar kan gebeuren dat, gezien de situatie in de regio, linkse mensen momenteel conservatief zijn en rechtse mensen progressief.

Voor mijzelf geldt dat ik qua ideeΓ«n wortel heb geschoten in de jaren 60-70 en momenteel met lede ogen aanzie hoe veel van de idealen die destijds werkelijkheid werden heden ten dage worden bedreigd. Ik zou mezelf willen typeren als een linkse conservatief, gesteld dat de huidige werkelijkheid nog steeds doorspekt is van die idealen. Maar als die idealen al, stukje bij beetje, succesvol verdrongen blijken te worden, dan ben ik nu beter te typeren als links progressief. Probleem met die laatste typering is dat er niet uit blijkt dat ik, in dat geval, terugverlang. Misschien biedt de term ‘oerprogressief’ uitkomst. Ik ben dan links oerprogressief.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Oerprogressief

 1. anja zeggen:
  Moeilijk stukkie Peter, ik zou niet weten welke naam er aan gegeven moet worden, maar alle invalshoeken mee genomen en met veel nadenken, benik er nog niet achter. πŸ™
  Het verschilt van mens tot mens, de ene conservatief vindt zichzelf misschien vooruitstrevend progressief en andersom. Lijkt mij een vraagstuk voor een analyticus. 8)
 2. Peter zeggen:
  Ik weet ook niet zeker of oer.. nou wel zo’n goeie is. Oerconservatief wordt toch vooral gezien als uitermate conservatief.
 3. anja zeggen:
  Het is maar net uit welke invalshoek je het bekijkt. πŸ˜‰
 4. Peter zeggen:
  Wat mij betreft is het dus eerder een kwestie van interpretatie van de huidige situatie. Is het momenteel zoals iemand het wil houden? Dan is die persoon conservatief, ook als het een linkse structuur is. Is het momenteel niet zoals die persoon wenst? Dan is die persoon progressief, ook als het een rechtse wens betreft.
 5. Rogier zeggen:
  Wat ik zo apart vindt, is dat de term “conservatief” over het algemeen een slechte naam heeft en “progressief” juist als een goede eigenschap wordt genoemd. Je artikel lezende realiseer ik me, zoals ik dat wel vaker doe de afgelopen jaren, dat goed en slecht niet zo makkelijk verbonden kunnen worden met conservatief of progressief.
  Helmaal verhelderend vind ik het idee dat een progressief iemand na het bereikte doel eigenlijk niets anders kan doen dan op een conservatieve manier zijn doel te verdedigen. Ach, dit geeft weer hele leuke nieuwe inzichten. In ieder geval zit er weer progressie in mijn filosofisch denken. Hier ga ik nog eens op broeden.
  Tot schrijfs…
  πŸ˜‰
 6. anja zeggen:
  Dat is maar net hoe de persoon in kwestie denkt. Je kan er heel moeilijk of heel makkelijk over doen, maar ik denk dat het van het individu afhangt en hoe die er zijn interpetatie aangeeft. Sommige zeggen van mij dat ik een conservatieve tuttebel ben, maar vind zelf dat ik vrij progressief ben en anderen zeggen weer andersom, dus het blijft een beetje koffiedik kijken. 8) Voor veel mensen kom ik heel tolerant over, ben ik ook vergevingsgezind, anderen vinden me kortzichtig, komt eigenlijk een beetje op hetzelfde neer als conservatief of progressief, de invulling die hier aan gegeven wordt verschilt van mens tot mens en zal denk ik nooit echt duielijk worden. Ik vind mijzelf progressief, sta open voor veranderingen, maar krijg soms te horen dat ik in het verleden blijf hangen en conservertief ben.
  Het zal wel ergens in het midden liggen. πŸ˜‰
 7. Rogier zeggen:
  Maar dat is nu net wat ik bedoel. Er wordt dus een negatieve lading gegeven aan conservatisme. Je zou een tuttebel zijn. Je blijft in het verleden hangen. Dat vind men over het algemeen dus slechte eigenschappen. Ik blijf me afvragen waarom dat is?
 8. Ruud Antonisse zeggen:
  Het gaat erom wat werkt. progressief vindt dat iets niet meer werkt en dat daar iets nieuws voor in de plaats moet komen. Conservatief is tevreden met hoe het gaat en wil gebruik makend van traditionele waarden en gebruiken vooral niet veranderen wat in hun ogen reeds prima functioneert. Zodoende lijkt mij de term protraditionele waarden meer van toepassing. MEt andere woorden wat ooit door de progressieven is verkankert opnieuw in ere herstellen. Dit zouden we het protraditionalisme kunnen noemen. Deze stroming is niet links en niet rechts. Je kunt namelijk zowel aan linkse als aan de rechtse kant progressievelingen en concervatievelingen kunnen tegen komen. Ik denkt dat de stroming die het langst aan de macht is geweest naar verloop van tijd het meest conservatief is en dat dat dan weer gaat veranderen als ze weer een tijdje naast de macht staan zoals nu de pvda. Wie doet er mee?? Starten we een nieuwe partij?

  De protraditionele partij. (De PTP) De partij die oud vernieuwend inzet om van Nederland een gezellig dorp te maken. πŸ˜€

 9. Peter zeggen:
  En welke tradities uit welke tijd heb je dan in gedachten? Maakt mij namelijk nogal uit.
 10. Ruud Antonisse zeggen:
  Houd je vast Peter, dit programma is samengesteld door Yvonne, Floor, Roel en ondergetekende..
  1.schoon badwater, Floor
  2.Alleen teevee in het weekend, Yvonne
  3. Een gehaktbal op zondag, Roel
  4. geen auto op zondag, Ruud
  5. kaarten op zondag, Yvonne
  6. De gulden terug, de euro eruit, prijs niet verdubbelen, Roel
  7. De antenne, vrije ontvangst via de ether, Ruud
  8. Mobiele telefoons eruit, Yvonne
  9. Meer sociaal samenleven, minder individueel, Roel
  10. De wijkagent. Ruud

  doe je mee?

 11. Ruud Antonisse zeggen:
  de tijd erbij

  Floor, vorige week
  Yvonne, jaren 70
  Roel, jaren 90
  Ruud, vorige eeuw
  Yvonne, eerste zondag van de maand
  Roel, 5 jaar geleden
  Ruud, jaren 60/70
  Yvonne, jaren 90
  Roel, jaren 50
  Ruud, jaren 60/70

 12. anja zeggen:
  Wat ik bedoel te zeggen is dat ik redelijk flexibel ben, zelfs vooruitstrevend, maar toch de dingen waar ik mee ben groot gebracht soms nog boven komen, ook al ben ik hier niet echt blij mee. En dat werkt dan weer negatief door. (dus legt men dit uit als conservatief) πŸ™ Mijn mening is, dat wat je met de paplepel binnen gegoten hebt gekregen, raak je niooit meer helemaal kwijt. Hoeft ook niet, maar is soms wel eens lastig. πŸ˜• En dan noemt men mij wel eens conservatief, terwijl ik helemaal niet achter deze dingen sta. Ik ben voor vernieuwing, πŸ˜› Sta open voor meningen van anderen en dan ben ik weer te goedgelovig, πŸ™ wil ik meer vernieuwingen, ben ik te progressief. Hangt ook een beetje van de mensen af waar je mee te maken hebt.
 13. Peter zeggen:
  @ Ruud en aanhang
  Ja, zo komen we niet tot een eenduidig partijprogram. πŸ˜€
  Jullie hebben de verborgen bedoeling van mijn poll helaas al behoorlijk door. Het moet een maat van je conservatisme worden. 8)

  @ Anja
  Je logde gelijk met Ruud, maar lijkt aardig met hetzelfde te zitten. Jullie hebben frasen van het verleden omarmd. πŸ˜›

 14. Rogier zeggen:
  Maar wie kan me nu vertellen of ik dat verkeerd zie of niet. Heeft conservatisme een negatief imago en ben je een toffe gast als je progressief bent? Het lijkt wel of ik in het luchtledige aan het webloggen ben, of vindt niemand mijn inbreng interessant? Wees eerlijk, ik kan veel hebben. πŸ˜‰
 15. anja zeggen:
  Peter, helaas heb ik de frasen van het verleden niet omarmd, ze komen soms noch wel eens boven, maar echt blij ben ik hier niet mee. En of je nu conservatief of progressief bent dat doet niets af aan je mens zijn van goed of slecht. Ik ken conservatievelingen met een ontzettend groot hart en progressievelingen die niet niet te pruimen zijn. Dus voor Rogier, wat een ander er van vindt, daar kan ik me niet zo druk om maken. Als de mens in weze maar goed is. 8)
 16. anja zeggen:
  Rogier, ik vind je inbreng wel interessant, maar dit ligt vrij moeilijk. ’t is maar net hoe mensen er tegenaan kijken. Zoals hierboven al gezegd, progressief kan ook een negatief imago hebben. Voor mij gaar het erom hoe ben je als mens, lijkt me veel belangrijker als het etiketje wat er op geplakt wordt. πŸ˜›
 17. Peter zeggen:
  @ Rogier
  Mijn gedachten in tweede instantie over conservatief vs progressief heb ik verwoord in een nieuw stuk. Misschien moeten we daar even doorbabbelen.
 18. Pingback: Reactionair | P. van Lenth

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *