Gretta

Peter van Lenth
Volg me

Gretta Duisenberg was gisteravond de gast in het televisieprogramma Het Zwarte Schaap. Zij probeerde zich daar te verweren tegenover Hans Knoop en anderen, daarbij bijgestaan door Van Agt en Benzakour. Ik heb het ook gevideod en vandaag hebben Marian en de meiden ernaar gekeken. Ik hoopte op een discussie, maar die kwam niet. Mogelijk willen ze een zware confrontatie met mij vermijden, want ze weten hoe ik over Gretta denk. Jammer. Misschien hier?
Het is vast een gevaarlijk onderwerp. De meningen zouden zomaar dusdanig uiteen kunnen lopen dat er vijandschap ontstaat. Maar als dat gebeurt, dan heeft het log geen goede wendingen genomen. Het is mijn bedoeling dat voor- en tegenstanders van Gretta met argumenten komen. Argumenten die overdacht zijn. Dat betekent niet dat ze bewijsbaar juist moeten zijn. Het is al mooi als het de ander prikkelt de eigen mening bij te stellen of anders te formuleren.

Laat ik een voorzet geven door hier te schrijven hoe ik in een ander weblog reageerde op twee stukken tekst (hier cursief afgedrukt):

En je positief uitlaten over Israel en negatief over Palestina is dezer dagen de grootste trend.
Deze uitspraak is volkomen in strijd met mijn waarneming. Vroeger was Nederland pro-Israël, tegenwoordig lijkt het omgekeerde het geval. Mij zint dat overigens voor geen meter. Ik ben sterk pro-Israël.

Maar wat er toch ook even van mijn hart moet is dat de Joodse gemeenschap misschien moet werken aan een iets dikkere huid.
Wat je goed moet beseffen – wil je de reacties van mensen als Hans Knoop op juiste waarde schatten – is dat een grote groep Joden er bovenop zit juist om er snel bij te zijn, voor het te laat is. Joden beseffen dat veel mensen amper doorhebben waaruit antisemitisme blijkt. Gretta is een typisch voorbeeld van iemand die geen inzicht heeft in de aard van antisemitisme en ze is dan ook niet in staat het bij zichzelf te herkennen. Ze zal vast geen antisemiet willen zijn, maar omdat ze het niet bij zichzelf herkent, slaagt ze er ook niet in zichzelf te corrigeren. Wat Hans Knoop poogt is haar duidelijk te maken waaruit haar antisemitisme bestaat, in de hoop dat ze zegt ‘sorry, ik zal het proberen te bestrijden bij mezelf’. Helaas voelt ze zich alleen maar aangevallen en schiet ze in de krampachtige verdediging. Zij is geen aanwinst voor het debat.

Ook heb ik een mening over hoe Gretta haar standpunten verdedigt. En is ze integer en eerlijk? Ik vind van niet. Een typisch voorbeeld van haar ‘foute’ handelen vond ik dat ze het verzoek van haar buurman negeerde, toen die haar vroeg de Palestijnse vlag weg te halen van haar balkon. Die vlag hing toen al een paar weken, want mevrouw was in de VS geweest. Ja, ze wilde er wel over praten, maar eerst moest ze naar Barcelona en daarna had ze wel tijd voor overleg. Maar dat zou pas vele dagen later zijn en de buurman vroeg of ze de vlag zolang ook al wilde weghalen. Dat wilde ze niet. Ik vind dat ze het verzoek van haar buurman had moeten respecteren en vind dat zij een grove denkfout maakte door van hem te verwachten dat het overleg nog wel een paar dagen kon wachten.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Gretta

 1. anja zeggen:
  Peter, zoals ik al eerder had aangegeven, heb jij hier duidelijk een andere kijk op als ik en hoogstwaarschijnlijk dan ook terecht. Ik kijk er met iets andere ogen tegenaan, de reden daarvan is ons beide bekend.
  In het zwarte Schaap wat ik ook heb gezien (met de onderbrekingen van 2 woedende pubers) vond ik zelf toch dat Gretta een overtuiging heeft die volgens mij recht uit haar hart komt en waar ze dan ook alles aan zal doen om dit uit te dragen. Nu ben ik het met je eens, dat je door het ophangen van de palestijnse vlag het één en ander over je afroept. Dat kun je op de vingers van 1 hand natellen. En natuurlijk had ze die vlag weg kunnen halen, maar denk dat ze hier van uit haar overtuiging de boel ook wilde provoceren. Dat is haar dus goed gelukt.
  Dat Nederland massaal pro-Israel was in vroeger tijden dat klopt, maar volgens mij is het verschijnsel van wat er nu aan de gang is (al het gekanker op de joden) een gevolg van gebrek aan kennis van de geschiedenis en voor een deel opvoeding. De samenstelling van Nederland werkt hier niet gunstig op en sommige groeperingen (ook onder de Nederlanders zelf) zijn belust op haatzaaierij.
  Het Midden-Oosten is sowieso altijd al een tijdbom geweest en dit is alleen maar olie op het vuur gooien. Neemt niet weg dat Gretta heilig overtuigd is van haar gelijk en daar ook voor blijft gaan. Wat ik op zich wel een goeie houding vind. Wat Israël betreft, een iets dikkere huid zou inderdaad geen kwaad kunnen, maar ik denk dat dat ook voor de Palestijnen geldt. En zolang ze over en weer met vergeldings- maatregelen aan de gang blijven, zal de vrede nog ver te zoeken zijn. Ook de opmerkingen van omringende landen dat Israel van de kaart geveegd zou moeten worden, vind ik niet kunnen en voedt alleen de haat tegen de joden. Maar ook israel heeft een kort lontje, want er hoeft maar ‘dit’ te gebeuren of er is weer een vergeldingsaktie. Ik persoonlijk denk, zolang de wereld draait zullen de joden altijd de gebeten hond blijven en achtervolgd worden. Het was misschien wat Gretta betreft meer integer geweest als haar hart bij de joden zou liggen en daar voor de volle 100% voor zou gaan, maar helaas heeft dat hart van haar een andere keus gemaakt. Het zou mijn keus in ieder geval niet zijn, maar vind wel dat ze er echt voor gaat.
  En of Gretta nou een antisemiet is, ik weet het niet, vind het een wat groot woord om haar meteen zo te noemen, alleen omdat haar hart richting palestijnen gaat.

  We blijven toch wel vriendjes hé? 8)

 2. Peter zeggen:
  Uiteraard blijven we vriendjes. Ik zou niet weten waarom niet. 🙂
  Je waardering voor Gretta lijkt me vooral gestoeld op je waarneming dat ze zo gedreven achter haar standpunten blijft staan, ondanks alle druk die op haar wordt uitgeoefend. Dat oogt karaktervol, integer, kwetsbaar en oprecht. Probleem met zo’n conclusie op basis van zo’n waarneming is dat er dan nog heel wat andere personen eveneens voor die mooie kwalificaties in aanmerking komen. Wat te denken van mevrouw Rost van Tonningen, Mohammed B., Saddam Hoessein. Luisterend naar alledrie kan ik niet anders dan concluderen dat ze in hun verhaal geloven en daarvoor “duizend procent” zijn gegaan. En toch halen we het niet in ons hoofd om hen goede mensen te noemen, ook jij niet. Waarom? Voor sommigen komt het inzicht dat ze verkeerd zijn pas nadat ze de praktische gevolgen van de wereldvisie hebben waargenomen; de horror van het nazisme, de moord op Theo, de onderdrukking en uitroeiing van de Irakezen. Voor anderen geldt dat ze de kwalijke kanten van de visie van de gedreven persoonlijkheid al eerder zien. En zo ligt het ook voor mij bij Gretta; zij doet geen recht aan de Israëliërs; zij onderschat het lijden dat hen door de Palestijnen is en wordt aangedaan. Rabbijn Soetendorp verwoordde het zo mooi: het gaat om recht versus recht. Maar Gretta schudde alleen maar met haar hoofd, in plaats van deze wijze woorden tot haar hersenen te laten doordringen. Het praktische gevolg van haar visie zou zijn dat er geen recht wordt gedaan aan de Israëliërs, en dat maakt dat ik haar afkeur. Zij is blind voor de gerechtvaardigde eisen van Israël en eenzijdig. Als zij inderdaad de helft van haar empathie voor de Palestijnen zou kunnen opbrengen voor de Israëliërs, dan zou zij wellicht wel te pruimen zijn en een rol kunnen spelen. Nu begrijp ik die Joden in Amsterdam-Zuid die haar met de nek aankijken volledig.
 3. anja zeggen:
  Peter, ik kan (of wil) Gretta niet in verband brengen met die drie misbaksels die jij opnoemt. dat zijn voor mij echte extremisten, incl. van Rost van Tonningen, want die heeft ondanks haar leeftijd nog helemaal niets geleerd van de geschiedenis. Maar van Gretta kan ik niet zeggen dat ze moorden heeft gepleegd, alleen heeft ze een standpunt ingenomen wat door velen van ons niet wordt gerespecteerd. Wat trouwens haar goed recht is. Dat dit bij de Joodse gemeenschap verkeerd valt kan ik me heel goed voorstellen. (Valt bij veel Nederlanders trouwens ook niet in goeie aarde) En Gretta lijkt mij een een opstandige eigenwijze maar ook een verstandige tante, die voor hoor mening uitkomt en daar niet 1,2,3 van af is te brengen. Voor velen niet leuk, maar getuigt wel van karakter, ook al is het niet onze mening.
 4. anja zeggen:
  Peter, waar heb je trouwens m’n andere stukje geaten? Speel je dit nog door aan Marian. Ik heb het op de log geplaatst, omdat m’n mailnog steedsniet in orde is.
 5. Peter zeggen:
  @Anja, je ‘andere stukje’ heb ik zonet doorgespeeld aan Marian en verwijderd omdat het zo privé is. Dat je mail nog steeds niet goed is wist ik niet.
  Of ze verstandig is, daarover verschillen we dus echt van mening. Ik zie haar al te veel onverstandige uitspraken en akties doen. Neem nou dat aanspreken van die soldaten; zit ze tegen hen aan te lullen dat het a-symmetrisch is, terwijl ze op dat moment werkelijk geen reet weet van de voorgeschiedenis. Dat kan je toch niet verstandig noemen?!
 6. anja zeggen:
  OP mijn mail krijg ik alles van Hans binnen, maar wat voor mij bestemd is komt niet aan. Geen idee hoe dat zit. Nog geen offceel schrijven gehad en zelfs geen rekening, dus de mogelijheid zit er in dat we binnenkort weer zonder zitten. Wat de uitspraken en akties betreffen v.w.b. Gretta daar zal het meningsverschil wel over blijven bestaan. Zij heeft een doel voor ogen en gaat daar voor. Of ze verstand van de voorgeschiedenis heeft, ik weet het echt niet, maar iemand van die leeftijd zou toch moeten weten hoe één en ander in elkaar zit. (zou je toch mogen verwachten lijkt me). Ze is en stuk ouder als wij zijn en wij hebben met de geschiedenis, zeker gezien WOII wel het één en ander meegekregen, Zou dit dan aan haar voorbij gegaan zijn? Ik kan het me bijna niet voorstellen. Volgens mij is het zo dat ze de palestijnen als de zielige partij ziet en denkt daar voor op te moeten komen. Niet dat ik israël als zielig bekijk, want Sharon is ook geen schatje, maar je moet natuurlijk wel de geschiedenis in zjn geheel nemen en daar gaat ze volgens mij ook een beetje (veel) aan voorbij. Ik ben geheel niet bijbelvast, sterker nog ik moet er niets meer van hebben, maar weet nog wel (zoals ik eerder al heb aangehaald) dat de joden (in de Bijbel genoemd) altijd het volk zullen zijn dat vervolgd zal blijven worden. Praat het gedrag van gretta natuurlijk niet goed, maar waar er één is, zullen er helaas, zeker in deze maatschappij velen volgen. Triest.
 7. marco zeggen:
  Hi Peter, ik probeer het nogmaals want het is een paar keer niet gelukt vandaag.

  Liora ik en veel vrienden van ons hebben zaterdag ook gekeken naar zwarte Greetje (zo noemen we haar ook wel) in het zwarte schaap. Liora heeft tijdens haar studie een groot project gedaan over antisemitisme, dus is heel voorzichtig om iemand daar zomaar van te beschuldigen. Maar na 5 min was ons gevoel al bevestigt deze vrouw is van top tot teen een klassiek geval van een antisemiet. Ze vergelijkt de problemen op de west-bank met Joden in A’dam hoe bizar kan je zijn. Ze zegt dat Joodse dames haar beledigen op straat, dat zal misschien wel eens gebeurt zijn maar wat had ze dan verwacht dat ze haar hadden geknuffeld in de Beethovenstraat na al haar domme uitlatingen. Heb je er wel eens over nagedacht wat er met haar gebeurd zo zijn als ze over marokkanen
  dit soort dingen had gezegd?
  En dan die van Agt wat een nette man is dat toch he (erelid CDA), wat heeft hij weinig woorden nodig om een antisemiet te zijn. Van Agt ooit de hoeder van de 3 van Breda, die destijds nog met trots zei dat-ie een arier was. Nooit onderhandelen met terroristen, beweerde hij in de jaren 70, na het afslachten van een stel Molukse treinkapers. Voor Israel gaat deze vlieger niet op, vindt hij.
  De Palestijnen zijn al 60 jaar de meest gesubsidieerde bevolkingsgroep in de wereldgeschiedenis. Ook al hebben ze de 10 miljard Euro westers belastinggeld aan spijkerbommen en terreuropleidingskampen voor de jeugd besteed, in plaats van ziekenhuizen en scholen.(dit zijn de harde cijfers,ik zuig het niet uit mijn duim) Misschien moet Gretta eens aan haar Arabische contacten vragen waar dit geld gebleven is. Ik denk dat als ze op de terugreis vanuit Israel een tussenstop gemaakt had in Parijs, zij bij mevrouw Arafat een deel had gevonden want die strooit nog dagelijks met de euros aan luxe goederen in de mooie Parijse winkelstraten, en geeft geen snars om het leed van haar Palestijnse broeders.
  Ik lees dat Anje (ook al ken ik haar niet) vindt dat Israel een kort lontje heeft en steeds een vergelding uitvoert als er maar “dit” zoals zij het noemt gebeurd. Nou beste Anja dat komt omdat Joodse studenten die wachten op een bus naar de universiteit of een bar binnengaan in Tel Aviv, vermoord worden door een moordenaar die aan een lang lontje getrokken heeft. En waarvan de ouders een telefoontje krijgen dat hun kinderen net vermoord zijn, dus zo komen de vergeldingen. Misschien moet je de wereldkaart er even bij nemen dan zie je dat Israel niet aan Frankrijk of Belgie grenst, maar aan ondemocratische regims.
  Peter ik heb het al eens vaker tegen je gezegd, als de palestijnen hun wapens neer leggen is er morgen vrede en als de joden dat doen bestaat Israel morgen niet meer.

 8. Peter zeggen:
  @Marco
  Die laatste opmerking zal ik onthouden. Is erg mooi.

  Anja is de vrouw van de broer van Marian. Dat van het korte lontje kwam ook ter sprake in een ander weblog. Bij Marian en mijn kinderen merkte ik ook een zekere irritatie over Hans Knoop. Men vindt blijkbaar dat hij wel erg snel klaar staat met “jij bent een antisemiet!”. Dat verwijt krijgen Joden wel vaker, dat weten we. Ik heb getracht uit te leggen waarom dat is. Ik denk dat Liora het wel met me eens zal zijn dat antisemitisme door veel mensen niet goed onderkend wordt. Er zijn meer mensen met antisemitisch gedrag dan dat er antisemieten zijn. Daarmee bedoel ik dat je antisemitisch gedrag kunt vertonen terwijl je toch echt geen antisemiet wilt zijn en dus, wat mij betreft, ook niet bent. Ik denk dat zelfs wij geregeld verkeerd denken en handelen. Misschien moeten we dat dan eerder prosemitisch noemen, wat ik hier niet positief bedoel. Een voorbeeld is de situatie dat ‘wij’ het hebben over ‘wij’, de goeden, versus ‘zij’, de slechterikken. Alsof ‘wij’ zo eendrachtig en juist over alles denken. En ikzelf heb bijvoorbeeld kritiek op orthodoxe Joden en moet dan natuurlijk uitkijken dat ik niet antisemitisch overkom (is me overkomen en kreeg pas weer krediet na uitleg van mijn eigen roots). Ben benieuwd wat Liora ervan vindt.

 9. Peter zeggen:
  De zin ‘Ik denk dat zelfs wij geregeld verkeerd denken en handelen’ komt nu verkeerd over. Dat had moeten zijn: Ik denk dat zelfs wij geregeld verkeerd denken en handelen lettend op de kenmerken van het antisemitisme.
 10. marco zeggen:
  Ik denk dat we niet verkeerd handelen, dat heeft een achtergrond we willen onzelf beschermen. Ik denk wel dat we niet te veel van anderen moeten verwachten als het erop aankomt. Ik heb het er ook met Liora over gehad zij zegt dat we gewoon moeten accepteren dat er antisemieten zijn net zoals je weet dat het af en toe kan regenen het bestaat al honderden jaren. Ik vindt dit een te makelijke gedachten. Wat is trouwens jouw probleem met vroome Joden?
 11. Peter zeggen:
  @Marco
  Orthodoxe Joden, schreef ik en bedoel ik. Dan denk ik aan de gelovige Joden die de bakkebaarden laten groeien en het doosje op het hoofd dragen, om maar eens wat kenmerken te noemen. Ik ben athexefst en humanist en heb moeite met alle godsgeloof, maar vooral met fundamentalistische stromingen. Ieder moet het voor zichzelf weten, maar ik geef mijn fiat niet gelovigen die vanwege hun geloof anderen de wet willen voorschrijven. Voor de orthodoxe Joden geldt dat ze zichzelf het uitverkoren volk vinden; de grootst mogelijke onzin. Zeer arrogant om zich zo verheven boven anderen te voelen. Nu weet ik ook wel dat daarop wat af te dingen is, want het is niet de bedoeling om ‘uitverkoren’ te beleven als ‘verheven boven de rest’. Maar toch.
 12. anja zeggen:
  Beste Marco, je moet het wel even in perspectief blijven zien, dat korte lontje bedoel ik. Kijk ik ben ook niet van gisteren en weet dondersgoed wat er daar gebeurt en dat er bussen opgeblazen worden door palestijnen. En dit is zeker niet goed te praten. Wat ik meer bedoel met het korte lontje, gaat over de dikkere huid, want de joden voelen zich wel erg snel beledigd. En zoals Liora zegt dat we het gewoon moeten accepteren dat antisemitisme, ben ik het niet mee eens. Dit moet de kop in gedrukt worden en niet geaccepteerd noch genegeerd. Dit zou betekenen dat antisemitisme normaal zou zijn. Dat is het niet en mag het ook nooit worden.

  Trouwens, de vrouw van de broer van Marian. Simpeler, Ik ben een schoonzuster van Peter. Niks vrouw van, ik ben van mezelf Peter. Je zou zo langzamerhand toch moeten weten hoe ik in elkaar zit? 😛

 13. anja zeggen:
  NB Peter, wel is Marco? 8)
 14. bo_ zeggen:
  Ik ziy deze discussie te lezen en als niet jood ga ik mij hier niet mee bemoeien. Gretta vergelijk ik met aya hirschi ali.
  Deze twee vrouwen wekken agressie op. Allebei gefrustreerd. Je moet ze eigenlijk geen media-aandacht geven.Negeren die handel
 15. Peter zeggen:
  @Anja
  Marco is een neef van me, de zoon van mijn zus.

  @Bo
  Dus je bemoeit je er toch mee. En terecht trouwens. Ik vind het trouwens een wel heel slecht argument als je stelt je er als niet-jood maar niet mee te willen bemoeien. Zo van “ze vechten het onderling maar uit”?
  Dat je Gretta met Ayaan vergelijkt is werkelijk van de pot gerukt. Er is een hemelsbreed verschil tussen deze dames. Ayaan is verre van gefrustreerd. Je zou, om je goede wil eens te tonen, haar boekje ‘De Zoontjesfabriek’ eens moeten lezen. Na lezing van dat dunne boekje doe je zo’n uitspraak niet meer. Zij heeft een hoog wetenschappelijk gehalte en is de rust zelve. Bij mij wekt zij totaal geen agressie op. Integendeel, bij haar voel ik me juist thuis en begrepen. Maar misschien ben ik ook wel gefrustreerd volgens jou.

 16. anja zeggen:
  Nou Peet, bedankt voor de info. En jij gefrustreerd?
  Dacht het toch van niet! 😀
  Ben trouwens blij, dat jij dit stukje van commentaar voorziet, ik heb er over zitten denken hoe dit netjes aan te pakken, maar mijn hoofd stond er even niet naar. 🙁
  Trouwens nog aan Marian gevraagd of één en ander met elkaar verband houdt? Ik hoor het wel.
 17. Peter zeggen:
  @Anja, Marian belt je om een uur of 7-7.30, dus na het/ons eten. Peertjes met lever, mmm lekker.

  Over dat gefrustreerd zijn van Ayaan. Het is een veroordeling zonder dat het gegrond kan worden. Feitelijk is het spelen op de man/vrouw als je het met argumenten niet aankan. Zo van “die persoon hoeven we niet serieus te nemen, want die spoort niet helemaal”. Ook al ben ik tegen Gretta, toch zal ik me er niet van af maken door slechts te volstaan met dat ze gefrustreerd is. Sterker, dat ga ik niet eens erbij zeggen. Ik wil volstaan met argumenten, zeker in het begin. Mogelijk kom ik na lang over en weer praten weleens tot een conclusie over iemands persoonlijkheid. Maar wanneer men mij erop betrapt dat ik al bij voorbaat op de man speel, dan hoor ik dat graag en dat meen ik echt.

 18. bo_ zeggen:
  Ik vind het prima dat men het niet eens is met mijn stelling maar dit is mijn mening en als daar geen ruimte voor is op deze weblog dan houd ik mijn mond voortaan.
 19. anja zeggen:
  Peter, Als ik jou was, dan zou ik er me maar niet teveel van aantrekken. Zo’n opmerking die Bo maakt is natuurlijk verdomde makkelijk. je nergens in willen mengen, geen mening hebben, maar wel even katten. Wat Ayaan betreft, ikzelf heb haar altijd een sympathiek mens gevonden en waardeer dat ze zich bij haar standpunten houdt. (ondanks de gevaren en bedrijgingen aan haar adres) Ik ken het boekje niet, maar als jij het hebt, ik hou me aan bevolen en zou het graag eens willenlezen.

  Even iets anders, ik zal wel een verwend krengetje zijn, maar orgaanvlees, gatverdamme, dat vind ik vies. 🙁 Soms een dun plakje lever op mijn brood kan ik nog net weg krijgen, maar dan houdt het ook op. Maar niettemin smakelijk eten en de groetjes uit u’t zuien. 8)

 20. anja zeggen:
  Bo, je schrijft zelf ik zit net deze discussie te lezen en als niet Jood, ga ik me er dan ook niet mee bemoeien.
  Waarom geef je dan toch meteen een mening en plaats je dan meteen 2 mensen in een hokje? Vind het zelf wat vreemd, maar goed, kan aan mij liggen. Mijn definitie van niet bemoeien is, niet op ingaan en bakkes houwen. Dus ook geen oordeel vellen.
 21. marco zeggen:
  Bo ik heb geen probleem met jou stelling, ik ben het alleen niet met helemaal met je eens. Ik vindt het juist wel goed dat je je er mee bemoeid. Ik ben het wel met je eens dat Greetje Nieuwenhuizen (want zo heet ze eigenlijk) te veel aandacht krijgt en we er gewoon moeten negeren. Trouwens Bram Moszkowicz was net op TV die heeft aangekondigd om een rechtzaak tegen haar te beginnen namens een groep, dat wilde ze toch zo graag zaterdagavond, kijken of ze straks nog zo praat.
  Ze had al een hekel aan ons voordat ze aangeklaagd werd maar nu heeft ze een echte reden.
 22. anja zeggen:
  Ben benieuw watdaar uit gaat komen.
 23. Peter zeggen:
  @Bo
  Je weet verdomde goed wat Ayaan voor mij betekent. Hoe zij een van de leidraden is in mijn mening over de wereld. Daarmee zeg ik niet dat je net zoals ik moet denken. Dat zou betekenen dat ik extremistisch en intolerant ben. Maar zoals jij reageerde vind ik het pure provocatie, mij op stang jagen. Ik sta voor een klimaat waarin dingen die gezegd moeten worden, gezegd mogen worden, met rede en argumentatie. Waarin ook ruimte is voor een stuk emotie en respect. Waarin mensen een eerlijke kans krijgen zich te verweren tegen aanvallen. Waarin we vooral de waarheid zoeken en niet slechts het compromis. Waarin de mening van de meerderheid niet per definitie de juiste en gematigde mening hoeft te zijn. Op mijn weblog hoop ik ruimte te bieden aan ons allen om ons niet alleen bezig te houden met makkelijke onderwerpen zoals Ajax, maar ook moeilijke zaken als maatschappelijke conflicthaarden. Op zo’n plek is wat mij betreft ook ruimte voor opmerkingen als jij maakte, voor provoceren dus, maar het is dan niet meer dan logisch en ook gewoon terecht als zulke provocaties scherp beantwoord worden, in dit geval door mij. Ook dat hoort erbij. Zou dat niet mogen, ergo, zou jij wel zo mogen provoceren en ik niet daarop scherp mogen reageren, dan zou er toch echt iets fundamenteel mis zijn. Maar goed, als je die kritiek niet kunt velen, het zij dan zo. We zijn allen tenslotte vrije mensen.
 24. Peter zeggen:
  @Anja
  Het boekje ligt nu bij de uurjongen, maar ik stuur het je op dra ik het terugheb. 😉
 25. Peter zeggen:
  @Marco
  Ik heb even gegoogled op ‘agt arier’ en begrijp nu hoe je eraan komt. Toch heeft het verwijt een zwakke kant: Van Agt heeft destijds uitgebreid zijn excuses aangeboden. Maar met name de briefwisseling op de site ‘Christenen voor Israël’ vond ik wel interessant en maakt dat ik toch wel begrip opbreng voor het oprakelen van die uitspraak:
  http://christenenvoorisrael.nl/artikelen/kruistocht-der-veragtelijke-ariers.html
  http://christenenvoorisrael.nl/artikelen/open-brief-van-van-agt.html
  http://christenenvoorisrael.nl/artikelen/reactie-op-van-agt.html
 26. natasja zeggen:
  hoewel ik niet alles afwijs wat ayaan verkondigt, ben ik het wel met bo eens dat ze agressie opwekt. ze werkt namelijk vanuit een gevoel dat ze sinds haar jeugd heeft opgebouwd. en die is niet zo positief, dat straalt ze duidelijk uit. misschien brengt bo het wat ongenuanceerd, maar gezien de hoeveelheid reacties ga ik toch mijn vraagtekens zetten bij wie hier nu niet tegen kritiek kan!
 27. Peter zeggen:
  @Natasja
  Dat Ayaan agressie opwekt, is bekend. Althans, als je het hebt over agressie bij moslims. Ik zou niet weten op basis van welke uitspraken zij agressie zou kunnen opwekken bij anderen. De agressie van een groep moslims hoeft niet per sé Ayaan te worden aangerekend. Het kan ook erop wijzen dat Ayaan de vinger op een zere plek legt, wat volgens mij het geval is.
  Je schrijft: ‘ze werkt namelijk vanuit een gevoel dat ze sinds haar jeugd heeft opgebouwd en die is niet zo positief, dat straalt ze duidelijk uit’. Maar vergelijk dat nou eens met al die mensen die in hun jeugd een diep-christelijke opvoeding kregen en zich daar later van losworstelden. Het lijkt me dat deze mensen meer recht van spreken over de nadelen van dat geloof hebben, dan mensen die er alleen maar op afstand mee werden geconfronteerd. Zij zijn toch degenen waarvan we kunnen leren hoe het werkelijk zat/zit. Of vind je dat de mening van die mensen dus niet meer telt juist omdat ze afvallig zijn. Lijkt me een verkeerde conclusie.
  Ayaan is duidelijk negatief over de islam en het zou zomaar kunnen zijn dat ze daarvoor goede argumenten gebruikt. Ik zou zeggen, lees De Zoontjesfabriek en je zult zien dat ze wetenschappelijk geschoold is en een scherp oog heeft voor het een en ander.

  Ayaan heeft 3 jaar geleden alle godsgeloof afgezworen, maar heeft geen bezwaar tegen een individuele beleving van godsgeloof.

 28. natasja zeggen:
  @peter
  ik snap heel goed de bezwaren van ayaan. ik heb genoeg boeken over de islam gelezen om te weten welke nadelige gevolgen de islam kan hebben voor de vrijheid (net als meerdere strenge godsdiensten) van de mens en vooral die van vrouwen. ik vind het heel goed dat ze voor deze laatste groep zo opkomt.

  maar… ik vind het heel jammer dat ze spreekt over ‘de’ islam, terwijl de islam uit verschillende stromingen bestaat, vaak afhankelijk van de interpretatie van de koran. ze spreekt dus een heel negatief oordeel uit over de gehele islam. dat wekt niet alleen agressie op bij mensen die op een positieve manier de islam uitoefenen, maar ook op mensen die niet willen meedoen aan het neerzetten van een negatief beeld over moslims. bij deze laatste groep wil ik mij wel aansluiten. natuurlijk gaat er een hoop mis in dit land, en daar moet wat aan gedaan worden. maar ik geloof er niet in om dan maar iedereen over één kam te scheren. ik geloof in de kracht van gedachten. als je je alleen maar op het negatieve focust, groeit dat deel. het is soms moeilijk positief te blijven, maar ik weiger mee te doen aan het zwartmaken van moslims.

  en dan nu even wat cijfertjes, want waar hebben we het nu over? Tien procent van de Nederlanders is migrant en daarvan is de helft moslim. Van die 5 procent moslims is ongeveer 5 procent fundamentalistisch (65.000), dus 95 procent is dat niet! laten we ons in godsnaam focussen op die 95% die wél probeert een goed mens te zijn!

 29. natasja zeggen:
  We don’t see things as they are.

  We see things as we are.

  Anaxefs Nin

 30. ruud zeggen:
  Jongens en meisjes,

  ernstige zaak.. Ik denk dat Gretta naar haar gevoel het juiste nastreeft, zoals zovele mensen die de plank volledig misslaan. In en in tries wordt je ervan als je deze vrouw hoort orakelen over Amsterdam Zuid. Houd op daarmee, wees lief. Prachtig vond ik het nieuws vanmorgen vroeg over een palestijnse moeder die de resten van haar doodgeschoten kind schonk aan israelische ouders die zodoende het leven van deze kinderen spaarde. Hoop ook door die gekke zwarte Amerikaanse Rice die een verdrag weet los te peuteren.. Hoop is wat de wereld nodig heeft.Gretta lijkt de hoop en het geloof in mensen verloren te hebben. Hopelijk wint moskoviets de rechtzaak en leert ze ervan en gaat ze meer alletwee de partijen vertegenwoordigen in de hoop op een mooiere wereld.. wis lof

 31. Peter zeggen:
  @Natasja
  Ik beaam dat Ayaan de hele Islam bekritiseert en niet alleen de fundamentalisten. Ze zal dat zelf ook beamen, maar dat wil niet zeggen dat ze geen onderscheid maakt tussen die 5 en 95 procent. Ze scheert alle moslims niet over een kam. Wel vindt ze het nodig te waarschuwen dat de gewelddadige moslims die hun rechtvaardiging denken te vinden in de koran, niet helemaal los van zinnen zijn, omdat de koran wel degelijk de nodige ‘rechtvaardigende’ passages herbergt, met name in de basispassages. Zij vindt dat de koran uiteindelijk toch de grondslag vormt voor de huidige problemen en dat de zogenoemd gematigde moslims (80 procent?) helaas dichter bij de fundamentalisten staan dan zij zelf, en wij, vermoeden. Simpelweg, omdat de koran de nodige voorschriften kent waar deze mensen niet omheen kunnen zonder de hoon van hun geloofsgenoten over zich af te roepen. Ayaan zit met smart te wachten op de generatie die de koran eens kritisch tegen het licht houdt, zoals de bijbel de afgelopen eeuwen ook is overkomen. Ayaan heeft altijd haar kritiek onderbouwd door de passages uit de koran erbij te slepen, alsmede door te refereren aan hoe die passages in de praktijk worden uitgelegd en opgelegd. Kortom, ze beweert nooit zomaar wat.
  Je kan het natuurlijk met haar conclusies oneens zijn, maar ook dat zou dan het beste maar onderbouwd moeten zijn met argumenten.
  Ik ben het niet eens met al die mensen die vinden dat Ayaan de moslims zwart maakt. Zij heeft zich altijd beperkt tot een verzoek aan deze mensen eens te beginnen aan zelfkritiek. Je zou het ook kunnen omdraaien: Wie het haast onvoorwaardelijk opneemt voor de moslims en vindt dat de autochtonen hen discrimineren, zonder dat verder echt te onderbouwen, is wellicht bezig met zwartmaken van de autochtonen. Het maakt, vind ik, alles uit of men wel of niet tracht dingen te onderbouwen.
  Wat gezegd moet worden, moet gezegd worden. Alleen zo kan men een juist beeld van de problemen krijgen. En dat lijkt me een voorwaarde voor het vinden van de juiste oplossing.

  Je ziet, ik neem het nogal op voor Ayaan. Ik vind niet dat Ayaan of ik negativistisch bezig zijn. Het tegendeel lijkt me het geval. Wie de problemen in de openbaarheid bespreekt, doet dat óf om de eigen frustraties de vrije loop te laten (en dat lijkt me inderdaad een negatieve reden) óf omdat er hoop is dat het bijdraagt aan een oplossing, hoe klein de schaal ook moge zijn. Idem ditto kan niet-reageren een indicatie zijn van óf ergens niet meer in geloven (en dat zou negatief kunnen zijn) óf een taktische zet kunnen zijn, bijv. om iemand geen verdere media-aandacht te geven, zoals Bo voorstelt. Die laatste reden kán positief zijn (denk aan hoe we destijds de CD klein kregen), maar het kan ook zwaar onterecht zijn. In het geval van Ayaan én Gretta vind ík het zwaar onterecht om hen te willen doodzwijgen.

  Ik apprecieer je reacties trouwens zeer. Ik dacht, ik zeg het maar even expliciet, mocht het niet al vanzelf duidelijk zijn.

 32. Peter zeggen:
  @Ruud
  ernstige zaak.. Ik denk dat Gretta naar haar gevoel het juiste nastreeft, zoals zovele mensen die de plank volledig misslaan.
  Dat heb je erg mooi gezegd, Ruud. Ook met de rest van je stuk ben ik het eens. Ik begrijp uit je woorden dat je de uitzending ook hebt gezien. Of heb je erover gelezen in de krant? De Volkskrant had het er maandag merkwaardig genoeg niet over.
 33. anja zeggen:
  Helaas is het vandaag de dag zo als er een paar idioten rondlopen die een bepaald geloof geheel uit zijn verband rukken en de rest van die bevolkingsgroep er onder te lijden heeft. Daar zijn de nederlanders erg sterk in. Ook hier geldt dus weer, de goeie lijden onder de kwaaie. Een paar dagen terug in het nieuws ook gezien wat Ruud aanhaalt over het Palestijnse jongetje waarvan door de ouders de organen aan Israélische kinderen wordt gedoneerd. Niks geen haat, maar heel veel verdriet, normaal als je een kind verliest, maar vind het een heel mooi gebaar. Maar of mensen dit begrijpen, dat dit een stapje richting vrede moet zijn tussen deze twee volkeren, ik betwijfel het. Maar vind het in ieder geval een prachtig gebaar.
  V.w.b. een christelijke opvoeding en dan ook nog een hele strenge, heeft wel degelijk veel gevolgen. Ik was zelf in de gelukkige omstandigheid om deze schijnheilige club op tijd door te hebben, maar het heeft me heel wat kruim gekost om me hier van los te maken.(had zo in het zwarte schaap gekund) 😉
  Bij elke verhuizing die ik achter de rug heb gehad, vond men het nodig om toch maar een dominée op mijn dak te sturen. Wel ééntje die poepgereformeerd was natuurlijk. Ik werd zelfs ter verantwoording geroepen voor het feit dat ik mijn kinderen nog niet had laten dopen. je zou het bijna met fanatieke moslims gaan vergelijken. De gereformeerden verschillen er volgens mij ook niet zoveel van, ze zijn ook ontzettend fanatiek en beleven weinig vreugde aan dit leven, nemen alles veel te letterlijk wat er staat geschreven in de Bijbel en kunnen niet tussen de regels doorlezen.
  Voor de rest ga ik er even niet op in v.w.b. Ayaan. Wil nog wel even kwijt dat ik grote bewondering voor haar heb en zal verder commentaar geven als ik het bewuste boekje gelezen heb.
  De Zoontjesfabriek. Ik zie er naar uit.
 34. Ruud Antonisse zeggen:
  Hoi Peter,

  ik heb het programma gezien Peter en ik volg ook de berichten over de jongeren in de verschillende steden in Frankrijk, Belgie, Duitsland en Nederland.

  Op Juttersdok heb ik erg veel te maken met de restmaterialen van onze maatschappij. De ongenaakbaren, de melaatsen en andere hoogwaardigheidsbekleders. Jazeker, ik zette je wellicht weer op het verkeerde been. Ik schaam me diep over het niveau waarop belangrijke beleidsmakers, politici en ander schoftentuig zich gedragen in het bewaken van de leefbare maatschappij. Vandaag weer een prachtig voorbeeld van het kafkaisme in Amsterdam bij de Gemeentelijke (A)Sociale dienst. Deze mensen veroorzaken een steeds verdere nivellering van onze leefwereld. Een verwijzer van het jongerenloket/onderdeel van de sociale dienst/ veronderstelde dat wij reeds teveel Marokkanen in traject hadden en om die reden werd een plaatsing niet uitgevoerd. Er werd verondersteld dat wij niet blij zouden zijn met een jong mens die wil leren en werken. Ze had begrepen van een van onze bedrijfsleiders dat we op dit moment op de transportafdeling voor 90 % marokanen hadden werken. Dit klopt, maar is zeker geen probleem, zolang het maar jongeren zijn die willen werken en leren. Als er in Amsterdam west alleen maar of vooral mensen wonen met een noord afrikaans uiterlijk, dan lijkt me duidelijk dat bij ons dan ook vooral noord afrikanen werken. Vervolgens halen we de meeste goederen op in AMsterdam Zuid, volgens Gretta een Joods bastion, en daar gaan onze werknemers en deelnemers graag heen want daar is fooi te verdienen.

  Kortom, laten we eens ophouden met mensen op basis van geloof/kleur/leeftijd of sociale achtergrond te rubriceren. Laten we gewoon een onderverdeling maken tussen mensen die hopen, willen en liefhebben en mensen die haten.. Die laatste groep zou ik persoonlijk graag het land uit willen zetten..mazzeltoff Ruud

 35. marco zeggen:
  Hi Peter,

  Ik ben even 24 uur off-line geweest, want Liora is vandaag geopreerd en alles gaat goed met haar.

  Om even terug te komen op je opmerking over onze fijne vriend Van Agt. Je zegt hij heeft zijn excuses aangeboden, over zijn opmerking van een arier. Maar misschien dat je niet helemaal weet hoe die opmerking tot stand was gekomen van Agt zij in 1972 het volgende op het voorstel om die arme oudjes (de 3 van Breda) vrij te laten, hij zei in een persconferentie” in tegenstelling tot mijn voorganger ben ik jonger en bovendien ben ik een arier” zijn voorganger was minister Polak. Hoe komt dit nu op je over? Dan vraag ik je heeft hij ook zijn excusues gemaakt voor het feit dat hij deze oorlogs misdadigers vrij wilde laten? En hoe komt het dat Pieter Menten een dag voor dat hij zou worden gearresteerd op een raadselachtige manier ontsnapt is, terwijl Van Agt minister van justitie was? Dit is een mooi geval van toeval bestaat niet.

  Maar laten we het maar over leukere dingen des levens gaan hebben. We gaan het over al dit soort dingen nog wel eens met elkaar hebben onder het gennot van een lekker glas wijn. Want ik kan me voorstellen dat andere hier nu wel genoeg van hebben.

  Trouwens ik hoorde net op de radio dat Ajax Kluivert wil terug halen in de winterstop, lijkt me een goed plan.

 36. Peter zeggen:
  @Marco
  Die gebeurtenis uit ’72 was mij bekend op het moment dat ik er hier over schreef. Ik heb namelijk met name die stukken op ‘Christenen voor Israël’ gelezen. Zie een aantal reacties terug. De uitleg van Van Agt is dat hij het zelfspottend bedoelde, een verklaring die me redelijk voorkomt. En hij heeft destijds zijn excuses aangeboden. Moet men er dan over door blijven drammen? Ik merk op dat ook Hans Knoop Van Agt géén antisemiet vindt en dat zegt toch wel wat, lijkt me. Toch, zo gaf ik aan, begrijp ik waarom het weer opgerakeld werd. Dat begrip ontstond met name na lezing van het derde stuk op die ‘Christenen voor Israël’ site. In een volgend stuk van me (waaraan ik momenteel werk) kom ik op deze problematiek trouwens terug, want ik zie een interessant filosofisch/moreel dilemma voor mijn geestesoog.

  Ook van mij mag Kluivert terugkomen hoor. Zijn we het daarover mooi eens. 😉

 37. Peter zeggen:
  @Ruud

  Jazeker, ik zette je wellicht weer op het verkeerde been. Ik schaam me diep over het niveau waarop belangrijke beleidsmakers, politici en ander schoftentuig zich gedragen in het bewaken van de leefbare maatschappij.
  Die eerste opmerking kan ik niet helemaal duiden. Hoe bedoel je?
  Die tweede klinkt mij toch teveel in de oren als zwart maken van de door ons allen democratisch gekozen medelanders die regering en twee kamers bevolken. Zou het nou werkelijk zo zijn dat alle schuld en schofterigheid slechts gezocht moet worden bij hen? Jij zit aan een andere tafel, maar stel nou eens dat JIJ bij de Sociale Dienst werkte, zou je het dan leuk vinden om zo zwart te worden gemaakt? Of is het onbestaanbaar dat jij ooit op zo’n plaats zou kunnen werken. Ik bedoel te zeggen dat ik je wel errug hard voor ze vond.

  Kortom, laten we eens ophouden met mensen op basis van geloof/kleur/leeftijd of sociale achtergrond te rubriceren. Laten we gewoon een onderverdeling maken tussen mensen die hopen, willen en liefhebben en mensen die haten.
  Er zijn landen waar men geen idee heeft over het aantal allochtonen. Dan denk ik met name aan Frankrijk waar het op grond van Liberté, Egalité et Fraternité verboden is zulke gegevens te verzamelen of te vermelden, in bevolkingsonderzoek, paspoort of welk ander document dan ook. Beleidsmakers die het beste voor hebben voelen dat als een gemis, want ze hebben de stellige indruk dat die factoren toch wel een rol spelen, maar ze kunnen dus niet eens harde cijfers erover tevoorschijn toveren.

  PS. Weet je zeker dat je hier met naam en toenaam wilt getuigen van je mening. Deze pagina’s worden wel degelijk door Google gerubriceerd en over vele jaren kan iedereen in de hele wereld nog meegenieten van onze pennevruchten. Ik dacht, ik zeg het maar even. 8)

 38. natasja zeggen:
  @ruud
  hee ruud, ben jij van het juttersdok? ik heb lange tijd bij noppes gezeten, misschien zegt je dat iets?

  @peter
  ik apprecieer overigens ook jouw reacties, je zet me toch aan het denken en dat vind ik alleen maar goed. ik moet heel erg bij mezelf te raden gaan wat ik nu vind van jouw, toch heel duidelijke, mening. maar er zit me toch ergens iets niet lekker. ik kan er (nog) niet precies mijn vinger op leggen maar het heeft te maken met waar ayaan zich op focust. het zal best allemaal waar zijn wat ze zegt, want dom is ze niet en ze weet het heel goed te brengen, maar het is te vergelijken met een kind laten opgroeien in een omgeving waarin alleen maar kritiek wordt gegegeven. daar groeit een heel ander kind uit dan een kind die een liefdevolle opvoeding heeft gehad. zo voelt dat bij haar. niet dat ze op sommige punten geen gelijk heeft en dat ze daar niks van mag zeggen of niks aan mag doen, maar richt je aandacht niet alleen daarop, denk ik dan. goed, ik weet niet of ik mijn gevoel duidelijk kan uitdrukken, maar misschien kom ik er nog op. je hoort van me 😉

 39. Peter zeggen:
  @Natasja
  Je bent veel duidelijker geweest, denk ik, dan je zelf vermoedt. Je denkt wellicht dat Ayaan in haar jeugd de islam op een negatievere manier heeft moeten ondergaan dan voor het merendeel van de moslims geldt. En dat ze daardoor een negatievere kijk heeft ontwikkeld dan terecht is. Zoals de jongen die met de dreiging van hel en verdoemenis het christelijk geloof kreeg ingepropt en na ontsnapping enorm tekeertrekt tegen welke christelijke variant dan ook.
  Toch is dat niet het beeld dat me is bijgebleven uit het boekje ”De Zoontjesfabriek’. Daarin gaat één hoofdstuk over haar leven in Somalië en Saudi-Arabië. Mijn tip is dat twijfelaars het dunne boekje zelf in een of twee avonden doorlezen. Helaas is mijn exemplaar nu bij Peter de buurjongen, die nu in Breda woont en hier alleen maar in het weekend is.
  Doe de groeten aan je geliefde. 😉
 40. Ruud Antonisse zeggen:
  Beste mensen,

  het spijt mij voor mijn ongenuanceerde uitspraak met betrekking tot ‘schoftentuig’ Ik bedoel niet alle medewerkers van de sociale dienst, sterker nog geen van hen. Ik doe aan theater en moet sterk denken aan Walter la roche bruun of zoiets, i.i.g. de creatie van Wim de Bie. Ik denk dat er in ons allen een beetje schoftentuig bloed zit. Eigenbelangen, afgunst, praatjesmakers, eigenpijpers, pipo’s.. allemaal mensen die heel vaak prima functioneren maar soms meewerken aan een systeem. Lijdende subjecten aan het systeem worden soms schoftentuig omdat zij zich dermate aanpassen dat ze kafkaisme accepteren. Ik heb daar soms moeite mee. Vooral als het om vlees en bloed gaat. Verder weet ik dat iedereen mij kan leren kennen door op google ruud antonisse te typen. Ik weet ook dat er mensen zijn die dat daadwerkelijk doen. Tsja, de tijd van anonimiteit is voorbij. Ook als ik iemand bel, weet de persoon meteen mijn diepste geheim, namelijk mijn telefoonnummer. Deze telefoon heb ik in mijn rechterbroekzak en deze gaat nooit uit. Toch slaap ik goed, vandaag van 2300 tot 0500 uur. Goed zo Floor! 8)

 41. Ruud Antonisse zeggen:
  Hoi Natasja,

  ja ik ben van Juttersdok en ja ik ken noppes. Sterker nog, in 1993 waren de eerste vergaderingen van Noppes bij mij op Juttersdok op de Piet Heinkade. Goed idee, ban de banken, verzekeringsmaatschappijen en fondsen. Dat zijn pas echte (cencuur) ho sgreiv je tad ijgenleik? 😀

 42. Peter zeggen:
  Ruud, je humor is heerlijk. 😀
 43. natasja zeggen:
  @ruud
  hee, wat leuk! ik ben pas in 1994 bij noppes gekomen. vanaf ’97 heb ik bij ze gewerkt. dan ken jij zeker ook wel ronald, ivor, rob, maaike en edgar. ik ben nu niet meer lid, want ik woon niet meer in amsterdam, maar draag noppes nog een warm hart toe. leuke periode was dat. is het juttersdok nog steeds lid van noppes?
 44. Peter zeggen:
  Zonet op de website van noppes gekeken. Ziet er goed uit. Is Noppes wat voor Joeri?
 45. natasja zeggen:
  vast wel!
 46. ruud zeggen:
  Juttersdok is geen lid meer.
  Ik ken Ivor geloof ik, maar ik ben slecht in namen.

  even nog terugkomend op Gretta..

  In onze geweldige filmwinkel heb ik liggen een dubbel dvd met de documentaire ‘Ten’ van de Iraanse filmmaker Abbas Kiarostami. (2002) Ten is een enorm scherpe, feministische positieve film en bevat tien scenes uit het leven van zes vrouwen en speelt zich geheel af in een auto die door Theran rijdt. Hoofdpersoon is de chauffeuse, een moderne werkende vrouw die gescheiden is en weer hertrouwd…

  Deze film laat zien dat we niet alles moeten geloven wat we zien op het journaal. In Teheran is een geweldige beweging gaande dankzij vele hoogopgeleide vrouwen. Hirschi Alin en Gretta zouden daar zij aan zij een tijdje taxichauffeur moeten spelen..Dat zal ze leren..

 47. Peter zeggen:
  @Ruud
  Wat denk je, kunnen we AlBaradei en de IAEA maar beter van de zaak afhalen? Ik bedoel, eigenlijk hebben we toch niets te vrezen van ze. In de hele film Ten zal, neem ik aan, langs geen kerncentrale in opbouw gereden zijn, want die zijn er wellicht niet, toch?
  In de Volkskrant van vandaag (p. 6) pleit politiiek vluchteling Bijan Moshaver ervoor inderdaad voorzichtig te manouvreren, zodat we de hervormingsgezinden in Iran de kans geven ergens in de komende jaren toch dat land van binnenuit te hervormen. Kan nog een moeilijke beslissing worden voor de rest van de wereld.
 48. Ruud Antonisse zeggen:
  nu ff geen nachtmerries. JA zeg en dan heb ik het strax gedaan zeker. Even voor ons veiligheidsgevoel. Er zijn al heel veel kerncentrales en idioten op de wereld. Daarvoor hoef je niet naar Iran, die heb je ook hier. Ik geloof wel in de krachten van binnenuit maar ik realiseer me tegelijkertijd dat we al te laat zijn. Maar beste Peter wat hebben we hieraan? Kunnen we er wat mee? Hebben we invloed? Hebben wij een oplossing? In Rusland schijnen nog een paar kerncentrales staan te roesten. Het waterniveau blijft stijgen en wij hebben een kerncentrale pal achter een gebrekkige dijk in Petten. Wat willen we nu eigenlijk meer dan ons zelf in slaap zussen suzzen szzzjsssst 🙁
 49. Peter zeggen:
  Nou, het gaat me nu even niet om een kerncentrale meer, maar om hun snode plannen een kernbom te ontwikkelen. Daarvoor hebben ze een kernreactor nodig. Zodra zij een kernbom hebben, is er een andere balans in het midden-oosten waarvan ik vermoed dat deze nog minder prettig is dan de huidige.
 50. Ruud Antonisse zeggen:
  Dat begrijp ik Peter, maar al te goed, jammer genoeg.
 51. Peter zeggen:
  Amen 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *