Checkpoint

Peter van Lenth
Volg me

Hebben mensen hier de documentaire Checkpoint gezien, gisteren op tv bij de vpro? Gezien het tijdstip zullen het er niet veel zijn. Waarom zenden ze zo’n documentaire nou uit om twaalf uur ’s nachts. Afijn, ik heb ‘m wel gezien, want ik moest ‘m opnemen voor Sasja.

Uit de vpro-gids citeer ik: Israël 2003. Documentaire van Yoav Shamir. De Westelijke Jordaanoever en de Gaza-strook staan al sinds 1967 onder Israëlisch gezag. Meer dan drie miljoen Palestijnen leven in deze bezette gebieden. Wanneer zij zich willen verplaatsen naar een ander dorp of stad om familie te bezoeken of om naar hun werk te gaan, moeten ze langs de Israëlische checkpoints. Regisseur Yoav Shamir filmde tussen 2001 en 2003 wat er zoal voorvalt bij deze controleposten.

Persoonlijk vond ik het gedrag van de militairen en de grenspolitie wel meevallen. Hoe ervoeren jullie, die het gezien hebben, het? Toevallig stond er gisteren ook in de krant (althans, in de Telegraaf) dat er bij een checkpoint weer een zelfmoordterroriste was opgepakt. Een meisje van 16 (!) droeg een gordel volgeladen met bommateriaal.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Checkpoint

  1. marco zeggen:
    Ik ken deze duco, het is vreselijk deze situatie te zien. Hellaas is het nodig om levens te redden, het bericht van gisteren geeft je het bewijs. Je moet weten dat de spanning voor de militairen heel hoog is en dat ze zich daarom vaak op een negatieve manier hun gevoelens laten gaan dit is zeker niet goed te praten. Wat deze docu je niet laat zien is dat het de laatste 3 jaar vaak zo is dat er ouderen ex militairen bij check points moeten staan, dit door de herhaling dienst plicht die er in het land is. Deze mensen staan daar met alle risico’s van dien en in gedachten dat hun gezinnen thuis met spanning zitten. Dit soort check points had dus helemaal niet nodig geweest als palestijnse ouders meer van hun eigen kinderen houden dan dat ze Israelische kinderen haten.

    Trouwens Peter wist je dat de meeste aanslagen gepleegt worden op vrijdagavond (sjabbes avond), wilde ik even kwijt. Alsnog good sjabbes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *