Onze rechters zijn niet wijs

Peter van Lenth
Volg me

Ik schaam me zo langzamerhand voor onze rechterlijke macht. Deze is terecht onafhankelijk, maar waarvan? Die onafhankelijke status is deze macht vooral gegund om te voorkomen dat hoge heren deze macht voor hun privébelangen-karretje zouden spannen. Maar het lijkt me dat de rechters hun onafhankeliijke status nu vooral gebruiken om zich buiten de maatschappij op te stellen. Terwijl er op allerlei staatsniveaus – denk aan parlement, regering en justitie – hard gepoogd wordt om het terrorisme te bezweren, blijven de rechters zich als pietje-precies en kommaneukers opstellen. Terwijl de wet toch echt vooral naar de geest moet worden toegepast, en ‘de geest’ werd bepaald door de regering en het parlement, namens het volk, die een bepaald wetsartikel hebben geïntroduceerd.

De rechter die Samir A. vandaag vrijsprak heeft het hiermee toch maar mooi gepresteerd om een Officier van Justitie wederom te kakken te zetten. Immers, de vrijspraak betekent dat de rechter het oneens is met de Officier van Justitie: Er zou onvoldoende bewijs zijn dat Samir A. werkelijk, op professionele wijze, een terroristische aktie voorbereidde. Let wel, de rechter was wel van mening dat er intenties waren, maar de als bewijs ingevoerde materialen waren ondeugdelijk voor de aanmaak van een goede bom. En daarom wordt Samir A. vrijgesproken???? Merkwaardige redeneerwijze van de rechter.

Het moge misschien zo zijn dat een deel van het volk het onterecht had gevonden als de rechter Samir wel schuldig had bevonden, maar ik denk dat nu een veel groter deel van de bevolking er niets meer van begrijpt. Nee, de rechterlijke macht heeft naar het idee van velen allang niet meer de wijsheid in pacht. En dat is een ernstige imagoschade.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Onze rechters zijn niet wijs

  1. anja zeggen:
    Volgens Donner, Volkskrant afgelopen zaterdag, wel!
    Maar ja, wat heeft hij voor boodschap aan de Nederlandse bevolking? 🙁

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *