Reactionair

Peter van Lenth
Volg me

Uit de Volkskrant van vandaag begrijp ik dat Ayaan Hirsi Ali tegen het zere been van Hans Wiegel heeft gestoten. Nadat hij haar pleidooi voor het afschaffen van grondwetsartikel 23 (recht op bijzonder/religieus onderwijs) had bekritiseerd, zei Ayaan in een interview: “Als Hans Wiegel pontificaal verklaart dat hij mijn standpunt over onderwijs onliberaal vindt en dat het schandalig is dat de VVD zich op dit spoor laat leiden, dan schrik ik daar niet van. […] Ik dacht: ach, die man woont in Dieren of in Diever of zoiets, op zo’n ideale, idyllische plek. Volkomen levend in het Land van Ooit, literally. Hij is niet geraakt door de globalisering, de migratie, de nieuwe werkelijkheid. Ik zie hem als een reactionair conservatief.” Nou, dat liet Wiegel zich niet zomaar zeggen. In een brief aan haar, die gelukkig dan toch ook bij de media terechtkomt, schrijft hij aan het eind een “welgemeend advies: Niet op de persoon spelen, geen wiggen drijven, niet zo fanatiek, respect voor andersdenkenden en verdraagzaamheid: zo kunnen wij onze Nederlandse samenleving versterken en een toekomst bieden.” Ayaan heeft vervolgens haar excuus aangeboden, althans ze heeft gezegd dat ze niet ‘reactionair’ had moeten zeggen.

Dat alles lezende kwamen er twee gedachten in me op. Ten eerste heb ik over Wiegel een haast onuitroeibaar beeld van iemand die in zijn eigen politieke hoogtijdagen niet naliet om op de nodige, kritieke momenten een ‘karakterschets’ te geven van zijn politieke tegenstander, laat ik het zo maar, netjes, verwoorden. Het waren uitspraken die zijn partijgenoten uiteraard altijd wel mooi en om te lachen vonden, maar die bij de tegenstander hard, zo niet kwetsend, overkwamen. Maar goed, het waren natuurlijk zelden of nooit partijgenoten, en daarvan is nu wel sprake. Zou daar het verschil ‘m in zitten, of heeft de brave man in de loop der tijden echt wat geleerd? Of klopt mijn ‘onuitroeibaar beeld’ van de man niet?

De tweede gedachte was dat ik het in mijn artikeltjes Oerprogressief en Oerconservatief niet heb gehad over het woord ‘reactionair’. Is dat een misser? Moet dat alsnog gebeuren? Wat wordt er eigenlijk mee bedoeld?

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Reactionair

 1. anja zeggen:
  Peter, Wiegel is Wiegel en Wiegel blijft Wiegel. Welk beeld je ook van hem schetst, veranderen zal hij nooit.
  Voelt zich volgens mij verheven boven het ‘klootjesvolk’.
  Zo bleek ook uit zijn optreden bij Max en K. en Witteman. Ik vind hem oerconservatief, maar ja dat is mijn idéé. ik mag hem niet, vind hem te glad en te glibberig en ontwijkt elke directe vraag. Wat ik nog het zwakste aan hem vind op dit moment is zijn stelling ik beslis het niet, dat laat ik aan mijn kinderen over.
  Ook het hautaine gedrag van hem; spreek mij maar aan met gewoon meneer Wiegel, terwijl hij met kaatje keyl de grootste lol in een bootje heeft gehad, werd ik even wat onwel van. 🙁
 2. Peter zeggen:
  Aj, ik heb geloof ik weer het een en ander op tv gemist. Maruhh, wat was nou zijn zwakke stelling? Want je zin is daarover niet duidelijk. 😕
 3. anja zeggen:
  Hij beslist niet of hij in de politiek terug komt, kan hij ook voorlopig geen uitspraken over doen, ligt er aan hoe zijn kinderen het beslissen. Wat mij ook opviel is dat hij de mensen in de studio volop in rook zette met z’n vette sigaar. Niet roken in openbare gelegenheden schijnt dus niet voor hem op te gaan. Maar het zal je niet ontgaan 😉
  dat ik Wiegel helemaal niet mag.
 4. anja zeggen:
  Peter, voor zover ik het nieuws heb kunnen volgen de afgelopen dagen, trapt Wiegel nogal tegen Ayaan aan.
  Hij heeft als standpunt ingenomen dat ze populariserende en opruiënde uitspraken doet en de gehele Islam over één kam scheert. Volgens hem staat de 2e kamer hier ook volledig achter. (wat VVD-aanhang betreft dan)

  Mocht dit zo zijn, dan vind ik dit zeer laag bij de grond dat de VVD in de 2e kamer dit niet aan Ayaan kenbaar maakt.

  Ik zelf heb eerder het idee, dat Wiegel Ayaan te mondig vindt en haar misschien wel als bedreiging ziet.
  Misschien van hem een manier om alsnog wat oud VVD-ers achter hem te krijgen. Maar vind zijn manier van optreden tegen Ayaan nogal achterbaks.
  Niet openlijk in discussie gaan, (heeft Ayaan hem voor uitgenodigd) maar wel kritiek leveren vanaf een veilige afstand, vanuit, inderdaad een wereld die niet de onze is. Het verre schone Diever.
  Een normaal mens weet niet eens waar het ligt, eerlijk gezegd wil het ook niet weten, laat ze daar gelukkig zijn met Wiegel en a.u.b. laat hem daar blijven. Laat zijn kinderen het verstand hebben (wat hij niet heeft) om hem niet naar Den Haag terug te laten keren. 🙁

 5. Peter zeggen:
  Ja, uit de krant van vanmorgen begrijp ik dat het conflict zich verdiept. Vandaag was het ook onderwerp bij http://www.standpunt.nl. Voor deze ene keer heb ik ook maar even een stem uitgebracht. Op de radio was Vonhoff. Die kiest goeddeels de zijde van Ayaan trouwens. Hij stelde dat grondwetartikel 23 er in 1917 is gekomen omdat er een ander wetsartikel voor in ruil werd gegeven. Het zou er dus niet zijn omdat liberalen vrijheid van bijzonder onderwijs een toppunt van liberalisme vinden. De VVD is volgens hem altijd groot pleitbezorger geweest van openbare scholen. Ergo, hij bekritiseert hier Wiegel. Verder vindt hij dat Ayaan dingen tenminste bespreekbaar maakt.
  Er kwamen vervolgens vele mensen aan het woord over de telefoon. Voor- en tegenstanders, da’s duidelijk. De beste reactie vond ik zelf degene die de stelling onterecht vond; Ayaan had immers niet slechts op persoonlijke titel, maar namens de VVD gesproken over artikel 23. Afijn, het is duidelijk dat er hier nu bovendien een machtsstrijd is losgebarsten.
  Ikzelf vindt het onterecht dat Ayaan door Wiegel wordt beschuldigd van wiggen drijven en kloven vergroten, in plaats van bruggen bouwen. Immers, voordat je bruggen gaat bouwen, moet eerst worden aangetoond dat er een kloof is en hoe diep en breed die is. Zij toont de moed om dat te laten zien aan ons allen.
  Ayaan heeft verklaard de VVD desnoods te verlaten als zij gedwongen wordt haar meningen te herzien naar geoddunken van Wiegel. In dat geval gaan er een heleboel voorkeursstemmen met haar mee, dat begrijp je.
 6. anja zeggen:
  Laat Wiegel maar lekker in Diever zitten 8)
  ’t Zal hem wel zijn tegen gevallen dat hij van Vonhoff geen gelijk kreeg. Ben zelf persoonlijk ook voor Ayaan en Wiegel’s arrogantie meerdan beu. Zo’n ouwe bok heeft z’n tijd gehad in de politiek. Trouwens ik zie Ayaan er niet voor aan dat ze haar mening herziet, heeft ze net iets te veel ruggegraat voor. 😀
 7. Peter zeggen:
  Ook vandaag lijkt het dispuut voort te gaan en zich nog verder te verdiepen. De Volkskrant ging bij een klein aantal mensen langs en die zijn allemaal uitgesproken vóór of tégen in hun mening. Ergo, de Volkskrant wil de dingen op scherp zetten, of laten zien dat de dingen op scherp staan.
  Als dat maar goed afloopt. En daarmee bedoel IK dat ik er niet blij mee zou zijn als Ayaan verder negatief gestigmatiseerd wordt. Mijn steun heeft ze en houdt ze, maar ik zou graag zien dat ze in brede lagen van de bevolking op juiste waarde wordt geschat. Maar ik vrees dat er een spel losbarst dat tot doel heeft haar grote imagoschade aan te doen. Ik verzeker je dat degenen die dat pogen op hun tellen moeten passen, want de schare aanhangers van Ayaan is niet gek. Mochten ze erin slagen Ayaan (nog verder) te beschadigen, dan zal dat leiden tot een nieuw schisma onder de kiezers met scherpe tegenstellingen die hun weerslag gaan hebben op de politieke verhoudingen. Hoeze polariseert Ayaan… 🙁
 8. anja zeggen:
  Ik vrees persoonlijk dat dit wel het geval is. Het is een smerig politiek spelletje wat er wordt gespeeld. Hoop dat Ayaan zich hier door niet te veel laat leiden en netjes blijft zoals ze tot nu is geweest. Iets wat je van veel polotici niet zeggen kan. Ik vind haar integer, eerlijk en sterk en hoop dat ze zich zal weten staande te houden.
  We houden de moed erin en maak van jouw zielige smily een vrolijke optimitische. 😀
 9. Peter zeggen:
  Waar zijn de andere bloggers toch gebleven? 😕
 10. anja zeggen:
  Aan hun winterslaap begonnen? 😉

  Trouwens net op de site van de volkskrant het een en ander eens nagelezen, w.o. ook de briefwisseling tussen die 2.
  Vind nog steeds dat Ayaan gelijk heeft en sterker staat als Wiegel, maar een smerig spelletje wordt er wel van gemaakt.

  Trouwens wij hebben hier een pak sneeuw, dus ik zet m’n beschermende brilletje vast op. 8)

 11. Rogier zeggen:
  Ik lees nog steeds mee. Kwestie van tijd en onderwerp vooraleer ik weer reageer.

  Liefs,

  Rogier 😉

 12. Peter zeggen:
  Hier hebben we alleen maar de wind en regen gehad. In delen van het land schijnt het een puinhoop op de wegen te zijn. 8)
 13. Ruud Antonisse zeggen:
  binnen is het warm en hebben we besloten om de films bij de boeken in dezelfde ruimte te doen en de muziek bij de posters en ansichtkaarten. Dat was gisterochtend en nu zijn we er mee klaar. Ook hebben we geen muziek meer buiten omdat we geen zin hebben in kijkers en niet kopers.. Gevolg is dat we dit weekend ongeveer de helft minder mensen hebben binnen gekregen dan vorige week, maar wel net zo veel omzet tot nog toe, terwijl we niets hebben ingekocht.. En zo.. verder zit ik me suf te praktiseren wat ik voor interessants te melden heb.. 😕
 14. anja zeggen:
  Blijven proberen! 8)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *