Podiumangst

Peter van Lenth
Volg me

We weten allen wat podiumangst inhoudt. Het zal voor velen van ons gelden: zodra we voor een grote groep moeten acteren, slaat de angst toe en verstijven we. We vrezen zwetend naar het katheder te zullen gaan om daar hakkelend onze tekst te moeten afwerken. Sommigen van ons hebben ervaring opgedaan en weten hoe je het moet hanteren. Door een goede, inhoudelijke voorbereiding is men voorbereid op alle mogelijke kritische vragen vanuit het publiek, en de spanning vlak voor het opgaan wordt gebruikt om de concentratie verder op te voeren; teneinde afgaan te voorkomen.
Daarentegen hebben we geen van allen ‘publiekangst’. Ergo, we zitten er geen van allen mee om in de zaal te zitten, als publiek. Gezellig de armen over elkaar, desnoods onderuitgezakt, luisterend en kijkend naar de personen op het podium. Helemaal ingericht om de podiumgasten te beoordelen of desnoods zelfs te veroordelen.

Zou iets dergelijks gelden voor bloggen? Sommigen hebben er blijkbaar geen moeite mee om zich in een blog te laten kennen. Anderen voelen zich als bloglezer wel op hun gemak en veilig, maar lijken niet bepaald gemotiveerd om het blogpodium te betreden. Het kan natuurlijk zo zijn dat iemand werkelijk niks te vertellen heeft, ergo feitelijk een leeghoofd is. Ook heeft niet iedereen evenveel tijd om een gedegen tekst in te tikken. Maar ik vermoed dat er ook zijn die feitelijk blogangst hebben. Het is tenslotte een vrij nieuw medium, waarmee zeker de ouderen niet hebben leren omgaan op school. Een blogtekst ligt vast voor jaren, er zullen zeker anderen zijn die met scherpe opmerkingen komen of anders wel met leuke รณf flauwe grapjes. En dan moet je nog terugreageren ook. Ja, het kan allemaal heel erg tricky uitpakken en er lijkt veel voor te zeggen maar helemaal niet actief mee te doen aan een weblog. Dat is wel zo risicoloos. Maar volgens mij is een risicoloos leven ook best wel saai. Waarom niet een beetje risico genomen?! Waarom niet eens toetsen in de praktijk of die blogangst werkelijk voor je opgaat?

Kortom, wie het nog niet geprobeerd heeft, wordt bij deze uitgedaagd mee te doen aan het bloggen. Wees niet bang, we bijten niet en wel. Dat wil zeggen, er is wat mis met je blog als er niemand bijt (je bent dan waarschijnlijk net even te gewoontjes geweest in je schrijven) en als er wel wordt gebeten, kan je altijd terugbijten. Zeker, er gelden regels, de zgn. netiquette. Aanvankelijk zul je die regels vast deels overtreden, maar je zal er op worden gewezen, en, sportief als je bent, zul je snel leren waar het allemaal om gaat: een frisse mening, ondersteund door argumenten en feiten, op een tekstueel waardige manier neergeschreven, zodat de anderen met plezier door je tekst heengaan, ondertussen het hoofd schuddend over zoveel onnozelheid bij je, en zich daardoor gedwongen voelend tot reaktie. Heerlijk. Of ze zijn het helemaal met je eens en willen laten merken blij te zijn met jou als bondgenoot. Nog heerlijker. Doe mee!

Wel รฉรฉn waarschuwing: Bloggen is wel degelijk verslavend, want dit alternatief vult een leegte tussen de gezellige borrelpraat op een feestje (waarvan niemand ooit notulen maakt die later nog eens nagelezen kunnen worden) en het consumeren van kranten, tijdschriften, radio en televisie (waarop we per definitie amper of niet kunnen reageren).

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Podiumangst

 1. Rogier zeggen:
  Mooi gezegd. Het is inderdaad wel erg stil de laatste tijd. Iedereen heeft zeker een winterstop genomen. ๐Ÿ˜‰ Ik hoop dat het wat drukker wordt. Groetjens. ๐Ÿ™‚
 2. anja zeggen:
  Peter, wat ik me af vraag, wordt dit ook allemaal doorgespit bij de AIVD? ๐Ÿ™
  En hoelang wordt het bewaard? Zit wรจl in het buitenland, maar toch, hoe veilig is het eigenlijk.
  En waar kunnen we op worden gepakt. t’ Lijkt misschien een onzinnige vraag, maar met instemming van afgelopen week (EU-grondwet) voor het bewaren en nagaan van internet/telefoon-verkeer heb ik soms het idรฉรฉ dxe0t er iemand over mijn schouder mee zit te kijken.
  En dat is niet Hans. ๐Ÿ˜•
 3. Peter zeggen:
  Ach, mochten ze bij de AIVD meelezen, dan hoop ik dat ze ook gaan meedoen. ๐Ÿ˜€
  Hoelang het bewaard wordt op internet? In theorie zolang ik de stekker er niet uittrek. Ik heb de mogelijkheid het weblog op te heffen. Ik weet niet of er ergens op het internet een mechanisme is dat weblogs voor de eeuwigheid vastlegt. Zoiets gebeurt wel met nieuwsgroepen, met name door Google.
  Inderdaad gaan de overheden een en ander een half jaar bewaren, om met name terrorisme te kunnen bestrijden.
  Een alternatief is een weblog waar alleen daartoe geautoriseerde mensen toegang hebben. Daar kunnen zoekmachines volgens mij niet bij, maar de overheid wel, denk ik. Zouden ze dat niet krijgen, dan was het voor terroristjes wel heel erg makkelijk om ze om de tuin te leiden. Ach, eigenlijk weet ik er niet zoveel over. Ik zal mijn ogen eens openhouden de komende tijd. Het zijn eigenlijk wel interessante vragen. 8)
 4. Peter zeggen:
  Oh jee, als al deze woorden de mensen nou maar niet verder afschrikken om te bloggen. ๐Ÿ˜•
 5. Ruud Antonisse zeggen:
  Beste mensen, wees blij met zoveel openheid en inzichten. Het maakt het leven zoveel interessanter. Nu heeft u de mogelijkheid om zelf Sherlock Holmes te zijn of Agatha Christie of James Bond..maar dan vanachter de computer. U hoeft de deur niet meer uit. De informatie ligt helemaal niet op straat. De ionformatie zit in uw huis in uw kamertje in uw computer. Daarom verheugt u want de tijd is gekomen dat uw hoofd niet meer alle informatie hoeft te bewaren. U kunt gewoon gebruik maken van uw computer en daar op zoeken wat u maar wilt. Hoe rijk zijn wij eigenlijk. En wat te denken van de mensen die graag een podium willen. U heeft nu een podium tot in de eeuwigheid. Over 40 jaar opent iemand per ongeluk omdat hij per ongeluk in plaats van halleluja ajakuka riep .. tegen die tijd roep je alleen nog maar op google.. en dan word ik eindelijk ondekt. Die Ruud .. die had het allemaal wel goed voorzien hoor, jammer dat hij niet meer schrijft. Juffrouw Wolzak van de Dokter de Visserschool in Schalkwijk, mijn liefste juf, die wist het al.. WIE SCHRIJFT DIE BLIJFT.. niet zo bang zijn mensen.. wat heb je daaraan?
 6. anja zeggen:
  Nou hier dan mijn oproep aan de A.I.V.D.
  Lezen en blog gelzellig mee!
  Welkom! ๐Ÿ˜›

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *