China’s filters

Peter van Lenth
Volg me

‘Democratie’, ‘mensenrechten’, kan je je voorstellen dat deze woorden hier in het alarmfilter zouden staan? In China is het daadwerkelijk het geval! En Microsoft heeft hieraan volledig meegewerkt! Schande! Of niet? Hun standpunt is dat het beter is in elk land aanwezig te zijn dan uit een land te worden geband. Ook zeggen zij dat ze gedwongen worden de wet van een land op te volgen. Dus, waar brengt dit alles ons? Ik zeg je: Een bedrijf dat submissief samenwerkt met ondemocratische landheren en dictators, zal alle resten van sympathie verliezen bij de bewoners van democratische landen. Dat verlies van sympathie zal enorme consequenties hebben voor hun bestaan. Microsoft is gewaarschuwd, zij MOETEN stoppen met dit soort samenwerken. Ja of nee?

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op China’s filters

 1. anja zeggen:
  JA ! 🙁
 2. Peter zeggen:
  Duidelijk 😀
 3. anja zeggen:
  Luid en duidelijk toch? 😕
 4. Lucien zeggen:
  Nu je het over China hebt zal ik maar eens reageren. Als ik om me heen kijk zie ik alle grote an kleine multinationals aanwezig hier. Moeten die allemaal stoppen in China? Maakt dit het land meer democratisch? Het aanwezig zijn van westerse bedrijven en producten zal dit land sneller naar een volledig democatie brengen.
 5. Peter zeggen:
  Akkoord, in theorie. Maar wat vind je dan van de voorzieningen die Microsoft heeft moeten treffen in de programmatuur om ook op woorden als democratie en mensenrechten te filteren? Ik zuig dit niet uit mijn duim, maar heb het uit de krant van gisteren. Ergo, hoever mag je als bedrijf meegaan? En dan nog een punt: Volgens mij zijn al die buitenlandse bedrijven niet in China aanwezig vanuit de gedachte dat op deze wijze de democratie er sneller zal doorbreken. Volgens mij is het vooral of slechts een kwestie van tijdig veel marktaandeel verkrijgen en nog wat andere bedrijfseconomische principes. Waarschijnlijk zijn CEOs van multinationals onvoldoende idealistisch gedreven om op zeker moment te beslissen dat het submissief meewerken met zo’n regime ook zo zijn grenzen moet hebben. Waarschijnlijk luisteren ze nog wel naar actiegroepen in hun thuisland(en).
 6. Lucien zeggen:
  Natuurlijk heb je gelijk de multinationals zijn hier voornamelijk om winst to maken, wat ook het doel van ondernemen is. Maar het is voor mij ook duidelijk dat de miljoenen mensen die voor deze bedrijven werken and de producten die zij op de markt brengen meedragen aan de democratisering. Het lijkt mij niet zo heel verschillend van waar ook ter wereld. Een verwestering maar ook duidelijk democratisering. Heeft wat meer tijd nodig maar op den duur zal het toch lukken. Mag je van Microsoft verwachten zich van deze enorme markt terug te trekken terwijl all concurrenten proberen deze markt te veroveren. Ik denk het niet.
 7. Peter zeggen:
  Nee, da’s teveel gevraagd van Bill. Maar ze moeten wel een grens trekken. En met ‘ze’ bedoel ik alle westerse bedrijven die in China aanwezig (willen) zijn. Nog beter is het om door de westerse regeringen gedwongen te worden tot het handhaven van een zekere morele maatstaf. En ik zou willen dat de westerse volkeren weer hun regeringen daartoe ‘dwongen’. Ik heb het hierboven bewust over ‘een zekere’ morele maatstaf, want ik besef dat je van een bedrijf niet dezelfde maatstaf mag verwachten als van een idealistische organisatie als bijv. Amnesty International. Ook zou het van een behoorlijke arrogantie en onterecht superioriteitsgevoel getuigen als je als westers bedrijf de chinezen constant ging vertellen wat ze politiek zoal fout doen en verkeerd zien. Maar het voordeel van handhaven van toch ‘een zekere’ moraal is dat je als westerling in China (zoals jij) in politiek-morele zaken toch een houding kunt aannemen tegenover je ‘gastheren’ met de zekerheid dat je gedekt wordt. Komt de eigen gemoedsrust slechts ten goede, lijkt mij. Onder de huidige omstandigheden zou ik me als Microsoftie op de campus van Microsoft in China toch niet helemaal lekker voelen…
 8. Ruud Antonisse zeggen:
  Ik ben ervoor om Microsoft te boycotten en over te gaan met zijn allen op Linux. Voor alle mensen, dus ook voor alle Chinezen, gratis te gebruiken en bedrijfszekerder dan windows en bovendien is het gebruik van Linux een enorme propaganda voor vrijheid en gedeeld gebruik en anti kapitalisme..
 9. Peter zeggen:
  Nou, ik ben tegen, want dan ben ik direct werkloos, vrees ik. 😀
 10. Lucien zeggen:
  En denk je dat Linux zich dan niet zal aanpassen aan de locale regels?
 11. Peter zeggen:
  Nou, Linux is open source. De groep vrijwilligers die Linux uitbreidt zal zeker NIET voldoen aan zo’n wens van de Chineze overheid. Maar de Chinezen zullen wel zelf in staat zijn om die source geheel naar hun hand te zetten. Ze kunnen dan draaien met een eigen variant van Linux. In feite is dus de ‘moraal’, voor zover die in software zit, bij open source vrijwel geheel te veranderen. Tsjee Ruud, weet je wel wat je hebt voorgesteld? 😕
 12. Ruud Antonisse zeggen:
  Dat klinkt wel wat heftig inderdaad. Jij werkeloos en een gemanipuleerde linux. Nee daar zitten we niet op te wachten. Maar ik snapm er eerlijk gezegd te weinig van om hier met jullie de diepte over in te praten..
 13. pvl zeggen:
  Ook Amnesty International heeft er nu een mening over. Lees hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *