Is godsdienst geen ideologie?

Peter van Lenth
Volg me

Elders op dit weblog schreef ik:
Ieder soort van ideologie, godsdienstig of anderszins, mag geheel in het domein van de vrije meningsuiting worden bekritiseerd, gekarikaturiseerd, gehoond etc. Feitelijk leed van bijv. Joden, Palestijnen, Koerden, Afrikanen moet met respect worden behandeld.
Bij een collega fronsten de wenkbrauwen toen ik hierover vandaag begon. Hij bestreed het idee dat godsdienst een ideologie zou zijn. En uit respect zouden we dan ook omzichtig moeten zijn in het spotten met godsdiensten, net zoals we ook de Koningin niet zomaar moeten bespotten. We konden de discussie niet afmaken, want er was enig werk aan de winkel. Zijn protest was in elk geval voldoende voor mij om nog eens te overdenken of godsdienst een ideologie is. Voor mij is het wel een ideologie, daar blijf ik vooralsnog bij, maar hoe ervaart de gelovige dat?

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Is godsdienst geen ideologie?

 1. anja zeggen:
  Voor mij is een godsdienst ook een ideologie, zo iets van dit is mijn idool, maar je kunt het overdrijven.
  Aan de andere kant is het ook zo, dat een gelovige van welke godsdienst dan ook, dit als de waarheid ziet en het niet als ideologie ervaart.
  En waarom moeten we voorzichtig zijn met het bespotten van welke godsdienst dan ook?
  Wij worden door de gelovigen van de islam etc. toch ook bespot als onreine varkens die er maar op los leven?
  Ben wel van mening dat je mensen in hun waarde moet laten wat hun geloof betreft, maar als ze een ander dit geloof proberen op te dringen als de enige waarheid, dan mag hierop “gepaste wijze” best tegengas tegen worden gegeven.
  Als die enge hokjes geest eens zou verdwijnen, zou de mensheid heel wat beter met elkaar om kunnen gaan.
  Laat een ieder in zijn waarde en gun hem/haar het geloof waar ze in geloven, maar dring het een ander niet op.
  Een vergelijking met het koningshuis in deze, ontgaat me totaal, is ook totaal niet aan relevant aan de gebeurtenissen die nu gaande zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *