- Is ‘Critical (Race) Theory’ echte wetenschap? - 14 december 2021
- Het internet als mindblower en de mensenrechten als bron van onrust - 17 april 2021
- De ernstige fout in de UVRM: Universalisme - 11 februari 2021
Elders op dit weblog schreef ik:
Ieder soort van ideologie, godsdienstig of anderszins, mag geheel in het domein van de vrije meningsuiting worden bekritiseerd, gekarikaturiseerd, gehoond etc. Feitelijk leed van bijv. Joden, Palestijnen, Koerden, Afrikanen moet met respect worden behandeld.
Bij een collega fronsten de wenkbrauwen toen ik hierover vandaag begon. Hij bestreed het idee dat godsdienst een ideologie zou zijn. En uit respect zouden we dan ook omzichtig moeten zijn in het spotten met godsdiensten, net zoals we ook de Koningin niet zomaar moeten bespotten. We konden de discussie niet afmaken, want er was enig werk aan de winkel. Zijn protest was in elk geval voldoende voor mij om nog eens te overdenken of godsdienst een ideologie is. Voor mij is het wel een ideologie, daar blijf ik vooralsnog bij, maar hoe ervaart de gelovige dat?
Aan de andere kant is het ook zo, dat een gelovige van welke godsdienst dan ook, dit als de waarheid ziet en het niet als ideologie ervaart.
En waarom moeten we voorzichtig zijn met het bespotten van welke godsdienst dan ook?
Wij worden door de gelovigen van de islam etc. toch ook bespot als onreine varkens die er maar op los leven?
Ben wel van mening dat je mensen in hun waarde moet laten wat hun geloof betreft, maar als ze een ander dit geloof proberen op te dringen als de enige waarheid, dan mag hierop “gepaste wijze” best tegengas tegen worden gegeven.
Als die enge hokjes geest eens zou verdwijnen, zou de mensheid heel wat beter met elkaar om kunnen gaan.
Laat een ieder in zijn waarde en gun hem/haar het geloof waar ze in geloven, maar dring het een ander niet op.
Een vergelijking met het koningshuis in deze, ontgaat me totaal, is ook totaal niet aan relevant aan de gebeurtenissen die nu gaande zijn.