Wie zet voortaan de vuilnisbakken buiten?

Peter van Lenth
Volg me

Het onderwijs raakt 7000 conciërges kwijt, althans de subsidiepot waaruit zij deze mensen al zeven jaar betalen wordt stopgezet. Destijds begonnen de conciërges via Melkertbanen en waren deze mensen dus spotgoedkoop. Zeven jaar hebben de scholen de tijd gekregen om een andere regeling in het leven te roepen, maar nee hoor… Ze laten het er gewoon op aan komen en klagen nu opeens steen en been dat de schooldirectie voortaan zelf de vuilnisbakken moet gaan buitenzetten. Denk nu niet dat ik dit maar even bedenk, want vanmiddag was er op Radio 1 een interview met diverse onderwijsmensen en dat voorbeeld van die vuilnisbakken werd expliciet genoemd. Nu denk ik zelf dat een conciërge wel wat meer werk verricht en zelfs een essentieel onderdeel van een goed gestructureerde school is. Althans, het lijkt mij beter dat de directie of onderwijzer(es) zich niet met de afwas, de vuilnisbakken en de te laat komende leerlingen hoeft bezig te houden. Daarvoor zijn deze mensen net even te duur, toch? Nee, de conciërge hoort een vast onderdeel van de school te zijn, net zoals ook stoelen en tafeltjes dat zijn. De conciërge behoort als het ware tot het meubilair en verdient zodoende een vaste aanstelling. Bij een vaste aanstelling hoort een regulier salaris en alle, maar dan ook alle, initiatieven om de conciërge-taken te gaan laten verrichten door ouders of andere vrijwilligers, moeten dan ook keihard de kop worden ingedrukt. Laat geen school het wagen om daarop te reageren met de mededeling dat het budget van de school het niet toelaat om een conciërge aan te nemen zonder dat dit effect heeft op de kwaliteit van het onderwijs. Ten eerste hebben ze zeven jaar de tijd gehad om iets te bedenken als antwoord op de stop van de subsidie, ten tweede hebben ze altijd nog de mogelijkheid om het kabinet voor het blok te zetten door een staking of wat dan ook. Laten we wel zijn, het onderwijs is er niet in de eerste plaats voor de onderwijzers, maar voor onze kinderen. De overheid hoort, heel simpel, die 7000 conciërges in dienst te nemen, tegen reguliere salarissen. Zo oordelen wij, de ouders van de kinderen en de opdrachtgevers van het kabinet.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *