Gezocht: Antigif tegen haatzaaierij

Peter van Lenth
Volg me

Een tijdje geleden werden van overheidswege maatregelen genomen om twee vermeend haatzaaiende televisiezenders (uit Libanon en Iran, maar dat doet er verder eigenlijk niet toe) te weren van de Nederlandse televisieschermen. Vandaag erkent Donner dat het weren is mislukt, want de zenders waren de dag daarna alweer te zien, op internet. Er werd geopperd om dit soort zenders op een andere manier te gaan bestrijden, namelijk door te reageren op wat zoal door deze zenders wordt beweerd, zodat de mensen de negatieve boodschap van die zenders kunnen plaatsen en relativeren.

Dit bericht riep bij mij de nodige vragen op. Eerste vraag was of het weren werkelijk mislukt is. Inderdaad is weren van internet vooralsnog niet goed mogelijk. Er zal eerst (Europese) wetgeving moeten komen die zulks mogelijk maakt. Maar de impact van een televisiezender op internet lijkt me voorlopig toch minder dan de impact van een zender die via de kabel of de satelliet wordt ontvangen op een regulier beeldscherm. Ik zou volstaan met de constatering dat het weren niet geheel gelukt is. Maar misschien geeft dat Donner wel een minder gunstige uitgangspositie bij het lobbyen voor die Europese wetgeving dan zeggen dat het volledig mislukt is.

Interessanter vind ik de suggestie om, ik zal maar zeggen, tegenspraak te gaan bieden. Hoe stelt men zich dat voor? Stel je hebt een controversiële uitzending op Nederland 2. Reserveren we dan het onderste deel van het scherm voor tegenspraak? Of zenden we de tegenspraak na de uitzending uit? Of gebruiken we daarvoor Nederland-3? Of Nederland-2? Of stel dat het om het internetadres www.sahar.ir gaat, doen we dan de tegenspraak op www.anti-sahar.ir of op www.sahar.nl?
En doen we het tegenspreken af en toe? Lijkt me niet effectief, dus zal er constant opgelet moeten worden, wellicht door een professioneel team commentatoren. Goed voor de werkgelegenheid. Maar tegenspraak zal niet altijd genoeg zijn. Ondersteunende beelden zijn vast soms noodzakelijk, dus er moeten cameramensen en fotografen bij. Waarschijnlijk zijn correspondenten ter plaatse nodig.
En dan moeten we het nog hebben over de aard van de tegenspraak. Misschien zijn sommige tegensprekers het oneens met andere tegensprekers. Misschien worden de tegensprekers wel op hun beurt beticht van politiek spel en propaganda.
En legitimeert die tegenspraak niet eigenlijk de tegengesprokene, de vermeend haatzaaiende? Stimuleert het niet juist de mensen die per se aandacht willen om dat te doen door haatzaaiende teksten rond te strooien?
Dwingt tegenspraak niet juist ook de overheid om partij te kiezen, zelfs daar waar ze dat tot nu toe vaak achterwege laat? Neem het Journaal. Hoewel dat geen officiële overheidsstandpunten verkondigt, is het wel zo dat men daar altijd de nodige voorzichtigheid betracht bij het verwoorden en verbeelden van het wereldgebeuren. De presentatie moet telkens weer zodanig zijn dat zelfs de slechteriken die onderwerp zijn, zich kunnen vinden in de verslaggeving. Alleen degenen die al jaren het nieuws goed volgen halen er bij het Journaal makkelijk de afkeurende grondtoon uit, indien die aanwezig is.

Uit bovenstaande moet niemand hier opmaken dat ik tegen zulke tegenspraak zou zijn. Het zijn serieuze vragen die ik stel. Bovendien, als je er langer over nadenkt, dan dringt het door dat tegenspraak altijd al een van de motoren was van de media. De centrale vraag is misschien wel of we anders moeten gaan aankijken tegen bijv. voorlichtingszenders. Deze worden immers tot nu toe vooral gezien als propagandazenders. Wellicht kunnen we een nieuw type zenders en websites opzetten: reactiezenders en reactiewebsites. Dit type zou dan bekend moeten zijn om zijn basiseigenschap, namelijk dat het reageert op specifieke zenders of websites, met als bedoeling duidelijk te maken dat daar stelselmatig het nodige ten onrechte wordt beweerd. Mogelijk wordt zo’n type populair en inderdaad veelbezocht door de mensen die eerst op de gewraakte zender of website waren wezen kijken. Zo kan dit type een effectief antigif blijken tegen haatzaaierij, kwakzalverij en andere schadelijke uitingen.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Gezocht: Antigif tegen haatzaaierij

 1. Ruud Antonisse zeggen:
  Wat een verschrikkelijk goed idee om een balkje onderin te reserveren voor antigif. Grote kans dat de meeste mensen, vooral jongeren, alleen nog het balkje zien en dat dan vervolgens men met elkaar gaat dicussieren. Hoe te realiseren? Zelf een programma maken! en aan de man brengen! Peter: patent regelen en naar de Mol stappen!! Dit zou wel eens een hele nieuwe hype kunnen worden. De reactie regel. Dat is dan dus zeg maar ook direct de senzuur, cenzuur, sensuur, sencuur, hoe sgreiv je tad?, ff voor de duidelijkheid, we maken , ja we, dus geen heel beeld , nee wij maken het balkje onderin en zetten er een modulator achter, jij of ik of een andere Ajakukaist, hoe zet je de puntjes ook alweer op de i Roosje?, en dan bepalen wij wel hoe we het een op het ander laten reageren.. je kunt ook denken aan bijvoorbeeld een roedel honden of een groep apen die iets onbelangrijks verder doen op het beeldscherm, maar het balkje daar gebeurt het.. iedereen doet mee en de modulator stuurt de babbelaarderij van de hodnen en dan wel de aapjes. Peter, soms ben je gewoon geniaal. 😮
 2. Ruud Antonisse zeggen:
  hodnen moet natuurlijk zijn honden
 3. Peter zeggen:
  Even zonder dollen, dat balkje onderin zal niet werken, tenzij het een geheel zwart balkje over de teksten heen is. 8)

  Ik zat zelf toch meer, serieus, te denken aan een tv-zender die meerdere haatzaaiende tv-zenders in de gaten houdt en erop reageert.
  Op het internet: een reactie-website die meerdere haatzaaiende websites en tv-zenders in de gaten houdt en erop reageert.

  Meerdere partijen kunnen een reactiezender -of website opzetten. Die kunnen zich specialiseren of hun eigen invalshoek promoten.

  Het MEMRI maakt zich verdienstelijk door spul te vertalen. Zij gaan nog niet zover dat ze expliciet reageren.

 4. Ruud Antonisse zeggen:
  Ik ga het onderwerp nader onderzoeken.. 8)
 5. Ruud Antonisse zeggen:
  Bedoel je dat ze erg manipulitatief zijn of hoe schrijf je dat? 😀 maar ff sirieus ik ben nog met mijn onderzoek bezig. Je zou me nmu bezig moeten zien met Floor hangend aan mijn net ik haar tuigje vrolijk om zich heen kijkend en klanten behoorlijk omtoverend van haatdragende niet kopende monsters in lieve ach doe ook maar koopgrage hebberige luitjes.; Is dit nou kinderarbeid? 😕
 6. Peter zeggen:
  😀 😀 🙂 😀 🙂 (kortom, ik moest erg lachen, dank je wel voor het opvrolijken van deze dag)
  Wat voor boeken en films heb jij eigenlijk in je winkel? Misschien moet je er gewoon ook haatzaaiende films bij doen, dan kopen die monsters tenminste ook wat als Floortje moet slapen. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *