Bush versus Clinton

Peter van Lenth
Volg me

Hieronder staan drie mediaberichten, twee over Bush en eentje over Clinton. Mijn vraag aan jou is ze te lezen en bij jezelf te monitoren wat je erbij voelt, hoe je met het gezegde sympathiseert of er juist afschuw bij voelt. Okay, hier gaat ‘ie.

In een radiotoespraak begin januari zei president Bush dat een aanslag met massavernietigingswapens op Amerikaans grondgebied elk ogenblik kan plaatsvinden en dat de bevolking zich mentaal moet voorbereiden. ‘Nu de eenentwintigste eeuw begonnen is, hebben onze vijanden het slagveld uitgebreid – van de fysieke ruimte naar de virtuele ruimte, en van ’s werelds reusachtige waterlichamen naar de complexe samenstelling van het menselijk lichaam’, zei Bush verder in een toespraak tot marinekadetten: ‘In plaats van onze stranden te bestormen of bommenwerpers te sturen, zullen de tegenstanders virtuele aanvallen op onze militaire systemen en onze economische bases uitvoeren. Of ze zullen handzame en goedkope massavernietigingswapens gebruiken. In toenemende mate werken terroristen en criminelen samen en worden ze ondersteund door vijandige naties.’ Bush doet regelmatig zulke uitspraken waarin alle topoi van technologie-angst terugkeren: de 21ste eeuw, de ‘virtuele ruimte’, de ongrijpbaarheid van het kwaad. President Bush liet in een interview doorschemeren dat zijn besluit om de oorlog in Irak te beginnen mede was ingegeven door zijn persoonlijke religieuze geloofsopvattingen. Hij zei dat God hem uiteindelijk zal beoordelen op deze beslissing. ‘Als je in God gelooft, wordt dat oordeel (over de beslissing tot de Irak-inval) geveld door God,’ zei Bush in een interview met de zender ITV-1, dat vanavond wordt uitgezonden. Bush zei verder dat hij had geworsteld met het besluit, omdat hij wist dat dat mensenlevens zou kosten. ‘Je kunt zo’n zware beslissing alleen maar volgen door je geweten te volgen. Maar uiteindelijk zal God mij beoordelen op mijn besluit.’

De Amerikaanse ex-president Clinton heeft de regeringen van de landen waar nu al dagen rellen plaatshebben wegens de cartoons over de profeet Mohammed opgeroepen er alles aan te doen het geweld te beëindigen. ‘Geweld is niet het middel om je ongenoegen te uiten over een publicatie in de vrije pers,’ zei Clinton. Tegelijkertijd benadrukte de ex-president dat de vrijheid van meningsuiting gepaard gaat met verantwoordelijkheid, ‘de verantwoordelijkheid om rekening met anderen te houden’. Hij deed zijn uitspraken tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Jordaanse koning Abdullah, waarbij hij op bezoek is. Zij spraken onder meer over de onrust die wereldwijd is ontstaan door de Deense cartoons. Clinton zei over de cartoonrellen: ‘Ik roep regeringen in de wereld op om het geweld te beëindigen, om respectvol te zijn en om de levens van onschuldige diplomaten te beschermen.’

Klaar? Wat denk je, zag je je oordeel over Bush en Clinton bevestigd? Dan nog een tweede verzoek: Raadpleeg de originele bronnen hieronder ook even om te controleren of je goed zat. Bronnen:
http://www.groene.nl/1999/6/ab_terreur.html
http://www.elsevier.nl/nieuws/buitenland/nieuwsbericht/asp/artnr/89281/index.html
http://www.elsevier.nl/nieuws/buitenland/nieuwsbericht/asp/artnr/85951/index.html

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Bush versus Clinton

 1. Anja zeggen:
  Peter,

  Ik heb het doorgelezen, maar heb al lange tijd een vieze smaak in mijn mond bij het horen van de naam Bush.
  Hij mag dan alles wel aan zijn zgn. geloof ophangen, maar heb eerder de indruk dat hij denkt, zelf God te zijn.
  Hij voelt zich verheven en beter als de rest van de wereld.
  Wordt de volgende aanval in Iran (die er geheid aan zit te komen) hem soms ook ingefluisterd van “boven”?
  Heeft Sjors het licht gezien?
  Nee, ik word zo langzaam aan een beetje misselijk van Bush.
  Clinton was geen brave, maar denk dat de wereldvrede er beter voor had gestaan met hem als dat het nu het geval is onder Bush.

 2. Peter zeggen:
  Anja, dank voor je reactie. En de anderen hier?
 3. Anja zeggen:
  Jongens toch, laat je mening eens horen, het loopt niet echt storm hier de laatste tijd.
  We zitten toch niet allemaal in een voorjaarsdipje? 😉

  Kom op zèg, een paar minuutjes inspanning moet er toch nog wel van af kunnen om je mening hier te geven?

  Jullie kunnen alle onderwerpen natuurlijk afdoen, als ik ben niet gexefnteresseerd, maar het zijn wèl de zaken die er op dit moment spelen, zeker v.w.b. de wereldvrede.

  Houden jullie je nu alleen ècht maar bezig met plaatselijke politiek en voetbal? Zal toch niet wáár zijn hoop ik? 🙁
  Groet van mij en hoop net als Peter op wat meer reacties hier.
  Laat van jullie horen!! :O

 4. Peter zeggen:
  Anja, wat je schrijft is wel uit mijn hart gegrepen hoor. Ik doe wel meestal naar mezelf toe net alsof het me niet meer uitmaakt, maar eigenlijk vind ik het ten hemel schrijend dat zo weinigen de toetsen beroeren.
  Vandaag had ik op de internationale website waar ik veel actief ben even een woordenwisselingetje met iemand. Op mijn daaropvolgende opmerking hoe zij het zou vinden als zij zus-en-zo werd bejegend, schreef zij: There is only one thing worse than being talked about – and that is not being talked about 🙂 (haar emotiicon). Tsja, het is maar hoe je in elkaar steekt, maar er zit wat in. Ik moet ook opeens weer denken aan een van de uitspraken van een therapeut/docent toen ik nog psy studeerde: Niet reageren is ook reageren.
  Maar zonet ging ik even kijken op die Amerikaanse site hoe zij het ook alweer had gezegd. En er was een voor mij/ons nieuw iemand die zich in de thread tot mij richtte, beginnend met de woorden Hello Peter, I have always enjoyed reading some of your posts. Kijk, die persoon has made my day! Hem ga ik nu effe snel een knuffel terug geven, simpel door te reageren op zijn argumenten. Huggen is op het internet nu eenmaal een iets ander gebeuren dan in de kroeg. 😀
 5. Anja zeggen:
  Kijk daar heb je wat aan en inderdaad dat doet eens mens goed. Ik hou het maar in het Nederlands, want in Engels ben ik niet echt een ster. Lezen en begrijpen, luisteren gaat redelijk goed, maar als ik het moet spreken of zelf schrijven, nee!
  Heb op m’n ouwe dag schijnbaar nog steeds last van faalangst.
  In ieder geval krijg jij van mij een dikke knuffel. 😀
  En denk er om dat je niet opgeeft hè?
 6. Peter zeggen:
  You made my day! Benieuwd wie het morgen doet. 🙂
 7. Anja zeggen:
  Nou vooruit dan maar, vandaag nxf2g een knuffel van mij, wie volgt? 😛
 8. Peter zeggen:
  Volgens mij wordt hier zelfs niet meer gelezen, Anja. We zijn nu twee zielen ‘lost in cyberspace’ bij de planeet ajakuka. Wat denk je, zullen we de knuffel maar vervangen door de zoen? Wel een beetje overspel hè. 🙂
 9. Peter zeggen:
  Overigens, heb je de ‘bronnen’, zoals hierboven in het blog genoemd, al geraadpleegd?
 10. Anja zeggen:
  Ja, ja die heb ik gelezen, althans voor een heel groot stuk, regelmatig komt er hier een puber even nakijken waar ik mee bezig ben en wat ik allemaal neer zit te kalken.
  Nou Peet, hierbij van mij een dikke zoen, doe er meteen maar een paar bij voor de komende dagen en van Hans en de jongens de groetjes.
  Fijne Pasen gewenst en tot kijk. 😛
 11. Ruud Antonisse zeggen:
  Olijke Paas, overigens moet ik zondag over een week optreden als verpleger, niet veelpleger, maar ik pas wel op allerlei moordenaars. Mijn aandeel duurt 1 minuut.. duss komt allen want het volgende stuk duurt een stuk langerhahahah toneelgroep genesius zondagavond toneelschuur Haarlem uiteraard.. 8)
 12. Peter zeggen:
  @Ruud
  Word je na een minuut om zeep geholpen ofzo. 8)

  @Anja
  Maar uit je (eerste) reaktie blijkt helemaal niet dat je de bronnen goed hebt gelezen. Immers, ik had de namen verwisseld en probeerde zo de lezers te toetsen op wat vooroordelen. 😕
  Overigens, Hans was niet jaloers dus? 😉

 13. ruud zeggen:
  Nee, dan heb ik de boel beveiligd, samen met een collega. Dat heb ik gister ochtend geoefend. 4 grote bouwhekken en ti-ribs maken een alcatrez indruk van jewelste, Mijn baas, de hoofdverpleger is echter reeds de 80 gepasseerd, dus die krijgt die hekken niet op de juiste plaats. nu dat mag ik nu doen. Dat ging gisteren niet helemaal vlekkenloos, daar er een beetje wind stond en de repetitieruimte op de 1e etage is en de trap niet groot genoeg probeerden we het buiten uit, maar in je eentje valt dat niet mee kan ik u verzekeren. Dus nu heb ik nog een hulp en mijn verwachting is dat de op te sluiten personen, zich oprecht ingesloten gaan voelen en enige angstige ogenblikkenon stage zullen beleven. Een spektakel..
 14. Anja zeggen:
  Ben je helemaal betoeterd? Hans jaloers? Helemaal niet.
  Hebben we trouwens allebei geen last van, hier vangen nog een zoentje. 😉
 15. Peter zeggen:
  Oh, dus je bent weleens vreemd gegaan? En Hans ook? Leuk om te weten! En bij deze een pakkert voor jou. 😛
 16. Anja zeggen:
  Nee jochie, nu maak je een héél ander verhaal van. We zijn allebij zo trouw als een hond, maar jaloers, hélaas NEE.
  Buiten kijken, maar thuis eten. 😀
  Hier vangen, komt er nog ééntje, SMAK. 😉
 17. Peter zeggen:
  H`e? Nou snap ik er niks meer van. Wij jalioers? Nee hoor, maar hij/zij moet het niet wagen om… En dan ook nog ‘es constateren dat hij ‘helaas’ niet jaloers is. Nou breekt m’n klomp.
  Kus op je .. 😉
 18. Anja zeggen:
  van’t zelfde! 😛
 19. Rogier zeggen:
  Ja daar is ie weer. Zij het laat gereageerd, maar ik ben een tijdje in weblogdetox geweest. Erg goed bevallen, maar ik mag van het Riag niet te vaak loggen. Vraag me niet waarom, dat mocht ik aan hun ook niet vragen.
  Nu even serieus; ik vond dit een onwijs goede post. Ik ben het ook lang niet altijd met Bush eens, maar ik kan wel tientallen wereldleiders opnoemen die in mijn ogen echt gevaarlijk en gek zijn. In toenemde mate zie ik spotprenten over Bush op internet en lopen er jongelui met t-shirts over straat waarop Bush negatief wordt afgeschildert. Nooit zie ik iemand met een shirt met de beeltenis erop van bijvoorbeeld Berlusconi of de Iraanse leider of de Koreaanse leider of de Russische, of de Chinese of de Cubaanse of bijna alle Afrikaanse of de Nederlandse of de ….
  Bush is echt niet de allerbeste president die men zich kan wensen, maar op de schaal van de rest van de wereld valt hij best nog mee.
 20. Peter zeggen:
  Tsjemig, wat een ouwe post is dit alweer. Nou, toch bedankt voor het huggen hoor! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *