Debatteertruc?

Peter van Lenth
Volg me

Uit De Krant van 10 mei begrijp ik dat de eerwaarde president van Iran een brief heeft gestuurd aan – en blijkbaar het debat zoekt met – de president van de VS. Hij mag blij zijn dat hij niet het debat heeft gezocht met Mihai, want die houdt een fundamentele kruistocht tegen alle drogredenen en zou wellicht geen spaan van hem heel hebben gelaten. Maar afijn, laat ik één citaat eruit vissen omwille van een meer abstracte discussie. Hier komt ‘ie: In de brief krijgen ook liberalisme en de westerse democratie er flink van langs.

“Deze twee concepten hebben gefaald. Iedereen met kennis van zaken kan het barsten en de ondergang van het gedachtegoed van de liberale democratische systemen al zien.”

Mihai zou onmiddellijk vallen over de frase ‘iedereen met kennis van zaken’, er even van uitgaande dat hij zijn debatlessen onpartijdig toepast. Daarmee doet de Iraanse president het immers voorkomen alsof vaststaat dat alle mensen die deze barsten en die ondergang niet onderschrijven geen kennis van zaken hebben. En dus zouden alle tegensprekers al bij voorbaat gediskwalificeerd zijn. Mihai zou het afbranden als een debatteertruc. Maar is het werkelijk een debatteertruc? Denk na… Nagedacht? Okay, dan vertel ik nu hoe ik ertegenaan kijk. Ben je het met me eens, maak het kenbaar. Zie je het anders, maak het kenbaar. Ik stel me zo voor dat er niet veel emotie zal zijn. Immers, het gaat hier niet zozeer om deze president, maar veeleer om een neiging die alle mensen op zijn tijd (elke dag dus) hebben.

NB. Mihai is iemand met wie ik de afgelopen week op dat andere weblogforum uitgebreid gedebatteerd heb.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Debatteertruc?

 1. bo zeggen:
  Ik hoop dat je vanavond zembla heb gezien over de leugens van ayaa hirsi nali. Je kunt het altijd nog zien op uitzendinggemist.nl. Ik heb haar nooit vertrouwd en mijn gevoel heeft mij weer niet in de steek gelaten. Deze vrouw moet uit de politiek gezet worden net zoals dat meisje wat terug moest naar Bosnie. Ik kots van deze vrouw en waar ik ook van kots de hypocritie van het politieke systeem. Walgelijk!!!
 2. Ruud Antonisse zeggen:
  ook zij heeft recht op hoor en wederhoor en hoeft niet via de pers aan de schandpaal. Echter indien al dit nieuws blijkt te kloppen, rest haar slechts 1 weg. De terugweg.
 3. Rogier zeggen:
  Vanavond hoorde ik bij “de leugen regeert” dat een heleboel van dit alles reeds bekend was. Ayaan heeft, bijvoorbeeld al in 2002 bij Barend en van Dorp, toegegeven dat vze had gelogen om een verblijfsvergunning te krijgen. Er is dus, zo blijkt, nauwelijks iets nieuws onder de zon. En ik weet niet precies welke terugweg jij voor ogen hebt Ruud, maar wat mij betreft blijft Ayaan lekker in Nederland. Moet zij het slachtoffer zijn van inschattingsfouten die anderen toen hebben gemaakt? Binnen is binnen en verblijfsvergunning is verblijfsvergunning.
 4. Peter zeggen:
  Hmm, had ik nog zo mijn best gedaan door er een nieuw blog aan te wijden, gaan jullie hier reageren. Potjandosie.
 5. Rogier zeggen:
  Nou ja, we reageren tenminste. 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *