De LAATSTE stem telt

Peter van Lenth
Volg me

Momenteel zit de VVD in een fase dat de leden hun stem kunnen uitbrengen op de geprefereerde lijstaanvoerder. Leden die hun stem al per post hadden uitgebracht, mogen deze herzien via internet, zo liet de VVD gisteren weten. Daarover valt nu het campagneteam van Verdonk.

Ook kamervoorzitter Weiszglas heeft zich gemengd in dit dispuut. Hij verklaarde dat “de éérste stem telt” en dat het “héél gevaarlijk” was voor de democratie wat er nu gebeurde.

Na enig nadenken was ik het deels eens en deels oneens met hem. Het is verkeerd dat de groep die de stem per post uitbracht wordt bevooroordeeld ten opzichte van de groep die via internet stemde. Daarin heeft hij gelijk. Maar het idee dat hèrstemmen op zich ondemocratisch is, deel ik niet.

Bedenk dat het hier gaat om een verkiezing waarbij mensen zich in de loop van een periode mogen uitspreken, in tegenstelling tot een reguliere verkiezing waar mensen slechts een dag de tijd hebben of op zeker moment wordt gevraagd de vinger al dan niet de lucht in te steken. Er is veel voor te zeggen bij een stemming die een lange periode in beslag neemt, in het reglement op te nemen dat de leden zo vaak als zij willen hun stem binnen die periode mogen herzien.

Op die manier kunnen ontwikkelingen tijdens de periode toch nog, terecht, van invloed zijn en is het als het ware een verkiezing geworden die principaal op slechts één tijdstip plaatsvond, namelijk op het eindmoment.

Ergo, ik stel voor dat bij dit soort verkiezingen de LAATSTE stem telt!

Mocht het technisch per direct mogelijk zijn, dan kan de VVD vandaag besluiten dit principe van toepassing te verklaren. Mocht het technisch, op zo korte termijn, niet haalbaar zijn, dan heeft Weiszglas voor dit geval gelijk en moet het herstemmen dit keer onmogelijk gemaakt worden.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op De LAATSTE stem telt

 1. anja zeggen:
  Laten we ons maar niet al te druk maken Peter en de VVD lekker zo door laten gaan, het rommelt aan alle kanten en op deze manier helpen ze zelf hun eigen partij een héél stuk naar de afgrond, tenminste dat mag ik hopen.

  Even iets anders, Dank je dat je me vandaag hebt toegezongen op mijn 15e verjaardag, dat doet een oud mens goed. 😛

  nb. Mailadres verwijderen svp, dit is niet mijn eigen mailadres (uitveiligheidsoverwegingen).
  Krijg de laatste dagen nogal wat vieze enge, smerige dingen toegestuurd, vandaar.
  Vergeet je de 11e niet de zoontjesfabriek en Harold and Maud?
  Waarschijnlijk komen we wel eerst even bij jullie aan, die verbouwing moet toch ook eens een keer gezien worden, maar voor het geval van niet, dan graag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *