Brood, Spelen en Politiek

Peter van Lenth
Volg me

De stemmen zijn nog niet gesplitst, maar wel al getotaliseerd. Zo’n 70 procent heeft de stem uitgebracht. Waarom wachten ze een hele week met de uitslag? Hup, even een paar uitzendkrachten aan het werk om de briefstemmen te tellen en we weten vandaag nog de uitslag, toch? Nee hoor, laten ze ons in spanning… Zal wel weer een marketingidee achter steken. Die hele verkiezing is immers vooral een gratis advertentie met sterk wervend effect. Daar kan geen reklamespotje tegenop, zeker niet zo eentje in het kader van de ‘uitzending van de politieke partijen’ van een minuut of wat, direct na de sterreklame. Nee, ze moeten zitten in het journaal van acht uur en in Nova en in Netwerk en in, nee niet in, maar òp. Op de televisie de hèle avond! Een compleet debat tussen de kandidaten, integraal uitgezonden. Wat wil je nog meer joh. En dat alles zonder een cent te betalen. En het volk smult. Het volk wil brood en spelen en politiek, heet het voortaan.

De andere partijen voelen zich aan de zijkant staan, tegen zoveel marketingkracht kunnen ze niet op. Waarom gaan we eigenlijk nog landelijke verkiezingen houden, vragen sommigen zich bij voorbaat verslagen af. “Hé, wacht eens even!”, roept er opeens eentje. “Wat zij kunnen, kunnen wij ook!”. En alras wordt er contact gezocht met de televisiemakers. Een nieuw format is geboren, Nederland 3 heet voortaan Nederland Politiek. De diverse omroepen worden er democratisch bij ingeschakeld. De NCRV mag de CDA op donderdagavond opvoeren, de EO doet de SGP op de vrijdagavond, de VARA uiteraard de PvdA op zondag (de zaterdag is voor de onpartijdige NOS en de christelijke partijen stonden graag de zondag af, want ze werken liever niet op zondag) al vrezen ze de concurrentie van het voetbal, de VPRO is in onderhandeling met GroenLinks en wil de maandag wel. De AVRO is wel in voor de VVD en de dinsdag. D66? Tsja, wie wil D66 wel sponsoren? De TROS misschien? Bestaan die nog wel eigenlijk? O jee, we hebben nog maar één avond over, de woensdag. Dat wordt dringen, want we moeten D66 nog onderbrengen en dan al die kleinere partijen zoals de LPF en Groep Wilders en Groep Nawijn en de CHU en…

Van der Laan kan tevreden zijn; de toekomst van het Hilversumse bestel is zekergesteld en de commerciële omroepen hebben het nakijken. Of denk je dat zij gaan bieden? “Toch eens met de KNVB gaan praten hoe zij dat nou hebben aangepakt”, hoor ik de marketingguru van “Groep Verdonk” al denken. Die kunnen wel wat geld gebruiken. Een verkiezingscampagne kost immers veel geld. Nou ja, kostte veel geld. Voortaan brengt het juist geld in het laatje.

Het gaat de goede kant op. Of toch niet? Zeg het maar…

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *