Voor God spelen

Peter van Lenth
Volg me

In de Volkskrant van vandaag wordt een proefschrift van Marijke Korenromp over bewust beëindigen van zwangerschap vanwege een ernstige afwijking besproken. Uit het proefschrift blijkt dat de ouders vele emoties en dilemma’s kennen, dat er druk vanuit de omgeving is, dat er sprake is van een toch wat afwijkend rouwproces en dat niet alle ouders gebaat zijn bij een afscheidsritueel.

De aangesneden problematiek is reëel en Korenromp heeft er goed aan gedaan hieraan haar proefschrift te wijden. Alleen al haar advies om ouders niet te veel aan te sporen tot een afscheidsritueel is belangwekkend. Er wordt vaak geadviseerd het kind een naam te geven, kort vast te houden en ritueel te laten begraven. Die rituelen zouden de ouders kapstokjes in het hoofd geven; gebeurtenissen, namen en ervaringen worden vastgelegd zodat het met anderen en zichzelf erover praten beter mogelijk wordt. Maar de keerzijde is dat er daardoor een extra beladenheid aan wordt gegeven; er wordt extra beseft wat men gedaan, c.q. misdaan, heeft. En dat blijkt menigeen op te breken. “Heb ik met mijn beslissing niet eigenlijk iets heel ergs misdaan?”

“Voor God spelen”, schreef iemand in een gedicht. En daarvan druipt af dat die persoon vond dat zij als ouders te ver waren gegaan, want niemand mag voor God spelen. Een zonde was begaan. Maar juist bij die uitspraak voelde ik opstand in me opwellen. Immers, God bestaat niet en je kan dus ook niet voor God spelen. Nou weet ik natuurlijk ook wel dat zo’n uitspraak slechts gedaan wordt door iemand die wel in een God gelooft. Maar juist dat maakt mij opstandig. Ik zou willen uitschreeuwen tegen die mensen dat zij minimaal één denkfout maken en dat die denkfout er zeer wel mogelijk verantwoordelijk voor is dat ze nu zo in de put zitten.

Maar ja, ga daar maar eens aan staan. Hoe help je zo iemand die psychische problemen blijft houden door de zelfgekozen beëindiging van zwangerschap. Hoe bekeer je zo iemand…

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Voor God spelen

  1. pvl zeggen:
    Zie het andere weblog voor een m.i. interessant commentaar en mijn reactie daarop.
  2. suzanne zeggen:
    Ik geloof ook niet in God, maar als men dat dan toch doet wil ik uitroepen; is voor God spelen niet juist wanneer je zo’n kind kost wat het kost in leven houd en meer in het ziekenhuis bent dan thuis.
  3. pvl zeggen:
    Zeker een argument. Hoewel, er zijn natuurlijk ook gevallen waar een baby met ernstige afwijking het zonder medisch ingrijpen toch wel degelijk overleeft…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *