Stemgedrag allochtonen wel etnisch?

Peter van Lenth
Volg me

Op 11 maart jongsleden schreef ik over het stemgedrag van de allochtonen(1) . Zij lijken met name de PvdA te hebben gekaapt, zo betoogde ik. De overheid trok zich mijn kritiek blijkbaar aan en gaf de UvA opdracht tot een onderzoekje. Over dat onderzoekje berichtte de Volkskrant vandaag.

Titel boven het artikel is Stemgedrag allochtonen niet ‘etnisch’. En dan in het artikel de cijfers. Ik citeer:
Volgens onderzoeker Jean Tillie stemde 38 procent van de Turken op een Turk, 36 procent van de Marokkanen op een Marokkaan, 19 procent van de Surinamers op een Surinamer en slechts 2 procent van de Antillianen op een Antilliaan. Het meest etnische stemgedrag kwam van autochtone Nederlanders: 81 procent van hen stemde op een ‘witte’ kandidaat.

Ik wilde me graag laten overtuigen door het artikel en heel even stemde ik in met de conclusie uit de titel van het artikel. Maar toen begon een stemmetje in mij te protesteren.

Die 81 procent, die beschuldiging welhaast, die is toch niet meer dan logisch? Of zelfs is het nog opvallend laag. Hoe zit het met die 19 procent? Hé, dacht ik, ik behoorde bij de landelijke verkiezingen zelf tot die 19 procent, met mijn stem op AHA. Okay, verklaard dus, maar toch wel opmerkelijk.

Die 2 procent dan, toch opvallend laag. Maar ja, mogelijk zijn er maar enkele Antillianen verkiesbaar, slechts her en der en dus niet overal.

De 19 procent van de Surinamers dan. Hmm, ach, nou ja, okay dan, zal wel.

Maar wat nou toch te denken van die 36 en 38 procent. Dat is toch niet niks. In elk geval is het teveel om te beweren dat ze niet etnisch stemmen, lijkt mij.

En dan bedenk ik opeens dat je ook nog vast allochtonen hebt die op allochtonen stemmen zonder te letten, of zich bewust te zijn, van de feitelijke afkomst. De vraag is hoeveel procent Turken op een voormalig Marokkaan, Surinamer, Iranees, Somalische, Serviër, Belg, Afghaan of Antilliaan hebben gestemd. Dat percentage zal vast niet nul zijn.

Nee, de titel van het artikel moet nog maar eens worden gerelativeerd, te beginnen hier…


(1) Sommigen willen dat we het woord ‘allochtonen’ afschaffen, verbieden. Maar zeg mij dan maar welk woord ik hier dan had kunnen gebruiken.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Stemgedrag allochtonen wel etnisch?

 1. willemien zeggen:
  Er zijn jaren geweest dat veel vrouwen (ik ook) alleen op vrouwen stemden. Die tijd ligt gelukkig achter ons.
 2. pvl zeggen:
  Tsja, op het VK-weblog zei iemand dat bijna alle mensen stemmen op iemand waarmee ze zich identificeren en waarvan ze verwachten dat deze persoon/partij de belangen van de stemmer het beste zal verdedigen. Voor veel vrouwen gold en geldt dat zeker. Ook Marian stemde altijd op een vrouw en – ik heb het net gecheckt – gaat dat wederom doen.

  Ik bedacht me vandaag ook nog (waarom komt een ander nou niet met die kritiek?) dat ‘etniciteit’ afkomst betekent. Dus etnisch stemmen is dan stemmen op iemand met dezelfde afkomst. Dan kijk je inderdaad al snel naar het LAND waar iemand vandaan komt. Maar is dat nou wel het enige of belangrijkste aspect van wat destijds werd opgemerkt, door mij en vele anderen? Ging het niet veeleer om de dichotomie Nederland versus Buitenland? En om de cultuurscheidingen, met name om die van de Islam versus de Westerse cultuur?

  Ergo, hoeveel procent van de allochtonen stemde op allochtonen? En hoeveel procent van de moslims stemde op moslims?

  Ik kan me zulk stemgedrag trouwens best voorstellen. Mijn kritiek spitste zich toe op de PvdA, die volgens mij gekaapt is door de allochtonen en daarom niet meer in staat is kritisch te zijn jegens de allochtonen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *