Zaterdag demonstratie tegen Israël

Peter van Lenth
Volg me

Op het weblog van Anja Meulenbelt verhaalt Anja over de voorbereiding van de demonstratie die door het Palestina Komitee gepland staat voor a.s. zaterdag. Uit haar blog citeer ik:

Gisteravond actievergadering voor de demonstratie op 22 juli, zaterdag. Luid de noodklok! […] Veel gesproken over hoe je het geheel een beetje in bedwang kunt houden. Slogans die over de schreef gaan, jongeren die best een beetje willen rellen. En veel gelachen. Bijna iedereen vind het prettig om even in een groep mensen te zitten die dezelfde woede deelt. Dat even niet uit te hoeven leggen. […]

Een ander gaf aldaar een reactie en die werd prompt gewist, c.q. niet geaccepteerd, want bij Anja moet elke reactie eerst door haar worden gelezen alvorens deze werkelijk zichtbaar wordt voor anderen dan de schrijver zelf. Die ander heeft gelukkig zelf een weblog bij de Volkskrant en het dan maar alhier gepubliceerd. Die reactie lezende wordt wederom bevestigd hoe Anja (en met haar de SP) denkt over vrijheid van meningsuiting.

Maar nu even ingaan op wat Anja hierboven – zie het citaat – schreef.

In bedwang houden, slogans die over de schreef gaan en jongeren die best willen rellen. Tsja, je hebt het als aktie-komitee tegenwoordig maar ingewikkeld. Deze vredelievende organisatie heeft blijkbaar een achterban waarvan tegenwoordig een deel toch niet zo zachtaardig is als je zou verwachten. Goed, de ordediensten worden nog deze week klaargestoomd. We zullen zien , a.s. zaterdag, waar het toe heeft geleid. De slogans en het gedrag van de jongeren krijgen mijn extra aandacht.

Gelukkig is er dus ook wel wat te lachen in de aktiegroep van Anja. Ik zie ze al helemaal zitten, elkaar lekker huggen, zo van “hé hoe is het lekkere schat van me!”. En elkaar bemoedigend bevestigen, zo van “wat een schoften hè, vind je ook niet!”. Nee, ze hebben het buiten die muren, in de boze buitenwereld, eigenlijk te moeilijk. Het valt niet mee elke keer maar weer aan al die domme mensen uit te moeten leggen hoe goed de Palestijnen, de Hamas en de Hezbollah feitelijk bezig zijn en hoe schurfterig de joden van Israël de boel lopen te naaien.

… Gek, maar ik voorspel bij die demonstratie zomaar minstens één spontane vlagverbranding. Is immers altijd goed voor vermelding op de voorpagina’s. En dat is belangrijker dan mensen als ik overtuigen, want mensen als ik zijn in hun ogen toch niet te overtuigen. Zo’n vlagverbranding is bij nadere beschouwing per definitie alleen voor de eigen parochie (de eigen moskee) bedoeld. Mensen als ik jaagt het in het harnas. Het zijn polariserende akties. Polariseren lijkt me voor een groepering als het Palestina Komitee toch niet een geschikte doelstelling, maar wie ben ik. Ik ben iemand die zich al jaren niet meer thuisvoelt bij deze ‘groep mensen’. Ik voel me tegenwoordig vooral thuis bij een andere groep, die overigens eveneens woede voelt, maar dan over het onbenul van mensen als Anja Meulenbelt, van de mensen in haar groep.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Zaterdag demonstratie tegen Israël

 1. Wim zeggen:
  Vooraankondiging

  Tegen Terreur, Voor Een Veilig Israël

  Kom donderdagavond 20 juli a.s. op het Jonas Daniël Meijerplein, Amsterdam, om 19.30 uur, naar de grote manifestatie Tegen Terreur, Voor Een Veilig Israël.

  Wij roepen u allen op om uw solidariteit met de bevolking van Israël te tonen en Israëls recht op zelfverdediging te ondersteunen.

  Burgers hebben recht op veilige grenzen en staten hebben de plicht die te waarborgen.

  Terrorisme leidt overal tot onschuldige slachtoffers. Dit moet stoppen.

  Kom luisteren naar vooraanstaande sprekers.

  —————–

  Lees hier meer over Israel:
  http://hoeiboei.web-log.nl/hoeiboei/2006/07/isral_always_on.html#comments

 2. Ellen zeggen:
  Zal Anja eens aan de tand voelen over het verwijderen / onthouden van reacties.
 3. Ellen zeggen:
  Ze heeft mijn reactie ook verwijderd.
  Mijn vraag was.

  “U jat foto`s en verwijdert reacties (over de demonstratie). Waarom?

 4. pvl zeggen:
  Typisch Anja Meulenbelt dus. Vanwaar dat jatten?
 5. marco zeggen:
  Hi Peter, maak je er niet te druk om dat kreng van een meulenbelt is toch niet meer te veranderen en haar aanhangers ook niet. Hoe was de manifestatie eigenlijk afgelopen donderdag ben je zelf ook geweest? Wij konden niet zijn op vakantie in Frankrijk. We volgen alles op de voet, nova de volkskrant ik wordt zo moe van die gasten. In joods nederland gaat er een mooi gezegde: wordt er een kind geboren met een bult wie krijgt er volgens de volkskrant en nova de schuld???????? Nou jij weet wel wie.
  Jij wordt er mesjogge van en ik wordt er verjsteerd van, ik mag me er ook niet meer over opwinden van Liora dus geniet van het mooie weer en neem een wijntje Le Chaim van ons vanuit Frankrijk.
 6. pvl zeggen:
  Het haalde het journaal. Er waren een paar honderd joden. Leon de Winter oogste handgeklap, de pvda-woordvoerster kreeg gehoon, omdat ze pleitte voor staakt-het-vuren en diplomatiek onderhandelen. Ongelooflijk dat de pvda met zo’n (op zich legitiem, maar volgens dèze demonstranten naïef) standpunt naar zo’n demonstratie durft toe te komen.

  Ik heb het interview met jou in het Joods Maandblad gelezen. Nou, daar sta je dan mooi op. Ikzelf vond ook dat je verstandige dingen zei. Wel krijg ik een beetje incrowd-gevoel erbij. Interviewer Victor Polak, verder veel joodse namen enzo noemen. Enerzijds snap ik het wel, het is tenslotte een blad voor de joden die deze identiteit koesteren willen, maar ik worstel met de vraag of het de geslaagde integratie niet terugdraait als we zo gaan navelstaren.

 7. bo zeggen:
  ik vind het wel moedig van je hoe je je inzet voor je volk. Je bent wel iemand die klote heeft. En daarom vind ik je zo krachtig. ik reageer nu pas omdat ik net uit new york kom, wat een volk die amerikanen. Ik ben helemaal om. Nederland is een land wat heel cynisch,sikkeneurig, de ander geen succes gunt. Overigens hou ik wel van Nederland. Het poldermodel daar kots ik nu van. Ik weet niet meer op welke partij ik moet kiezen en de identiteit van ons land, is dat alleen maat klompen.
  Ik voel me meer een wereldburger en dat voelt goed. Leve de vrijheid en mobiliteit
 8. pvl zeggen:
  Wat een land hè. Laat ik het zo zeggen, van alle meningen die er zijn in de wereld kom je er 110 procent tegen in de VS. Het is daarom onjuist om te spreken over ‘de Amerikanen’, althans alsof ze allen hetzelfde over dingen denken. Idem geldt voor de Israëliërs. Niet alle Amerikanen zijn uit de Bible Belt (en mensen uit die Bible Belt vinden het aantal religieuzen in die regio trouwens ook overdreven voorgesteld worden), en net zomin zijn alle zionisten religieus (ik bereid een artikel over zionisme voor). In de VS zijn zeer bekrompen mensen èn zeer inspirerende mensen.

  Wereldburger, dat staat dus lijnrecht tegenover het begrip nationalist. Over nationalisme bestaan ook al veel misverstanden, zo blijkt mij nu ik me erover inlees, in het kader van mijn zionisme-artikel. In het kort komt het neer op het idee dat iedereen er recht op heeft zich op grond van oorsprong in een eigen staat thuis te voelen. Volgens sommigen staat dat weer op gespannen voet met het gelijkheidsbeginsel en zou het een vorm van racisme zijn omdat binnen een staat daarom vervolgens niet iedereen dat recht heeft. Kom ik dus op terug, tenzij men er nu al wat over kwijt wil.

  Welcome back, my friend!

 9. willemien zeggen:
  Heeft niet iedereen het recht zich waar dan ook thuis te voelen? Waarom ‘oorsprong’ erbij halen?
  Zijn Nova en de Volkskrant anti-joods? Bedoelt de schrijver dat? En waaruit blijkt dat dan?
  Ik vrees dat ik begin het niet meer te begrijpen. Dat het te groot en ingewikkeld voor mij is geworden.
  Ik voel me geen wereldburger maar ook geen nationalist. Ik voel me gewoon mens tussen de mensen.
 10. Anja zeggen:
  Het is inderdaad een “publiek geheim” dat Anja Meulenbelt flink aan sencureren doet.
  Velen van de SP pruimen haar dan óók in het gehéél nièt.

  Anderzijds is haar web-log nièt zo’n puinzooi als die van Theo Cornelissen, die alle rotzooi plaatst wat er maar binnen komt, dat lijkt meer op een ordinaire chatbox, waar ze zelfs persoonlijke dreigementen niet schuwen.

  Toch wil ik er even op wijzen dat veel
  SP-sympatisanten het in het geheel NIET ééns zijn met deze gang van zaken.

  Er zijn de laatste tijd op de diverse weblog’s van de SP heel veel rechtse rakkers aanwezig die de boel op een SP-log aan het verzieken zijn.

  Dit gegeven roept veel onvrede op onder de ware SP-aanhang, teméér omdat de reacties van de SP-leden vaak niet geplaatst worden en de scheldpartijen er wèl door komen.

  Ik zelf kan me op veel punten vinden in de SP, maar moet ook constateren dat er héél véél niet te rijmen valt en er grote vraagtekens bij heb.

  Mijn lidmaatschap heb ik al opgezegd en ben me nu ernstig aan het beraden waar op te stemmen in november.

 11. pvl zeggen:
  Op de APP dan maar? O nee, je bent niet helemáál atheïstisch, da’s waar ook. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *