Het winkelgesprek

Peter van Lenth
Volg me

0fb55d20a3Afgelopen zondag (koopzondag) heb ik toegeslagen. Om half drie liep ik de winkel binnen en om kwart voor drie kwam ik eruit met een doos in de armen. Zojuist had ik de jonge, misschien net 20-jarige, verkoper een compliment gemaakt; hij had op al mijn vragen adekwaat en deskundig gereageerd, wat ik toch wel een bijzondere ervaring had gevonden. Waarop hij mij complimenteerde, omdat ik me zo goed had voorbereid, wat het voor hem ook makkelijker had gemaakt.

Inderdaad had ik er een dag of twee googlen en bepraten met collega’s opzitten. En dat is maar goed ook, want als je dvd-speler de geest geeft, de video-recorder al lang geleden de geest heeft gegeven, de vorig jaar in een opwelling gekochte mediacenter toch niet precies blijkt te bieden wat je ervan had verwacht, dan is het hoog tijd eens te kijken naar de nieuwste ontwikkelingen op dat gebied.

Okay, de eerste eis lag al meteen op tafel: het apparaat moet dvd’s kunnen afspelen. Oh ja? Moet dat? Maar ik heb toch dvd-spelers in mijn netwerk?! En mijn netwerk is aangesloten op het mediacenter, welke weer is aangesloten op mijn tv en geluidsinstallatie. Tsjee, dacht ik, mogelijk kan ik die dvd gewoon afspelen via mijn pc. Afijn, het mediacenter kan van alles; op de pc opgeslagen foto’s, video’s en geluid afspelen, internetradio doet ‘íe ook, maar een dvd afspelen? Nou, dàt was ‘m nou weer even teveel van het goede, merkwaardig genoeg. Daarvoor moet ik blijkbaar een meer geavanceerde, of van een nòg nieuwere generatie, mediacenter aanschaffen. Dus onderdeel van de zoektocht waren de mediacenters. Voor wie niet weet wat ik bedoel met een mediacenter: Dat is een apparaat dat de tv en geluidsinstallatie onderdeel laat worden van je pc-netwerk en het internet.

En inderdaad, er zijn mediacenters die dvd’s afspelen. Merkwaardig genoeg zijn dat dan weer wel apparaten die een dvd-speler aan boord hebben, dus niet zozeer de dvd-speler van een of andere pc aanspreken. Goed, dat was tot daaraan toe, al begreep ik de noodzaak van zo’n constructie niet. Een andere eis van me was dat ik af wilde van de videorecorder; het is moderner om tv op te nemen op een harddisk. Hé, dacht ik, maar ik kan daarvoor toch een harddisk van een van mijn pc’s in het netwerk nemen, via mijn mediacenter?! Forget it. Ook deze logische mogelijkheid bleek niet te worden ondersteund door mijn huidige mediacenter. Even kijken bij modernere mediacenters… Ja hoor, daar zijn er bij die wel kunnen opnemen op een harddisk. Maar merkwaardig genoeg is ook deze dan weer altijd aan boord van het apparaat, net zoals geldt voor die dvd-speler.

Bij mij daagde langzaam het idee dat zo’n moderne ‘mediacenter mèt dvd-speler en mèt harddisk’ voor mij mogelijk geen meerwaarde zou hebben boven enerzijds handhaven van mijn ‘oude’ mediacenter en anderzijds aanschaffen van een losse ‘dvd-speler mèt harddisk zònder mediagedoe’, want die heb je dus ook. Dus concentreerde ik me later op het zoeken naar zo’n type apparaat. En de naar mijn idee ertoe doende details vliegen je op zeker moment om de oren. Ik raad je aan, stel dat jij ook zo’n aanschaf overweegt, de reviews bij bijvoorbeeld www.kieskeurig.nl te lezen alvorens te beslissen met welk lijstje vragen jij naar de winkel trekt. Hier is het lijstje dat ik voorlegde:

 • Ondersteunt de dvd-speler DivX? (Dit filmformaat is populair bij downloaders.)
 • Wat is het geluidsniveau? (Houd er rekening mee dat je een harddisk niet hoort als je tv kijkt, maar mogelijk wel als je in dezelfde kamer slaapt en het apparaat ’s-nachts om drie uur opeens aanslaat om de tv-gids gegevens op te halen.)
 • Is opname op de harddisk mogelijk tijdens het kijken naar een dvd?
 • Is opname van zender A mogelijk tijdens kijken naar zender B? Ook bij digitale tv van bijvoorbeeld KPN? (Die onmogelijkheid ligt overigens eerder bij de digi-tv aanbieder. Alvorens je overgaat op digitale tv: besef dat je in dat basisabonnement maar één zender tegelijkertijd uit het digitale tussenkastje ontvangt. Wil je meer zenders tegelijk ontvangen, dan moet je apart dokken. Dus als jij naar zender A wilt kijken en zoonlief op zijn kamer naar zender B, dan zul je toch een duurdere vorm moeten kiezen.)
 • Is opname op de harddisk mogelijk terwijl je kijkt naar een opname van diezelfde harddisk? (Moet kunnen, ja toch?! Kan veelal ook, hoor.)
 • Is time-shifting mogelijk? (Je kijkt naar hetzelfde dat je ook opneemt. Jij gaat effe naar de WC en kijkt dan door waar jij gebleven was, met een paar minuten vertraging dus. Of een uur als je een uur op de plee bleef zitten.)
 • Is overslaan van commercials op een of andere manier mogelijk? (In Nederland wordt geen signaal meegezonden dat reclameblokken markeert. Maar wellicht is er een skipfunctie die met sprongen van 30 seconden werkt.)
 • Gaan audio/video/tv door tijdens het bladeren door de menu’s? (Bij mijn mediacenter is dat merkwaardig genoeg niet zo.)
 • Hoe zit het met kopieerbeveiligingen en regiocodes? (Verwacht niet dat fabrikanten je wel even zullen helpen in je piraterij. Voor kopiëren van beveiligde dvd-s blijf je dus aangewezen op pc-software.)
 • Wordt een online tv-gids (EPG ofzo) aangeboden? (Dat lijkt een wens, maar voor wie enigszins ervaring heeft opgedaan is het een regelrechte eis geworden. EPG staat voor Electronic Program Guide.)
 • Werkt het apparaat goed samen met digitale tv, van bijvoorbeeld KPN? (Misschien ben je nog niet over, maar je koopt zo’n apparaat niet voor vijf maanden.)
 • Is aansluiting van een harddisk via bijvoorbeeld een usb-poort mogelijk? (Lijkt zo logisch, maar de fabrikanten zijn daar klaarblijkelijk niet tuk op. Op die van mij is het overigens niet mogelijk.)
 • Is het apparaat gereed voor HD-tv? (HD staat voor High Definition. Vergeet deze eis als je dat begrip nog niet in de vingers hebt.)

Aanvullende vragen voor het geval je een apparaat met mediagedoe zoekt.

 • Kan je ermee op internet? Gebruikt het IP? Wordt FTP ondersteund? Is er via internet een tv-gids dienst? (Deze vragen zijn om te voorkomen dat je per ongeluk een apparaat aanschaft dat bij thuiskomst en uitpakken helemaal geen mediacenter blijkt te zijn!)
 • Is recording eigenlijk wel mògelijk? (Zoals ik al aangaf, mijn eigen mediacenter kan het niet!)

Vergis je niet in de verschillen tussen de apparaten. Staar je niet blind op prijzen. Er zijn grote prijsverschillen. Ga ervan uit dat de goedkope modellen best goed zijn, maar gewoon simpel een paar vanzelfsprekende eisen niet aan boord hebben. Het zijn de lokkertjes die de winkels in staat stellen om een spectaculaire vanaf-prijs te noemen. De interessante modellen beginnen bij de 300 euro. Het apparaat dat ik zondag aanschafte kostte me tegen de 400 euro, dat moet voldoende zijn om alle bovenstaande eisen te dekken, behalve dan dat het geen mediagedoe aan boord heeft.

Heb jij ook ervaring en vind je dat bovenstaande lijst aanvulling behoeft? De reactieruimte staat voor je open. En uiteraard kan je ook anderszins reageren.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *