Blikvangers

Peter van Lenth
Volg me

6b8119ce32 De PvdA posters zijn binnen!

Sinds kort heb ik weer belangstelling voor fotografie als hobby. Door programma’s als Photoshop zijn fotomanipulaties de gewoonste zaak van de wereld geworden. Misschien dat jouw foto-album van de afgelopen vakantie nog slechts onbewerkte foto’s bevat, maar de foto’s in de media zijn tegenwoordig haast zonder uitzondering minstens in een of andere uithoek bijgewerkt. Zo ook de posters van de PvdA, zo bleek me al snel bij het bekijken. Immers, geen achtergrond blijkt hetzelfde te zijn, ook al moet je attent zijn om dat te zien.

In het novembernummer van Rood, het magazine voor de leden, wordt verslag gedaan van de produktie van de foto’s, welke gemaakt zijn door de fotografe Dana Lixenberg. Interessante opmerking wordt daar gemaakt:

‘Lixenberg vindt het belangrijk dat een portret heel echt en oorspronkelijk overkomt. Niet geënsceneerd. “Vandaar dat ik Wouter Bos tussen het publiek gefotografeerd heb.”

Op een bijbehorende foto staan maar liefst vijf mensen gedrapeerd tussen Wouter Bos en de fotografe, waarbij uiteraard een smal pad is opengelaten.

Ik begrijp prima waarom de foto’s op deze wijze zijn geschoten. Wat ik echter niet begrijp, is waarom er wordt gesuggereerd dat er niet geënsceneerd is en Wouter tussen publiek gefotografeerd is. Het zal best zo wezen dat dit een afspiegeling is van wat Wouter geregeld in werkelijkheid overkomt en waarmaakt. Maar toch…

Ook interessant is om te zien hoe de professionals ongewenste lengteverschillen aanpakken; de diverse figuranten en Wouter Bos staan ieder op planken van verschillende dikte.

Nou ja, mijn zegen heeft het; er is in elk geval open kaart gespeeld over de produktie, althans naar de lezers van Rood toe.

Naschrift: De titel ‘Blikvangers’ is dezelfde als dat van het artikel in Rood.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *