De Dag van het Radionieuws

Peter van Lenth
Volg me

Bam332 Het is nu één over twaalf, middernacht wel te verstaan. De ‘dag van het radionieuws’ zit er weer op. Elke werkdag luister ik naar Radio 1, in de auto, en daarom weet ik dat het “voortaan” op 9 november de Dag van het Radionieuws is.

Dat is een mooie gelegenheid om het even over het volgende te hebben: Is het mogelijk om de subsidie voor Radio 1 te verhogen, zodat ze die hinderlijke reklames achterwege kunnen laten?! Zou iemand hier voor me kunnen uitzoeken of er door de politieke partijen wat over wordt gezegd in hun verkiezingsprogram? Ik kan me niet voorstellen dat we die paar miljoen niet als gemeenschap zelf kunnen ophoesten. Het voordeel is dat ik dan niet meer een paar minuten lang telkens vòòr het hele uur, nà het hele uur, vòòr het halve uur en nà het halve uur hoef te luisteren naar dolenthousiaste vrouwen- en mannenstemmen die me ervan willen overtuigen dat hùn beleggingsfonds niet écht een risico voor de toekomst inhoudt, of dat hùn bedrijf het pakket wèl binnen 2 uur overal bezorgt, of dat hùn software het hele logistieke proces van a tot z voor je regelt.

Het mag wel duidelijk zijn dat ik op zich een supporter van Radio 1 ben. Uit een onderzoek is ook naar voren gekomen dat nieuwsradio, ondanks voorspellingen van sceptici, wel degelijk de toekomst heeft. Sterker, de plek van het medium zal alleen maar sterker en sterker worden. Televisie, krant en internet hebben iets niet wat radio wel heeft. Bij televisie is er de noodzaak om ook energie te steken in beeld, de kijker moet noodzakelijkerwijs een plek opzoeken waar een televisie is. Ook bij internet moet een plek worden opgezocht. En daar komt bij dat het niet in die mate live kan zijn als bij radio mogelijk is. De krant is meer portabel, maar daar is van live-verslaggeving al helemaal geen sprake. Een radioverslag kan op allerlei plekken worden beluisterd, terwijl de luisteraar gewoon doorgaat met iets anders.

De technologische ontwikkelingen gaan overigens wel vrolijk door. Vandaag las ik over een op bluetooth gebaseerde draadloze koptelefoon. Deze kan ik dan koppelen aan bijvoorbeeld mijn PDA. Met die PDA kan ik onbeperkt op internet. Op internet kan ik inloggen op internetradiostations, maar ook op Radio 1. Ergo, als je me op zeker moment ergens ziet lopen met een draadloos koptelefoontje, dan luister ik wellicht naar Radio 1. Of naar Radioio Ambient, gehuisvest ergens in een gebouwtje in California, Tampa. Leuk kado lijkt me zo’n draadloze bluetooth koptelefoon, hoewel de prijs van tegen de 100 euro iets te fiks is voor een Sinterklaaskado. En ook werkt het op mijn PDA allemaal nog niet fantastisch; geregeld valt de verbinding weg. Maar dat het uberhaupt kòn! Het lijkt wel alsof die almachtige God de techneuten her en der toch stiekem een handje helpt.

Okay, prima medium dus, die radio, maar de reklame moet er uit, althans bij Radio 1.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *