KVP, CHU, ARP, CPN, PSP, PPR

Peter van Lenth
Volg me

ce92ef59d5Het CDA is in 1980 ontstaan uit een fusie van de KVP, de CHU en de ARP. Met name de KVP hoopte zo de teloorgang te kunnen stuiten. Deze drie partijen hadden in de jaren vijftig nog een meerderheid van de kamerzetels, maar raakten door de ontkerkelijking en emancipatie die vanzelfsprekende meerderheid in rap tempo kwijt. Sindsdien zijn ze niet meer teruggeklommen naar die oude hoogten, maar de verschrompeling stokte wel.

GroenLinks is in 1990 ontstaan uit een fusie van de CPN, de PSP, de PPR en (nou vooruit) de EVP. Na veel gesteggel werden zij het eens over samengaan en ze hoopten zo heel veel meer s0d3c6175d8temmen te verwerven. Weliswaar kregen ze sindsdien meer zetels dan ze tezamen voordien haalden, maar echte groeistuipen heeft GroenLinks nooit mogen meemaken.

Mogelijk is het tijd voor een nieuwe linkse poging, maar zit dat er momenteel in? De SP is na deze verkiezingsoverwinning vast en zeker tezeer in de bijbehorende roes en voelt zich daarom onkwetsbaar; een vraag om te fuseren zal er met gefronste wenkbrauwen en onderling gegniffel ontvangen worden. Binnen de PvdA zijn nog steeds veel kaderleden die denken dat de partij eigenlijk de enige serieuze, lees verantwoordelijke, partij ter linkerzijde is; hun weerzin tegen samenwerken met nog linksere idealisten is groot.

Toch, stel je eens voor: Een links blok dat bijna alle kiezers van de PvdA, SP en GroenLinks kan binden en bovendien nieuwe kiezers erbij haalt, mensen die zo’n machtsblok liever zien dan vele ideologische, en dus kleine, machtloze, partijen.

Vergeet ik haast D66. Vlak ze niet uit! Uit de as kan zomaar een nieuwe phoenix verrijzen. Wat mij betreft, sluiten ze zich aan.

Het enige waar ik bang voor ben, is dat zo’n links blok een beginselprogramma in elkaar zet waar ikzelf op punten echt niet achter kan staan, en dat die punten dan voor mij nog wezenlijk zullen zijn ook. Waardoor ik alsnog voorlopig zwevend blijf…

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op KVP, CHU, ARP, CPN, PSP, PPR

 1. Ruud Antonisse zeggen:
  Ha die Peter en lezersnazessen,

  dank voor het overzichtje, heb je zoiets ook van de overige partijen? Verder vraag ik me af of de links rechts politiek niet toe is aan vervanging door progressief en behoudend. Ik kan me als afvallig christen overigens weinig voorstellen van een gristelijk atheistisch sociaal kabinet, jij wel? Nee toch he? mzzl Ruud nb sorrie dat ik wat lang weg bleef maar ik ben nogal druk aan het doen.. maar dat gaat verder nergens over.. ciao

 2. pvl zeggen:
  Progressief-behoudend. Hé, daar hèb ik toch al over geschreven, bijv. hier en hier?!

  Is de PvdA athexefstisch dan? Ik dacht het niet. Daarover berichtte ik al hier.

  Maarrrr… zou een waarlijk athexefstische partij in een regering kunnen zitten samen met een gristelijke partij? Ik denk het wel, maar als zo’n partij begint over euthanasie verbieden, zoals dat in bijv. Italië nog steeds speelt, dan houdt het op. Dus… de PvdA moet nu echt op zijn tellen gaan passen. Ik denk niet dat het gaat lukken tussen PvdA en CU. (Mijn broer René merkte terecht op dat de ChristenUnie niet de CHU is. Die is opgegaan in het CDA dus, zie boven.) Wat denk jij?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *