We zijn verworden tot watjes

Peter van Lenth
Volg me

a410882098Op het moment van dit schrijven wordt er bij standpunt.nl gestemd over de stelling “Nederland heeft goed gereageerd op de storm”. Mijn gevoel zegt me dat je enerzijds zult horen dat er genoeg actie is ondernomen en anderzijds dat er toch te weinig actie is ondernomen. Het zal wel fifty-fifty worden. En ik?

Ik behoor tot een categorie die waarschijnlijk onderbelicht zal blijven. Ik vind namelijk dat er ’te goed’  is gereageerd. Daarmee bedoel ik dat er mijns inziens te vaak is ingegrepen met te rigoureuze of te correcte maatregelen. En dat er bovendien overdreven wordt.

Een te rigoureuze maatregel vind ik het geheel afsluiten van een snelweg omdat er een vrachtwagen is omgewaaid, terwijl je deze ook simpel aan de kant kunt schuiven (hij is toch vaak leeg) om er vervolgens met één of twee rijstroken langs te mogen tuffen.

Een te correcte maatregel is het bij knelpunten niet inzetten van de vluchtstrook. Een tweebaansweg wordt zo een geenbaans- of eenbaansweg ondanks een volwaardige, aanwezige vluchtstrook.

Over de NS wil ik zo’n oordeel hier niet direct vellen. Hun argument dat er veel bomen en takken op onbekende plaatsen over de rails lagen en dat ook her en der leidingen waren gebroken en dat ze in het donker daarop geen goed zicht meer hadden, klinkt aannemelijk. Wel vraag ik mij af waarom ze dat pas om 19 uur bedachten. Ze wisten toch wel eerder dat het donker zou worden?

Ook vind ik dat er zo overdreven is gereageerd. Een paar doden en het staat al met koeieletters op de voorpagina. We zijn niks meer gewend, lijkt het wel. Zelfs natuurlijke, bijna jaarlijks terugkerende tegenslagen zijn tegenwoordig al gigantische mokerslagen. We zijn verworden tot watjes, wat ook blijkt uit de te rigoureuze en te correcte maatregelen.

Dat het vrachtverkeer het lef heeft met windkracht 9 of 10 de weg op te gaan, verbaast me. Waarom is niet al tientallen jaren geleden bedacht dat zoiets niet moet mogen? Ik stel voor dat de overheid het hen verbiedt te rijden bij een bepaalde windkracht, of anders dat de vrachtvervoerder een zeer hoge boete te wachten staat als zijn karkas omwaait bij zulke windsnelheden. Als zij niet op de weg waren geweest, was er gisteren niet 450 kilometer file geweest.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op We zijn verworden tot watjes

 1. pvl zeggen:
  Zonet op het forum van standpunt.nl wat reacties gelezen. Opvallend dat het gros van degenen die daar reageerden er net zo, zo niet nog feller, over denken als ik. Men vond het allemaal zwaar overdreven, zowel door de overheid als door de media.

  Iemand vond dat je als overheid mensen niet had moeten toeroepen binnen te blijven. Integendeel, de oproep had moeten luiden: “Mensen, het is alweer zo’n twee jaar geleden dat je zulk natuurgeweld mocht meemaken. Ga lekker naar buiten, geniet ervan en let een beetje op dat je geen tak tegen je kop krijgt!” Leuk, zo’n visie.

  Een ander ‘vermoedde’ een verborgen campagne van de overheid, die ons zo wil klaarstomen voor milieu-maatregelen die ons vele euro’s gaan kosten. Ook een leuke visie.

  Ook maakte Jan Blokker , in het NRC, indruk. Die zette mensen op het idee dat zulke gebeurtenissen de saamhorigheid bevorderen en dat het de overheid misschien wel vooral daarom te doen is.

 2. Rogier zeggen:
  Nou, dat vind ik nu ook! Ik wilde op die bewuste avond een mp-3 spelertje kopen en wat schets mijn verbazing; vrijwel alle winkels waren dicht. Een beetje wind en ieder had een mooi excuus om “op tijd” naar huis te gaan. Had men gewoon tot 21.00 uur gebleven, dan had men de ergste wind vermeden. Raar, dat men in het heetst van de wind het advies krijgt of zichzelf geeft om maar alvast naar huis te gaan! Met een lekkere frisse tegenwind wandelde ik dien dag naar den kroeg alwaar naast de barkeeperes slechts twee Engelsen te vinden waren. Wij waren het snel met elkaar eens; Nederlanders zijn pussys. Vrij vertaald; MIETJES!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *