- Is ‘Critical (Race) Theory’ echte wetenschap? - 14 december 2021
- Het internet als mindblower en de mensenrechten als bron van onrust - 17 april 2021
- De ernstige fout in de UVRM: Universalisme - 11 februari 2021
Zo, dus Nederland staat hoog in de top 10 van landen die vorig jaar zijn getroffen door natuurrampen’. Lees ik het goed zo? Ik lees door: ‘Met duizend doden als gevolg van de hitte in juli bezet Nederland de vierde plaats.’ Goh, was ik even afwezig afgelopen zomer, door een zonnesteekje wellicht? En hebben ze in andere landen een inzamelingsactie voor ons gehouden zonder dat we het door hadden?
Het zou vooral gaan om hoogbejaarden, hartpatiënten en mensen met aandoeningen aan de luchtwegen. De constatering komt uit onverdachte hoek, zou je zeggen, de Verenigde Naties. Ze achten mensen die zijn omgekomen door extreme hitte of kou slachtoffers van een natuurramp, vergelijkbaar met een aardbeving, een overstroming of een orkaan.
Nou sorry hoor, maar deze redenering gaat er bij mij niet in. Als het nou een föhn van 70 graden Celsius was geweest die als een tornado een kilometerslang spoor dwars door Amsterdam had getrokken en daar alle aanwezigen had verzengd, ja dan had ik me wel kunnen neerleggen bij die definitie. Maar nu gaat het om allang kwetsbare, voor relatief hoge temperaturen overgevoelige, slachtoffers. Die temperaturen waren wel uitzonderlijk, maar ze aanduiden als natuurramp gaat me veel te ver.
We verworden echt tot watjes, als we op deze voet doorgaan met het herdefiniëren van woorden.