Een brede partij

Peter van Lenth
Volg me

GroenLinks had dit weekend weer zijn congres. Daar is gedebatteerd. Het is immers een debatpartij, zo wil de leiding ons doen geloven. En misschien klopt dat ook wel. Maar sommigen zijn daar minder van overtuigd. Uit de Volkskrant van vandaag: “We zijn een debatpartij? Ja, voor 30 seconden. Dan draait de voorzitter de microfoon uit.” En een ander voornaam lid: “Ik wil een brede partij zijn. Dat moet ook in de top tot uiting komen”. Schijnbaar voelt een deel van GroenLinks zich toch minder serieus genomen.

Kom, laat het bestuur eens een poging doen. Ze laten iedereen zijn zegje doen. Sterker zelfs, het wordt een brede partij waarin al die critici een plek in het bestuur, de gemeenteraden, de provinciale raden en de beide landelijke Kamers krijgen. Kan nog leuk worden. Van GroenLinks hoef je nooit meer één blok te verwachten; sommigen stemmen straks vòòr de oorlog tegen Iran, anderen stemmen tégen en weer anderen onthouden hun stem. Idem inzake het immigratiebeleid, of zou er in déze brede partij echt niemand op de Wilderslijn zitten? Ook over ontwikkelingshulp wordt vast wel divers gedacht; de meesten willen het budget verhogen, anderen willen liever de VVD-norm, toch? Het wordt vast een warm nest waar iedereen zijn hokje vindt. Feitelijk hebben we geen andere partijen meer nodig. Tsja, en dat dankzij de keuze voor een brede partij; niks mis mee, de democratie ten top, toch? Eigenlijk net als in de VS, een tweepartijenstelsel, of is misschien zelfs al één partij meer dan genoeg?

Ach, waar heb ik het over. Veel belangrijker nieuws is vandaag natuurlijk dat de formatie lijkt te gaan lukken. Ons land wordt nu eens niet in chaos gestort door partijen die elkaar maar niet willen naderen. Het CDA was tot en met de verkiezingen morbide tegenstander van samenwerken met de PvdA, en nu ineens gaan ze er toch mee in zee. Het bed zullen ze vast nog niet delen, maar gezellig samen dineren doen ze al.

We zullen zien hoe het ze vergaat, met name hoe het in deze BREDE coalitie de leden af gaat in het debat.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Een brede partij

  1. bo zeggen:
    Is het dan toch waar dat weersomstandigheden mensen kunnen laten veranderen. Natuurlijk niet maar het kan wel een ingeving zijn om een frisse wind te laten komen. Ik ben tevreden hoe de partijen zich hebben gepresenteerd. Het geeft een positieve wending in plaats van afbreken. Verdonk en Rutte kunnen hun tas inpakken. Generaal pardon is nu gewoon geworden. Niets negatief meer over mensen die hier gewoon horen en kunnen blijven. Heerlijk!!! Een nieuwe lente? Ik weet het niet maar wel verder. Gisteren nog de documentaire van Al Gore gezien. Een aanrader!! Iederen kijken. Ik heb hem op DVD gezien dus je hoeft niet meer naar buiten om het te zien. Het leuke is dat ik in een toyota rijd en dat schijnt de schoonste auto te zijn.
  2. pvl zeggen:
    Zo, dus ik met mijn Renault moet me nu schuldig gaan voelen zeker. 🙂

    Leuk door je geschreven trouwens. Zit vethaal in, houd ik wel van. Wanneer komt die cd uit? Je weet wel waarover ik het heb toch?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *