Het Alziende Oog

Peter van Lenth
Volg me

f1372f65ba In vroeger eeuwen, in zeg maar het pré-Darwiniaanse tijdperk, hadden we al een Alziend Oog boven ons hangen dat ons constant in de gaten hield. Hoezo privacy…

Positief beschouwd zorgde deze fantastische uitvinding van de koningen, keizers, pauzen, kardinalen en bisschoppen er mede voor dat de mensen bevreesd waren zich kwaadaardig en crimineel te gedragen. Dat Oog heeft er vast en zeker toe bijgedragen dat de mensen constructief zijn gaan samenleven en elkaar relatief gesproken met rust lieten. Negatief beschouwd was het een sinistere uitvinding waarmee de machthebbers het klootjesvolk hun egoïstische en despotische wil konden opleggen zo het hen uitkwam.

Sinds Darwin is dat sprookje echter uit en dus moest er iets nieuws worden bedacht. Dankzij de technische vooruitgang wordt de wereld nu volgehangen met Ogen. Big Brother is still watching us. Het hier getoonde gele oog wekt dat gevoel al helemaal sterk op. Merkwaardig genoeg denken de bedenkers dat het juist dat gevoel vermindert.

Hoe het ook zij, de privacy is er niet en was er niet. We worden niet vertrouwd. We vertrouwen elkaar niet en God vertrouwde ons ook al nooit. Ach, ik ben het er wel mee eens, denk ik. Ikzelf ben natuurlijk wel te vertrouwen, maar jij? Jij kan maar beter wel in de gaten worden gehouden, ha!

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Het Alziende Oog

  1. Hartman zeggen:
    Ik vertrouw xe0 la Peter Pan mijn eigen schaduw niet eens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *