13QMI22Z

Peter van Lenth
Volg me

… staat er op het kaartje met het formaat van een creditcard. Het gaat om een lotnummer. Een ander kaartje vermeldt het lotnummer LET4HORV. Studenten worden uitgenodigd te surfen naar een website van ASA uitzendbureau en daar hun geluk te beproeven. Op de voorzijde staat: Win je collegegeld terug! Schrijf je in en win. Check je code. Wat kun je winnen? Alles over ASA.

Moet kunnen natuurlijk, zo’n loterij. Eens even kijken hoe de kansen liggen. Zo te zien kunnen er op elke positie 36 tekens staan (A-Z, 0-9). Daarmee wordt de kans dat een lotnummer de hoofdprijs oplevert 1 / ( 36 x 36 x 36 x 36 x 36 x 36 x 36 x 36 ). Dat is een heel kleine mogelijkheid, reken zelf maar uit, dus die hoofdprijs kan je gevoeglijk wel vergeten. Tenzij ASA niet alle mogelijke nummers heeft afgedrukt op kaartjes, maar waarom nam het dan niet een simpeler serie, zoals 1 tot 10.000?

Hoeveel prijzen zijn er eigenlijk? Dat wordt uit het kaartje niet duidelijk. Het is heel goed mogelijk dat er maar een enkele prijs (collegegeld terug) uitgedeeld wordt. Dan is het zo goed als zeker dat die prijs nooit uitgekeerd hoeft te worden. Immers, heel veel kaartjes zullen nooit op de website beproefd gaan worden.

Maar zelfs als de prijs wel door iemand wordt binnengesleept, heeft ASA iets waardevols er voor teruggekregen voor een habbekrats: privé-gegevens van heel veel studenten. Want voordat het lotnummer beproefd kan worden, zal de student toch eerst die gegevens moeten prijsgeven.

Gelukkig zijn onze hedendaagse studenten niet op hun achterhoofd gevallen en hebben ze dit alles zelf ook al bedacht. Toch? Of er valt toch meer te winnen dan ik hier zo negatief voorspiegel. En dat ontdek je pas op die website. Dus klik je of klik je niet. Vast wel.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *