Plastic munten

Peter van Lenth
Volg me

9e89c1cf92 Discotheek The Challenge in Hoofddorp sluit de deuren, zeggen ze. Ze maken verlies, naar wordt gesuggereerd doordat valsemunters de bezoekers voor een habbekrats namaakmunten verkopen.

In de discotheek heerst een alternatief geld-circuit. Er moeten bij de kassa plastic munten worden gekocht en met die plastic munten kan vervolgens worden afgerekend bij de bar. Zulk plastic geld is echter makkelijk na te maken en daarvan heeft de discotheek dus zeer grote last. Hetzelfde verschijnsel overkomt andere discotheken.

Op mij komt het allemaal wat merkwaardig over. Waarom willen ze in vredesnaam een alternatief geld-circuit? Omdat ze hebben gemerkt dat hun eigen personeel als de raven steelt als er met ordinaire euro’s wordt afgerekend. Okay, snap ik. De overheid snapt dat ook, want deze staat het toe dat er met alternatief geld wordt afgerekend. Er is zelfs hele wetgeving die regelt dat je zulk alternatief geld niet mag namaken. De namakers zijn dus inderdaad valsemunters.

Maar je zou toch verwachten dat de discotheekhouders ietsje creatiever nadenken. Alternatieve muntjes? Tot daaraan toe, maar maak het dan wel onaantrekkelijk om ze na te maken. Stel dat gewoon geld even gemakkelijk was na te maken als plastic geld, nou dan zouden onze euro’s echt niet uit legeringen bestaan, maar inderdaad uit goedkoop plastic. Met andere woorden, de discotheken moeten meer geld steken in de aanmaak van hun geld. Ze moeten niet zo gierig zijn met die investering.

Ze kunnen natuurlijk ook eens goed gaan nadenken over andere systemen. Wat te denken van de mogelijkheid om bij verlaten van de disco weer je munten in te leveren?! Je kan dan per avond een variant ervan gebruiken. Tuurlijk, de barman zou een hele zak vol aan een vriendje kunnen geven die ze dan bij de kassa omruilt. Maar zoiets is te controleren. Een paar muntjes dan? Kan nu ook al. Sterker zelfs, de barman kan nu al een hele grote zak plastic muntjes meegeven aan een vriendinnetje welke mee naar buiten gaat en de volgende keren hergebruikt kan worden.

Volgens mij kan die tent in Hoofddorp wel weer open. Tenzij er natuurlijk andere redenen voor deze sluiting waren…

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Plastic munten

  1. pvl zeggen:
    Ik zat ook nog te denken: Waarom stampen ze geen gaatje, kruisje, driehoekje uit een euromunt? Lijkt me onnuttig om na te maken.

    Zou dat mogen van de overheden?

  2. pvl zeggen:
    En je zou ook op te waarderen, niet-persoonsgebonden debitcards kunnen gebruiken. In de bedrijfskantines stop je zo’n kaartje bij de kassa in een gleuf en vervolgens worden ze razendsnel bijgewerkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *