Ik heb hun hen hun afgepakt

Peter van Lenth
Volg me

Ligt het aan mij of ligt het aan hun. In de krant, in de boeken die ik momenteel lees, in de tijdschriften, overal raak ik er verstoord door en gestoord van. Loopt de zin best lekker, totdat het woordje ‘hun’ gebruikt wordt waar ik ‘hen’ verwacht. Moet ik vervolgens in mijn hoofd weer een hele draai maken. Het lezen schiet dan niet op en de irritatie neemt toe. Want het wordt zo langzamerhand een obsessie voor me. Was dit gebruik al heel lang het geval en valt het me nu pas op (selectieve waarneming), of is er recentelijk een wijziging in het Groene en/of Witte boekje geweest?

Ik heb even zitten googlen op ‘hen hun’. Het blijkt een probleem te zijn waarmee veel mensen worstelen. Het blijkt ook zo te zijn dat je formeel hoort te schrijven ‘ik heb het van hen afgepakt’ en ‘ik heb het hun afgepakt’. Wat een onzin, wat een flauwekul is dat. Met die eerste vorm ben ik het wel eens, maar wat de tweede vorm betreft is er wat mij betreft maar één juiste manier: ‘ik heb het hen afgepakt’. Da’s tenminste te onthouden.

Krantenredacties en schrijvers, gelieve naar mij te luisteren en jullie Groene/Witte boekje en Stijlgidsen per omgaande te herzien.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Ik heb hun hen hun afgepakt

 1. Hartman zeggen:
  Hen is vierde naamval.
  Hun is derde naamval.
  Na een voorzetsel wordt hun altijd hen.
  Van geldt als voorzetsel.
  Bedenk dit, doe dit en gij zult geen Nederlander meer zijn, want Nederlanders minachten hun eigen taal en grammatica!
  Mvg,datishardman
 2. pvl zeggen:
  Wat ik ervan heb begrepen, is dat de door jou geschetste taalregel een kunstmatige is en taalkundig onnodig en zelfs dubieus. Niet toepassen van die onlogische regel is niet een uiting van minachting.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *