Komt Hamas met geruststellend communiqué?

Peter van Lenth
Volg me

Dat was heftig nieuws vanavond, over de Gazastrook. Ik moet erkennen dat ik het niet heb zien aankomen. En volgens mij ben ik niet de enige. Of heb jij er journalisten, columnisten, wereldleiders of andere politici over horen waarschuwen?

De status moet herzien worden. Nu Hamas volgens een stiekem van tevoren uitgewerkt oorlogsplan (hoe moet je het anders noemen) de hele Gazastrook in bezit heeft genomen, is er volgens mij maar één conclusie mogelijk: De Hamas is op oorlogspad, daarbij financieel en materieel gesteund door fundamentalistische groepen en landen, Iran voorop. Ze zijn erin geslaagd om territorium te verkrijgen waar zij op hun gemak de dienst kunnen uitmaken. Vanuit dat gebied kunnen ze zichzelf nog verder organiseren ter voorbereiding op de volgende veroveringsslag. De strategie is me duidelijk (de vestiging van een Islamitische heilstaat), maar die zullen zij trachten te verhullen door morgen eerst een ‘geruststellend communiqué’ uit te brengen, vooral gericht op het geruststellen van de Arabische staten. Immers, ze hebben nu even wat tijd nodig voordat die volgende oorlogshandeling gedaan kan worden.

Het is voor mij duidelijk dat er voor het Westen en Israël, en zelfs voor de meeste Arabische staten, maar één conclusie de juiste is: De Hamas moet per sé zijn veroverde territorium weer worden ontnomen. Dat zal niet goedschiks gaan, geloof me. En dus moet het maar kwaadschiks. Wie dat gaat doen (of gaan doen) is nog even onduidelijk, maar dat moet wel snèl besloten worden. Ik denk dat de Arabische staten een cruciale rol gaan spelen omdat effectieve actie gebaat is bij hun toestemming . Kunnen zij er door de Westerse landen van overtuigd worden dat Hamas ook voor hen levensgevaarlijk is? Of laten zij zich morgen overtuigen door dat ‘geruststellende communiqué’.

En wat doen de Westerse landen als de Arabische staten voor de zoveelste keer de kop in het zand gaan steken? Dan zal het Westen tòch moeten gaan ingrijpen, uit pure, tijdige zelfverdediging. Want als het niet nu gebeurt, zal het over een jaar of wat op veel grotere schaal alsnog moeten gaan gebeuren.

One way or the other, het wordt weer oorlog. Helaas, maar waar.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Komt Hamas met geruststellend communiqué?

 1. Hartman zeggen:
  Israël moet een x-tal precisiebombardementen uitvoeren en de leiding van de Hamas uitschakelen. Dat dit vele burgerslachtoffers zal hebben, is de prijs die de bevolking zelf moet betalen voor het ooit in meerderheid kiezen voor deze Hamas-entiteit.

  Israël moet vervolgens de schuld van alles krijgen maar dat geeft niet, want dat zijn ze toch gewend. Uiteraard geven het Westen en de Arabische Staten Israël er ook goed van langs maar via onofficiële kanalen laten wij onze goedkeuring toch doorsijpelen. Zoals een arabisch spreekwoord zegt: “De vijand van onze vijand is onze vriend.”

  Last but not least:
  We sturen “In Sja Allah” Gretta Duisenberg en Dries van Acht naar Gaza naar het front om te bemiddelen tussen Hamas en FataH. Misschien kan er iets moois tussen die twee opbloeien en kan er zo een nieuwe lente komen.

 2. pvl zeggen:
  Maar Van Agt is wel getrouwd en zijn vrouw leeft nog bij mijn weten.

  Nee, even serieus, de Israëlische regering geeft momenteel aan zich er buiten te zullen houden. Daar zal best onderling over nagedacht zijn en een van de beweegredenen zal zijn dat ze straks niet wederom de gebeten hond willen zijn. Maar ik hoop serieus dat ze op diplomatiek niveau momenteel zeer druk overleggen met de VS, Europa èn de Arabische staten, en daarbij een harde oplossing bepleiten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *