Plasterk nu al ingepalmd

Peter van Lenth
Volg me

Leon de Winter haalde me vanmorgen in de krant de woorden uit de mond. Mijn hemel, wat zag hij het allemaal scherp. Mijn complimenten aan Leon. En mèt hem ben ik helemaal afgeknapt op Ronald Plasterk. Wat is deze op zich aimabele man snel van zijn voetstuk gevallen en ingepalmd door de gevestigde politiek. Gisteravond was zijn optreden bij Pauw & Witteman ontluisterend; ik werd een illusie armer. Aanvankelijk was ik er zeker van dat uitgerekend zijn aanwezigheid in het kabinet ervoor zou zorgen dat zoiets als een tweede referendum absoluut zou gebeuren. Maar helaas krijgen alle PvdA-stemmers die vooral op hem hun hoop hadden gevestigd het deksel op de neus.

Het is feitelijk zeer, zeer ernstig allemaal. Onze staat wordt op dit ogenblik uitgeleverd aan de superstaat Europa. En in die superstaat hebben wij echt maar een minimale stem. Overdreven? Mogelijk, maar dat wens ik dan wel zelf te beslissen, op basis van open campagnes en debatten, tussen voor- en tegenstanders. En uiteindelijk wil ik met een stem laten blijken of het deze keer allemaal wèl verantwoord is erin mee te gaan. Maar in dit kabinet zit een lading politici die zich als technocraten en eigenaren van het land gedraagt. Met echte democratie heeft dit alles geen ene moer meer te maken.

Er zou dit keer niet langer sprake zijn van een grondwettelijke impact. Maar dan moet men mij maar eens uitleggen hoe dat dan zit met die minister van buitenlandse zaken. Deze zit wel degelijk in de pen. En ik moet er niet aan denken dat een of andere imbeciel uit een of ander land bij een of andere gebeurtenis namens heel Europa een standpunt gaat staan innemen waar ik persoonlijk werkelijk van walg en mèt mij het gros van de mensen in Nederland. Te ver gezocht? Het is vorig jaar mij al eens overkomen dat zo’n bericht in de krant stond en ik me groen ergerde aan dat standpunt. Ik meen me te herinneren dat het een veroordeling betrof van Amerikaans handelen. Dat de Fransen er zo tegenaan keken was mij bekend, maar dat ook Nederland hen veroordeelde? Echt niet.

De verschillen tussen de diverse volkeren in Europa zijn nog steeds groot. Ik ben Adenauer zeer dankbaar voor wat hij heeft gedaan op het gebied van samenwerking tussen de West-Europese landen. Maar er is geen enkele reden waarom dat proces moet doorschieten. We mogen geen United Nations of Europe worden, althans niet voordat we daar allemaal aan toe zijn. Eerst moet er nog worden gewerkt aan het verder opbouwen van eenzelfde normen- en waardenstelsel. En laat ik vooropstellen dat ik vind dat ons eigen stelsel de debatten daarover moet trachten te winnen.

Dit NEE van het kabinet hoort te leiden tot zijn VAL. Dat gaat niet gebeuren, want de PvdA kiest daar niet voor. Maar ‘het volk’ zal dit niet snel vergeten. De afrekening zal zeker komen. Het wordt tijd dat ik mijn lidmaatschap nu maar eens echt opzeg. De associatie met die zelfingenomen technocratenbende heeft nu wel lang genoeg geduurd.

Getagd , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *