Onze koningin generaliseert

Peter van Lenth
Volg me

De kerstrede 2007 van onze koningin is wederom een fraai staaltje van weloverwogen en compleet uitonderhandelde woorden. Niks mis mee, zo op het eerste gezicht. De meeste mensen zullen het snel doorlezen en er geen enkele ‘moeite’ mee hebben. Ook is het waarschijnlijk dat groepen mensen her en der woorden zullen lezen die hen het geruststellende gevoel geven te zijn gehoord en begrepen door onze koningin, dan wel door onze regering. Een geruststellend saai stuk dus? Misschien, maar tòch heb ik kritiek.

Ik raakte op mijn qui-vive door de volgende regels uit de kerstrede: “Grofheid in woord en daad tast de verdraagzaamheid aan. Discussies ontaarden in verharde verhoudingen. In zo’n sfeer worden mensen al snel als groep over één kam geschoren en worden vooroordelen als waarheid aangenomen.”

De koningin heeft het hier over ‘over één kam scheren’, dus over generaliseren. Da’s mooi, zou je kunnen zeggen, maar doet ze er zelf nu niet net zo hard aan mee? Doet ze het nu niet voorkomen alsof er in Nederland massaal gegeneraliseerd wordt? Of anders, dat er in Nederland door de nodige individuen en groepen gegeneraliseerd wordt? Ze noemt weliswaar geen namen, maar namen zijn wel door anderen eerder genoemd en wie de kerstrede leest zal vast en zeker direct die namen erbij bedenken. En dàt moet de schrijver/schrijfster beoogd hebben. Dat is zeker weten overwogen door en uitonderhandeld met de regering.

Zo bezien is de rede toch weer een poging om politieke tegenstanders van de huidige regering effectief neer te sabelen zonder man en paard te hoeven noemen. Allen die het hebben aangedurfd om omwille van een duidelijk debat enigszins te generaliseren – enigszins, want desgevraagd geven allen altijd aan dat er nuances zijn – worden hier van tafel geveegd ten faveure van de polderaars, van degenen die willen pappen-en-nathouden, van de multi-culturalisten. Lees de hele kerstrede eens in dat licht en je snapt wellicht beter wat ik bedoel.

Getagd , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *