Bolkestein en de buik

Peter van Lenth
Volg me

“We zitten met een enorme voorraad zwevende kiezers. Die stemmen met hun buik, on vote avec ses tripes, zoals de Fransen zeggen. Probeer dat electoraat maar eens vast te houden.” Zo verklaart Bolkestein vandaag in de Volkskrant (het Vervolg, p. 21) het momenteel lage aantal zetels van de gevestigde partijen, waaronder de zijne uiteraard.

De meeste uitspraken in het interview begroet ik met instemming, echter niet de bovenstaande dat de zwevende kiezers met de buik stemmen. Ik denk dan ‘waar haalt hij die wijsheid vandaan, waar baseert hij dat op’. Of eigenlijk, ik ben het er gewoon niet mee eens. Of eigenlijk, het zou volgens mij zomaar juist andersom kunnen zijn. Mogelijk stemt de gemiddelde zwevende kiezer vooral met het hoofd en stemt juist de gemiddelde partijgebonden kiezer met de buik. Immers, staat de buik hier niet symbool voor een irrationele sympathie en is het niet juist de partijgebonden kiezer die op de partij zal stemmen uit solidariteit en gewoonte, omdat die partij ooit in het verleden in elk geval één keer de sympathie wist te winnen?! En is niet juist de moderne zwevende kiezer zwevend geworden door een bovengemiddelde interesse in de politiek en haar argumenten?!

En zo denk ik verder over de onderbuik… Bolkestein doet zijn best een coherente visie op de wereld te hebben. Als lezer distilleer je die visie uit zijn vele uitspraken en dan voelt menigeen, waaronder ik, een zekere sympathie, zelfs als je geen VVD-er bent. Zo werkt dat bij charismatische lui. Je voelt dat er een visie achter zit, zelfs al weet je niet de finesses ervan te doorgronden en zou het verhaal bij gedetailleerde bestudering als een kaartenhuis in kunnen storten. Wellicht geldt het ook voor lui waarvoor je juist antipathie voelt. Je voelt dat er ook bij hen visie achter zit, maar dan eentje waarvan je juist gruwelt, op zijn minst op gedeelten. En juist omdat je ook hun charisma beseft en bang bent dat ze daarmee macht zullen vergaren ontwikkel je antipathie.

Sympathie, antipathie, ratio en onderbuik. Hoe zit het met jouw visie op de visie van de charismatische leiders?

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *