Wilders moet kort geding aanspannen

Peter van Lenth
Volg me

De Stichting Dag van Respect toont niet bepaald respect voor Wilders’ politieke partij PVV. In het lesboek dat deze stichting speciaal voor de groepen 7 en 8 van de lagere school heeft ontwikkeld en dat 13 november landelijk doorgewerkt zou moeten worden, wordt Wilders’ film Fitna ongenuanceerd op één lijn gezet met Hitler’s Mein Kampf. In de erop volgende zin worden beiden neergezet als voorbeelden van respectloosheid.

Geconfronteerd met de kritiek hierop van de PVV is de stichting nog wel bereid te erkennen dat het allemaal wat ongelukkig geformuleerd staat in het lesboek, maar terughalen wordt niet opportuun geacht.

Iemand in mijn omgeving vindt dat een addendum (een inlegvelletje dus) voldoende zal zijn. Ik ben het daarmee pertinent oneens. Er is maar één aktie correct en dat is het geheel terughalen van het lesboek. Jammer van het papier, eventueel jammer van de gekozen datum als een gecorrigeerd lesboek niet binnen negen dagen te drukken en te bezorgen is, maar onvermijdelijk, zeker voor een stichting die respect in het vaandel draagt.

De PVV zal de rechter moeten inschakelen. Een kort geding is in dit stadium het enige dat zoden aan de dijk zal zetten.

Verwijzingen:

Stichting Dag van Respect

Volkskrant-artikel

=========================================
Addendum:
=========================================

Het balletje blijkt aan het rollen te zijn gebracht door een van de debattrainers van het buro Nederlands Debat Insituut dat door de stichting Dag van Respect is ingehuurd om op scholen het project te begeleiden. Deze trainer stuurde de stichting de volgende tekst:

Aan: Redactie Dag van Respect Special 2008

Rotterdam, donderdag 30 oktober 2008

Beste redactie,

Ik schrijf u met een heel eenvoudige vraag. In de Dag van Respect Special staat op bladzijde 10 te lezen dat de film Fitna van Geert Wilders en het boek Mein Kampf van Adolf Hitler gebaseerd zijn op eenzijdige denkbeelden.

Prima. Leuke mening hoor. Geen idee wat ermee bedoeld wordt verder. U moest eens weten hoeveel eenzijdige denkbeelden en waardeloze boeken/films ik ken.

De vraag is: waarom [van alle mogelijke voorbeelden uit de wereldgeschiedenis, van alle mogelijke voorbeelden uit kunst en cultuur] deze koppeling Geert Wilders – Adolf Hitler in één zin? Wat is het achterliggende idee, wat is de achterliggende boodschap die hiermee gecommuniceerd moet worden?

Ik vraag het uit beleefdheid en ik vraag het vanuit het eenvoudige principe van hoor- en wederhoor. Daarbij moet ik vermelden dat ik van binnen kookte toen ik deze kunst & cultuur-special onder ogen kreeg. Niet omdat ik een Geert Wilders-adept ben. Niet omdat ik denk dat zijn denken niet te bekritiseren is. Maar omdat een dergelijke koppeling verdomd stigmatiserend werkt, en omdat ik reden heb om aan te nemen dat de auteur zich daarvan bewust is. Want: Adolf Hitler, is dat niet die Duitser/Oostenrijker die sinds WOII geldt als de verpersoonlijking van Het Kwaad? Mein Kampf, is dat niet dat boek waarin de Jodenvervolging letterlijk staat aangekondigd?

Als trainer van het Nederlands Debatinstituut ben ik er trots op een bijdrage te leveren aan een geciviliseerde debatcultuur in Nederland. Mensen van alle leeftijden, vanuit alle lagen van de bevolking, help ik graag om maatschappelijke vraagstukken op een analytisch nuchtere manier te bekijken en te bespreken. Conceptuele helderheid en zelfstandig reflexief denken staan daarbij voorop. Het gebruik openlijke dan wel verkapte manieren om de status van diverse gesprekspartners / standpunten in het maatschappelijk debat a priori te ondermijnen keur ik ten strengste af. Daarbij grenzen teksten als deze wat mij betreft aan het misdadige. Het getuigt van ernstig verward, zo niet ontspoord denken. En het meest schaamteloze is: het geldt als lesmateriaal voor onze kinderen. Het geldt als lesmateriaal voor onze kinderen. Het geldt als lesmateriaal voor onze kinderen. Het geldt als lesmateriaal voor onze kinderen..!!

De auteur, alsmede de eindredacteur, zijn mij een verdomd goede verantwoording schuldig. Jullie zijn ouders van kinderen die deze uitgave lezen een verantwoording schuldig. Jullie zijn de financiers van deze uitgave een verantwoording schuldig (zit mijn belastinggeld ook in deze uitgave?). Bij het uitblijven hiervan verklaar ik mij bereid jullie aan de schandpaal te nagelen – ongeacht de gevolgen die dit voor mij persoonlijk en mijn inkomen heeft. Ik wens niet mijn trots als debattrainer te verliezen door mee te werken aan projecten die ik zeer in strijd acht met daadwerkelijk geciviliseerd debat in Nederland.

Peace! Respect! En een hartelijke groet,

Eric Stam
Freelance debattrainer

De reactie van het Nederlands Debat Instituut was vervolgens het van de klus halen van deze debattrainer, dus nog net geen ontslag op staande voet, zal ik maar zeggen.

Mijn mening? Ik vind dat Eric Stam het allemaal heel goed verwoord heeft. Hij sloeg de spijker precies op de kop. Pauw & Witteman mogen hem morgenavond uitnodigen en dat buro moet dan maar mee aan tafel komen zitten.

Getagd , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Wilders moet kort geding aanspannen

  1. Biomiagom zeggen:
    Bedankt voor een interessante blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *