Waarom zijn printers zo goedkoop?

Peter van Lenth
Volg me

Wie wil kan bij mij een perfecte kleurenlaserprinter ophalen voor maar 50 euro. Het apparaat van nog geen twee jaar oud heeft alles aan boord: netwerk, dubbelzijdig printen, fax, kopiëren, tweede lade, scannen. Het is een bakbeest zoals je ze ziet op haast ieder kantoor. Een en al degelijkheid, boordevol mogelijkheden. Waarom ik dan toch slechts 50 euro vraag? Omdat niemand méér wil bieden. Sterker, zelfs 50 euro wil men niet bieden. Waarom ik ‘m dan niet voor minder verkoop? Waarom zou ik? Hij staat me amper in de weg en men bekijkt het maar. Wie het ding niet eens 50 euro waard vindt is het apparaat niet waard, zoiets.

Nog geen twee jaar oud en in perfecte staat, en toch maar 50 euro? Dan zal het vast een koopje zijn geweest, twee jaar geleden? Tsja, misschien wel. Ik heb even de factuur erbij gehaald: Dell 2145CN Multifunction Colour Laser Printer, 527,59 euro incl. BTW. Als je zo naar dat apparaat kijkt, met name ook aan de binnenkant, dan is dat wellicht een koopje. Maar goed, de fabrikant vond het een juiste prijs. En het is ook al geen stuntaanbieding geweest. Is het dan wellicht slijtage? Is zo’n apparaat na twee jaar feitelijk versleten? Ik dacht het niet. Elke print is nog steeds even perfect als de eerste die eruit rolde. Verder is er geen piepje te beluisteren.

Maar dan moet dat tientallen kilo’s zware ding toch met gemak nog best wel zo ongeveer de helft kunnen opbrengen? Nee dus, want … de toner is bijna op. Er zit nog wat cyaan in en ook geel en zwart. Maar alle toners lopen op hun eind en ze zullen dus moeten worden vervangen. En de kosten daarvan belopen … 400 euro! Tsja, daar schrikken al die eventuele kopers natuurlijk voor terug. Weliswaar zouden ze dan voor 450 euro weer een mooie printer hebben, maar in de winkel liggen nog nieuwere modellen te glimmen voor zelfs veel minder dan dat. Zie bijvoorbeeld de hieronder getoonde reclame voor zo’n printer. Slechts 189 euro, al is dat exclusief BTW. Dan zou je wel gek zijn als je die liet staan en een tweedehands voor 450 euro in gebruik neemt.

Laserprinter te goedkoop?

Is deze laserprinter te goedkoop?

Ik heb nog gecontroleerd of die aanbieding inclusief toner is. En ja hoor, er zit toner bij, al zijn het wel halve porties. Zo’n halve portie gaat dan niet 3500 pagina’s mee, maar slechts de helft daarvan. Geen particulier die zich daarover zal druk maken, want het duurt op de bovenzolder vast wel twee jaar voordat die 1700 pagina’s zijn afgedrukt. En wie dan leeft dan zorgt, nietwaar?!

Nu even over de moraal van dit verhaal: Vinden wij het verdienmodel van de fabrikanten okay? Kijk, die fabrikanten rekenen erop dat wij na die 1700 pagina’s hun tonerkits zullen aanschaffen. Hun verdienmodel is daarmee gestoeld op het idee dat ze zo’n apparaat desnoods ònder de kostprijs ervan aan het publiek verkopen om vervolgens de winst steeds te pakken bij de verkoop van de toner. Mocht het inderdaad een feit zijn dat het gros van de klanten die toner ook daadwerkelijk nabestelt, dan zij het zo en klopt hun verdienmodel. Maar ik vermoed dat het nabestellen door velen volstrekt niet wordt gedaan! Na die twee jaar schrikken ze van de prijs van de vervanging en kiezen ze ervoor het nieuwste van het nieuwste aan te schaffen, zodat ze voor een fractie van die vervangingsprijs weer twee jaar vooruit kunnen. Het trieste gevolg is dat er in misschien wel alle huizen van ons land niet langer gebruikte printers staan te verroesten, op een leeftijd dat ze nog jàren zouden moeten werken. Wie maakt zich druk over het effect op het milieu van deze vorm van omgaan met de grondstoffen en energie die voor de productie gebruikt zijn? Ik hoor daarover niemand. Ik neem bij niemand waar dat men het handelen van deze fabrikanten laakbaar vindt. Laat dit blog een bijdrage zijn aan ons aller bewustwording van deze eigenlijk fnuikende vorm van milieubederf.

Ik denk ook wel een soort oplossing te hebben. De fabrikanten moeten er (desnoods gedwongen) massaal toe overgaan de printers aan te bieden zònder toner! Dan wordt de prijs van de hardware ten opzichte van de toner helder. Maar bovendien, de prijs van de hardware zou niet onder de echte kostprijs mogen liggen. En wellicht zou daardoor de prijs van de toner ook navenant omlaag kunnen gaan. Dat zal de tweedehands markt in de hardware, en daarmee het doorgaand gebruik en dus het milieu, ten goede komen.

Getagd , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *