De Gooise kliek sluit de gelederen terwijl ik mij diep schaam

Peter van Lenth
Volg me

John Ewbank zei eerder nog het koningslied te hebben teruggetrokken omdat hij die “zeikregen” beu was: “Ik ben zelf de enige paraplu in deze zeikregen en heb besloten dat ik mij niet op deze manier laat bejegenen.”

Maar blijkbaar is het toch niet zo’n erge zeikregen geweest, want dan zou de Gooise kliek rond deze componist het niet alsnog erdoor hebben geduwd. Zeker, het had de afgelopen dagen wel iets van een volksgericht, maar geloof me, als het een echt volksgericht was geweest, dan zou het Nationaal Comité vandaag echt niet hebben vastgehouden aan het koningslied. Nu heeft het, mede uit naam van die  kliek, besloten ermee door te willen gaan. Ook John Ewbank sloot zich daarbij aan.

Poop Joop van den Ende (“Ik vind het een rete commercieel en goed lied”) zegt dat een enquête uitwijst dat slechts 40 procent van de Nederlanders het nummer niet goed vindt. Nou, in mijn eigen enquête, in eigen kringen, schommelt dat percentage ergens in de buurt van de 95. En die overigen hadden er nog niet echt over gelezen.
Maar liefst 51 artiesten uit die Gooise kliek gaan straks in de Ahoy lekker uit hun bol: “Wat is er leuker dan met z’n allen mee te zingen met bekende hits van grote artiesten van Nederlandse bodem? En wat is er mooier dan met z’n allen vanuit Ahoy massaal het nieuwe Koningspaar toe te zingen?” Opvallend is dat àl deze artiesten het lied zo prachtig vinden; ze behoren allen, zonder uitzondering, tot die ’60 procent’. Het is werkelijk hartverwarmend hoe ze elkaar de hand boven het hoofd houden en als ware vrienden steunen. Neem Carel Kraayenhof, die de critici beticht van “hokjesgeest”. Hij vindt echt dat het nummer geen kans heeft gekregen. En “we hebben er met heel veel mensen onbaatzuchtig aan meegewerkt en die goede intenties hadden best gezien mogen worden.” Of anders Willeke Alberti. Ook zij vindt de negatieve reacties “onbehoorlijk”. Tsja, ook Willeke kan de Gooise kliek maar beter te vriend houden. Wel gaat ze nog even inhoudelijk: “Bovendien is dit een heel verkeerd teken naar het koningshuis. Ik hoop dat dit gedoe de sfeer niet zal bederven en dat we een hele mooie Koningsdag krijgen.” Laat ik zelf nu juist hun koningslied een geheel verkeerd teken naar het koningshuis vinden; onze koning en koningin worden constant oneerbiedig met je en jou aangesproken en de koning zelf wordt Willem genoemd, terwijl hij ons echt vroeg hem als Willem-Alexander of Alexander aan te spreken, mocht je toch per se willen levelen.

Ook Ali B behoort nu duidelijk tot de Gooise kliek, want hoewel hij het rapgedeelte niet best vond, zette hij toch zijn ego opzij, wauw. Ali: “Tot het eerste rapcouplet ging nog goed, maar het tweede couplet – de W van wortel enzo – ging gewoon niet. Het Nationaal Comité Inhuldiging wilde dit stukje in het nummer hebben. Dus dan zet je je ego opzij.”

Gran’ Ol’ Man van de Gooise DJ’s Frits Spits dreigde met stoppen. Helaas betrof het slechts stoppen met het Oranjejournaal. Verder: “Een ongelooflijke schande dat dit gebeurt. Via sociale media is het ongelooflijk opgeblazen.” Ja mensen, al die kritiek was een ongelooflijke schande en dus plaatst hij de nodige sneren terug. Want dat mag dan weer wel. Maar zijn sneren terug zijn weer niks vergeleken met die van Glennis Grace. Zij vindt de critici “kleine kinderen”. Toe maar, toe maar, de pot verwijt de ketel, denk ik dan.

Ahmed Aboutaleb zit in het comtié van Inhuldiging en hij vindt het Koningslied wèl mooi. “Over smaak moet je geen debat hebben”, zei Aboutaleb. Is dat zo? Ikzelf vind dat je zo’n debat wel degelijk moet voeren als het om een lied gaat dat we allen worden geacht te dragen, want daar gaat het natuurlijk om: Het gaat er nog niet eens zozeer om of we het willen meezingen. Het lied is bedoeld als eerbetoon van ‘het hele volk’ aan het  koningspaar. Het hoort juist daarom van voldoende niveau te zijn, opdat alle onderdanen massaal achter de tekst kunnen staan en niet als achterlijk te kijk worden gezet. We willen ons niet hoeven te schamen, zowel naar het buitenland toe als naar elkaar.

Wat nu alsnog op 30 april gezongen gaat worden wekt ook bij mij plaatsvervangende schaamte op. En laten we dit duidelijk stellen: Dit lied verbroedert gewoon niet. Sterker, het heeft een zoveelste tweespalt in onze samenleving veroorzaakt. Ik verwijt het comité die tweespalt vandaag te hebben veroorzaakt. Het had vandaag moeten inzien dat echt terugtrekken van dit lied veel beter is dan de poot stijf houden. De Gooise kliek koos er daarentegen voor de eigen gelederen gesloten te houden. Maar ik zeg hen allen: Jullie minachting voor alle critici en jullie hooghartige eigenwaan zullen zeker onthouden worden. En om ons geheugen een beetje te helpen volgt hieronder nog even dat lijstje van deze Gooise kliek:

Onder aanvoering van John Ewbank en Joop van den Ende:
Paul de Leeuw
Anita Meijer
Babette van Veen
Carel Kraayenhof
Chris Hordijk
Do
Edsilia Rombley
Esmée Denters
Frans Duijts
Frederique Spigt
Glennis Grace
Jamai
Jim Bakkum
JURK!
Lavinia Meijer
Gerard Joling
Lee Towers
Lisa Lois
Marco Borsato
Niels Geusebroek
Nielson
Rob de Nijs
Rowwen Hèze
Lange Frans
Bollebof
Fouradi
Gers Pardoel
Ali B
Kraantje Pappie
Chantal Janzen
Ruth Jacott
Sharon Doorson
Trijntje Oosterhuis

Andere grootheden die niet ongenoemd mogen blijven:
Alain Clark
Guus Meeuwis
Jack Poels
Daphne Deckers

Getagd , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *