Bert Wagendorp over cynisme

Peter van Lenth
Volg me
Bert Wagendorp

Foto van Bert Wagendorp zoals deze verschijnt in ‘Volkskrant Online’ in de tekstmodus.

“Om ons tegen de leugen te beschermen zetten we het cynisme in, de lafste en meest miserabele manier om de werkelijkheid onder controle te houden en onszelf te behoeden voor desillusies”, aldus Bert Wagendorp vandaag in de Volkskrant op pagina 2. Dit naar aanleiding van het ongeloof van velen dat alle rijders in de Tour de France – die vandaag van start gaat – dit keer wèl vrij van doping zullen zijn. Zijn eigen geloof is dat het dit keer de schoonste sinds 1903 – dus sinds ooit – zal worden. Een geloof dat de cynici inderdaad als naïef zullen bestempelen, zoals hij zelf al voelt aankomen: “Noem me maar naïef”, zo sluit hij af, “maar ik verheug me zeer op de drie mooiste weken van het jaar”.

Het zijn opmerkelijke woorden uit de pen van deze op en top Volkskrant-journalist, die immers elke keer weer in zijn column het nieuws vol met cynisme verslaat. Ik zou zeggen, zoals het een goed journalist betaamt. Maar nu opeens lijkt het hem wel zo goed uit te komen om op datzelfde cynisme af te geven, want hoe anders moet je het noemen als hij het wegzet als laf en miserabel – sterker zelfs: als lafste en meest miserabele? Het op deze wijze framen – want dat is het – van de cynicus lijkt mij vanuit zelfbescherming te gebeuren.

Het lijkt me dat het cynisme – waar hij eigenlijk vol van is en er beroepsmatig volop gebruik van maakt en er dus ook de boterhammen goed mee belegt – hem bij de wielersport toch niet zo goed uitkomt, want die is alle jaren zijn lust en leven geweest en het liefst wil hij dat zo houden. Ik snap dat laatste wel, maar het is natuurlijk wel inconsequent als je in je andere columns juist de cynicus bent waarop je nu zo afgeeft.

Bert Wagendorp lijkt ons te willen beleren dat we niet zo cynisch moeten zijn. Prima, maar wellicht kan hij dan ook de volgende vertaling van zijn uitspraak even uitprinten, inlijsten en hangen boven zijn eigen bureau op de burelen?!

“Cynisme is de lafste en meest miserabele manier om de werkelijkheid onder controle te houden en onszelf te behoeden voor desillusies.”

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *