Open brief aan Bert Wagendorp

Peter van Lenth
Volg me
BertWagendorp1

Bert Wagendorp’s foto van de tekstversie van de online krant, nog steeds met dat rietje door zijn nek.

‘Beste’ Bert, in je column op pagina 2 – het blijft nog even een voorname plek in de Volkskrant – ga je in op het conflictmoment tussen Wilders en Pechtold. Ik erger me buitengewoon aan je schrijven waarin je Wilders alweer omlaag schrijft en Pechtold neerzet als de redelijkheid zelve.

Het kost me tegenwoordig echt de allergrootste moeite me in te leven in je redeneerwijze, terwijl ik toch echt een historie heb die loopt via PSP, GroenLinks en PvdA en me nestel in kringen van vrijdenkers én – wellicht onverbeterlijke – wereldverbeteraars. Ook de familie waaruit ik kom kan je rustig een rood nest noemen. Maar het is door mensen zoals jij dat ik me nog slechts met de grootste moeite links durf te noemen. Ik houd het er maar op dat er binnen links zo rond 1970 een strijd is geweest die is gewonnen door het type linksmens dat heel ver af staat van mijn type linksmens. Daarom zet ik me nu af tegen, wat ik noem, gevestigd-links. Ik schrijf dit op deze manier op omdat ik wil – ja, eis – dat je het uit je hoofd laat mij neer te zetten als een rechts of zelfs extreem-rechts persoon. Want niets is minder waar. Maar bovendien schrijf ik dit zo op omdat het in wezen ook de grondslag is van de recente aanvaring tussen Wilders en Pechtold. Immers, die laatste flikt het om op een buitengewoon gekozen moment Wilders de maat te gaan nemen, op een manier die bij iemand als Wilders én bij mij de haren te berge doet rijzen. Hoe zou jij het vinden om te worden beschuldigd van (banden met) neo-nazi’s, antisemieten en wat al dies meer zij? Dat zou jij niet leuk vinden. Aanvankelijk zou je er lacherig over doen, maar wanneer de mensen erop zouden blijven hameren zou het je toch gaan irriteren. (Of wil je dat ontkennen?) Vertel me, waarom zouden mensen als Wilders en ik ‘kalm’ en vol begrip moeten reageren? Ik vind het volkomen logisch dat er met kwaadheid op wordt gereageerd. Ik begrijp de emotie van Wilders volkomen. De woorden ‘miezerig’ en ‘mannetje’ zijn natuurlijk pure ad-hominems, maar de eraan ten grondslag liggende emotie begrijp ik volkomen. Jij echter wil die emotie maar niet begrijpen. Erger, jij schrijft dat Pechtold ‘een vraag stelde’, meer niet. Daarmee suggereer je dat je die vraag de normaalste zaak van de wereld vindt. Je was hem als het ware dankbaar dat hij, misschien wel mede namens jou, die vraag stelde. Wat is dat toch dat jij niet zelf bedenkt dat die vraag buitengewoon vilein was, door de manier van formuleren, door het moment van ‘vragen’, door de ondertoon. Ik ervaar hier een serieuze kloof tussen jou en mij. Het is juist die kloof die voor de onderlinge omgang fnuikend is; je toont werkelijk geen enkel respect, in dit geval voor Wilders, zijn aanhangers en hun zorgen.

Verder, je schrijft dat bij de media ‘diepe angst’ heerst om Wilders op zijn gedachtegoed aan te spreken. Nou, daar heb jij in elk geval geen last van, toch? Zo zal jij de PVV ook niet als ‘een normale partij’ gaan beschouwen. En je zal ze ook als ‘haatzaaiers’ blijven benoemen, toch? Ik vraag me dan af, weet je wel zeker dat je niet binnenkort wordt ontslagen omdat je toch niet blijkt te passen in het profiel van ‘de media’?

En tenslotte nog één ander punt. Ik heb op internet al berichten gelezen die de door KAFKA aangevoerde ‘bewijzen’ tegenspreken. Hoe is het gesteld met je professionaliteit? Heb je de redactie eerst gevraagd of die ‘bewijzen’ eigenlijk wel kloppen? Je maakt namelijk in jouw column geen enkel voorbehoud. Of was je er zelf bij en heb je het allemaal zelf waargenomen en moet dat voldoende bewijs voor ons allen zijn?

Getagd , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Open brief aan Bert Wagendorp

 1. Anoniem zeggen:
  Hoe moet je volgens jou Wilders kritisch aanspreken? Wat is de juiste manier?
 2. Floris Schreve zeggen:
  Wel leuk deze passage:

  “Hoe zou jij het vinden om te worden beschuldigd van (banden met) neo-nazi’s, antisemieten en wat al dies meer zij? Dat zou jij niet leuk vinden. Aanvankelijk zou je er lacherig over doen, maar wanneer de mensen erop zouden blijven hameren zou het je toch gaan irriteren. (Of wil je dat ontkennen?) Vertel me, waarom zouden mensen als Wilders en ik ‘kalm’ en vol begrip moeten reageren?”

  Maar het probleem is nu juist dat Wilders zelf contact heeft gezocht met ‘neonazi’s, antisemieten en wat al dies meer zij’. Of dat nou leuk is of niet lijkt me niet relevant. Dan kun je wel heel erg ‘huili huili’ gaan doen (om een PVV term te gebruiken), maar dat heeft Wilders helemaal zelf gedaan. Het enige wat Pechtold heeft gedaan is daar een kritische vraag over stellen. Of mag dat niet?

  • Pechtold refereerde aan bepaalde mensen/groepen bij de demonstratie. De aanwezigheid bij de demonstratie van die mensen/groepen is niet hard aangetoond (sterker, er zijn aanwijzingen dat ‘bewijs’ is gemanipuleerd) en dan nog is het niet te voorkomen dat die erbij komen staan; het is tenslotte een openbare demonstratie. Tegelijk deed de PVV het nodige om de demonstratie in goede banen te leiden. Ook heeft Wilders zich vaak zat expliciet uitgesproken tegen zulke extremistische groepen. Sterker, in zijn (wat latere) reactie op Pechtold was hij zo expliciet als alle anderen nooit durven te zijn: “die idioterie”. Hoeveel duidelijker wil je het hebben.
   Maar jij refereert misschien aan het aankomende samenwerken met o.a. Front National. Dat zou hij nooit doen als die partij nog steeds vasthield aan bepaald gedachtengoed van vader Le Pen. Maar omdat die partij het antisemitisme en neonazisme binnen de partij tegenwoordig hard aanpakt heeft Wilders er geloof in dat het op dat punt met die partij goedkomt. Waarschijnlijk hang jij het idee aan van ‘eens een dief altijd een dief’. Ik begrijp dat, maar wil toch liever de PN gaan beoordelen op hun huidige ideeëngoed. Probleem is namelijk dat de traditionele partijen zich nog steeds onvoldoende rekenschap geven van de diepe onvrede van veel burgers. Ofwel, dat partijen als de PN zich kunnen wentelen in zoveel belangstelling moeten zowel de gevestigde conservatieven als de gevestigde progressieven zich aantrekken.
   Om je laatste ‘vraag’ te beantwoorden: Wat Pechtold deed was vals, zeer vals. Met het stellen van een kritische vraag had het niets van doen. Als jij dat niet aanvoelt, dan verwondert mij dat zeer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *