Kopen bij Mediamarkt? Ik ben toch niet gek!

Peter van Lenth
Volg me

Denkt u aan kopen in de winkel van Mediamarkt, of van Saturn, die tot hetzelfde concern behoort? Weet dan wel waaraan u begint.

De overheid heeft bepaald dat een aankoop via het web mag worden geretourneerd binnen een zekere periode. Daaraan zijn wel voorwaarden verbonden – waarover verderop meer – maar die voorwaarden zijn een heel stuk beter dan de voorwaarden van retourneren van een aankoop in de winkel. In feite heeft de overheid niet echt eisen gesteld aan winkels wat retourneren betreft. Koop = koop, zo luidt bij een winkelaankoop het uitgangspunt. Als een winkel al bereid is om een artikel terug te nemen, dan is dat ‘goede wil’, noem het eventueel service, meer niet.

Gek toch?! Er is dus blijkbaar een groot verschil tussen uw rechten bij webaankopen en die bij winkelaankopen. Zolang winkels dat verschil niet zelf rechttrekken, zou u wel gek zijn als u niet via het web koopt. Dus, oriënteer u desnoods in de Mediamarkt, maar ga vervolgens rustig naar huis en bestel het artikel via een webshop. Dat biedt véél meer zekerheid! En er zijn meer dan voldoende webshops die zelfs mèt bezorgkosten goedkoper zijn dan Mediamarkt.

Voorbeeldje? Koop in de Mediamarkt een notebook, loop meteen door naar de servicebalie en verbreek het zegel van de doos voor de ogen van de medewerker. Gegarandeerd zal die medewerker u het recht ontzeggen om het nog te kunnen ruilen. Het argument van de ‘service’ medewerker zal zijn dat uzelf toch ook geen doos met verbroken zegel wilt. (Wat natuurlijk voor de meesten niet waar is, want het gaat om garantie, niet om een per se verzegelde doos.) Verbreek het zegel bij een webaankoop en er wordt bij retourneren – verplicht – geen enkel probleem van gemaakt, ook niet door Mediamarkt – want, nogmaals, het is verplicht. Je vraagt je daarom af waar de ‘service’ medewerker het lef vandaan haalde om aan de balie te zeggen dat “u toch ook geen doos met verbroken zegel zou willen”. Dit is slechts één voorbeeld van de veel mindere service die de winkel biedt.

Geldt dit voor alle winkels? Nee hoor, de meeste concurrenten van Mediamarkt en Saturn gaan een stuk soepeler om met retourneren. Daarom kunt u maar beter Mediamarkt en Saturn helemaal mijden. Nou ja, het is natuurlijk een mooie winkel om de producten lekker te vergelijken en uit te proberen. Maar ga daarna gewoon bij een andere winkel kopen, of koop via het web. Dat zal Mediamarkt en Saturn leren!

Wel geldt ook voor alle webaankopen dat producten niet worden teruggenomen na bepaalde soorten gebruik. Zo mag een stofzuiger wel even worden aangezet, maar er mag geen stof mee worden gezogen. Met een koffiezetapparaat mag u ook niet één keertje koffie zetten. Een plasma-tv mag u heel even aanzetten, maar niet een paar uren. En zo zijn er per product sommige probeersels die wel mogen en andere die niet mogen.

Winkels en webshops zouden de klant de retourregels – verplicht! – veel duidelijker moeten maken, door bij het type produkt op een A4 die voorbeelden te geven. Dit dan natuurlijk vooraf! Ook zou de winkelbediende u bij het aankoopbesluit nog één keer moeten vragen of u niet door de hectiek van het moment bepaalde eisen over het hoofd heeft gezien en desnoods die eisen voor de zekerheid stuk voor stuk samen met u moeten doorlopen. Dat is natuurlijk ’tijdrovend’, maar het kan heel veel gedonder achteraf voorkomen. Zo’n soort service – dus vòòr de gang naar de kassa – kan wellicht voorkomen dat u zich bij thuiskomst, na openmaken en uitproberen, opeens realiseert dat u een vooraf wèl gestelde eis toch over het hoofd had gezien. Want u weet, dat zegel is dan al verbroken en de ‘service’ van in elk geval Mediamarkt reikt slechts tot aan de kassa.

Kopen bij Mediamarkt?- Ik ben toch niet gek!

Mediamarkt – Service tot aan de kassa

Getagd , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Kopen bij Mediamarkt? Ik ben toch niet gek!

  1. pvanlenth zeggen:

    Barry van Ruyven, directeur van Mediamarkt Nederland, zat vandaag schijnbaar relaxed in Kassa aan tafel en antwoordde op de klachten van de klanten in de studio. De ene na de andere klant had een negatieve ervaring, veelal ging het over een laptop. Van Ruyven trok in alle gevallen het boetekleed aan, want service staat heel hoog in het beleid van de Mediamarkt, aldus Van Ruyven. Enige citaten: “De Mediamarkt heeft maar één belang en dat zijn tevreden klanten”, “dat raakt mij ook persoonlijk” en “de Mediamarkt is in 13 jaar een groot bedrijf geworden dankzij onze prijzen, dankzij ons assortiment, maar òòk dankzij onze service”.

    Ik werd acuut een beetje misselijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *