Van de NOS heeft Google Glass niets meer te vrezen

Peter van Lenth
Volg me

Nu de NOS heeft aangekondigd een app juist voor Google Glass te gaan uitbrengen kunnen we kritische berichtgeving door hen erover wel vergeten. Mag dit zomaar? Lijkt me niet.

b_smatteson_google_glass_businessMij was al een jaar geleden overduidelijk dat Google Glass (GG) echt een stap te ver is waar het onze privacy-teloorgang betreft. Diverse media verzuimden meteen positie in te nemen en meenden er journalistiek goed aan te doen zowel voor- als nadelen op te sommen. Dat viel in het begin uit in het relatieve voordeel van Google; de journalist durfde het dan niet aan om als een regelrechte conservatief over te komen door ronduit tegen GG te zijn, of de journalist was gewoon méér onder de indruk van de mogelijkheden die GG voor de brildrager biedt dan van de nadelen die er zijn voor de gadegeslagene.

Ik zag het afgelopen jaar echter ook een andere ontwikkeling. Het lijkt erop dat ‘de media’ ons, het volk, zo langzaamaan aan het voorbereiden was op een algemeen debat, door achtergrondartikelen op deelaspecten die vooral vragen moeten oproepen. Anders gezegd, er werd niet zozeer stelling ingenomen, maar toegewerkt naar een mondige, goed geïnformeerde bevolking waarvan verwacht wordt dat deze zo ongeveer dit jaar in politieke arena’s zijn zegje over GG zal doen. Een finale stap lijkt mij dan te zijn dat politieke partijen het thema verheffen, daarbij geholpen door populaire media als Pauw & Witteman en DWDD.

De publieke verkoop van GG is ondertussen in de VS begonnen en zal ook hier te lande niet lang meer op zich laten wachten. Het lijkt me dus echt de hoogste tijd dat ‘de media’ de politieke partijen confronteren en dwingen tot stellingname. En laat nou juist nu een van de belangrijkste partijen van ‘de media’ een statement maken dat diezelfde partij ongeloofwaardig maakt als journalistiek medium.

Door de app voor GG uit te brengen maakt de NOS het zichzelf onmogelijk nog kritisch te berichten over GG. De hoofdredactie zal op deze beschuldiging (want dat is het wat mij betreft wel) vast reageren dat het een met het ander niets te maken heeft en dat de redactie onafhankelijk genoeg is, maar ik geloof daarvan geen donder. De bazen van de NOS maken het de redactie onmogelijk om te pleiten tégen GG, hoe je het ook wendt of keert. Immers, als de redactie zich tégen zou betonen, dan maken ze hun eigen bazen behoorlijk belachelijk en die zullen dat ‘niet leuk’ vinden, op zijn zachtst gezegd.

De hoofdredactie zou kunnen beweren dat het toch al niet de taak is van de NOS om tégen te zijn. Dat zou namelijk niet getuigen van evenwichtige journalistiek. Met zo’n standpunt ben ik het oneens en het is ook geen weergave van de werkelijkheid. Weliswaar kiest de NOS altijd de zogenaamd neutrale woorden, woorden die ook door ‘de vijanden’ als min of meer acceptabel worden beschouwd. Maar er zijn meer manieren om partij te kiezen en dat weten ze bij die redactie als geen ander; Iets wel noemen en iets anders niet, of de zin op een bepaalde manier vormgeven en uitspreken, de goede verstaander heeft aan een half woord genoeg om de stellingname van de redactie te doorgronden. Maar belangrijker vind ik dat wat GG betreft een expliciet standpunt tégen wel degelijk mag en wellicht zelfs moet. Vergelijk het maar rustig met het standpunt tégen pedofilie, of tégen het nazisme. We verwachten niet, of niet meer, een zogenaamd evenwichtige bespreking van de na- én voordelen van pedofile of nazisme. Dat zijn, kortom, geen politieke thema’s meer; we zijn het allen met elkaar over die thema’s eens. Wat mij betreft moeten de media massaal tégen GG zijn of in elk geval de nadelen ruim onder de aandacht brengen, vanuit een actiejournalistiek of maatschappijkritisch principe. Want, alle voordelen voor de drager ten spijt, de nadelen voor de gadegeslagene zijn te groot.

De NOS is echt een stap te ver gegaan. U kunt hen daarom helaas niet meer geloven in hun voorlichting over GG en zal het van de andere media moeten hebben. Die moeten er nu wel vaart achter zetten, met name door de politieke partijen onder druk te zetten een standpunt in te nemen, opdat we weten welke partijen uw en mijn stem kunnen krijgen en welke absoluut niet meer. Let wel, het gaat hier om een voor mij allesbepalend thema; Al is er maar één partij ondubbelzinnig tégen GG en is het partijprogram van die partij voor al het overige echt afschuwelijk, dan nog zal het mijn stem krijgen, zò belangrijk vind ik dit thema.

Het gaat om de toekomst. We gaan òf ietsje naar links òf ietsje naar rechts, het lijkt niet veel uit te maken. Maar het maakt alles uit. Het idee achter Google Glass is echt duivels slecht.

Getagd , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *