Open brief aan de redactie van de extreemlinkse Volkskrant

Peter van Lenth
Volg me

In de Volkskrant van maandag mag correspondent Leen Vervaeke ons Nederlanders uitleggen hoe de verkiezingen in België zijn verlopen (pag. 11). Een objectief, dus meningvrij, verslag moet kunnen volstaan en Vervaeke probeert zeker die indruk te wekken. Desondanks verwerkt hij er een mening in en doet hij zo aan oneigenlijke beïnvloeding van de lezer. Ik weet niet of Vervaeke het zelf doorheeft. En ook is het goed mogelijk dat de hoofd- en/of eindredactie het niet doorheeft. Maar ik kan niet uitsluiten dat zowel Vervaeke als de hoofdredactie een doelbewust, maar ook verholen beleid voeren; een beleid dat beoogt de lezer bij voorbaat te beïnvloeden. Waar gaat het om? Het gaat om het veelvuldig gebruik van de bijvoeglijk naamwoorden extreemrechts en – opvallend genoeg in minder mate – extreemlinks. Consequent wordt ‘Vlaams Belang’ vergezeld van het bijvoeglijk naamwoord ‘extreemrechts’. Kortom, het is telkens weer ‘het extreemrechtse Vlaams Belang’ dit en ‘het extreemrechtse Vlaams Belang’ dat. Het overkomt ook de ‘extreemlinkse’ PTB. Dat lot overkomt niet de andere partijen. Dan is het gewoon – en zoals het hoort – de Parti Socialiste, de N-VA en de MR, nou vooruit: de liberale MR. Tegen dat laatste bijvoeglijk naamwoord ‘liberale’ kan ik geen bezwaar hebben, want ook de MR zelf zal het met die kwalificatie eens zijn. Idem zou ik hier geen bezwaar aantekenen als er gesproken zou worden over de socialistische PS. Ik teken wel bezwaar aan als een kwalificatie niet door vriend en vijand wordt gewaardeerd. En dat is absoluut het geval met de kwalificaties extreemlinks en extreemrechts.

Ik ben al tientallen jaren een trouw lezer en abonnee van de Volkskrant. Ligt het aan mij en zie ik het pas tegenwoordig hoe ik gemanipuleerd word, of is het werkelijk zo dat de hoofdredactie van de Volkskrant kortelings heeft besloten zijn redactie toestemming te geven – of misschien zelfs wel aan te sporen – vooral de term ‘extreemrechts’ zo veelvuldig mogelijk te gebruiken, bij de PVV, het Vlaams Belang, de Front National en nog zo wat partijen? In dat geval, wat is de beweegreden? Meent de hoofdredactie dat het de lezer een plezier doet door al bij voorbaat die helderheid over zo’n partij te verschaffen? En/of meent de redactie dat het nu eenmaal een objectief aantoonbare eigenschap betreft? En/of meent het dat iedereen steeds weer ondubbelzinnig gewaarschuwd moet worden? En/of meent de hoofdredactie dat het zijn plicht is ook dit middel in te zetten teneinde te voorkomen dat we hier ooit weer een soort Hitler krijgen? En/of meent de hoofdredactie dat zijn lezers feitelijk niet echt volwassen en goed genoeg geïnformeerd zijn om zelfstandig een waardeoordeel te vormen?

Allemaal vragen die om een serieus antwoord schreeuwen. Ik weet zeker dat er velen met mij zijn die zich elke dag weer groen en geel ergeren aan het te onpas gebruiken van dit soort bijvoeglijk naamwoorden. Media zijn gewend om meningen en handelen van politici fiks uit te vergroten en hen zo ter verantwoording te roepen. Het is de hoogste tijd dat die media zelf – bij monde van hun hoofdredacties – verantwoording afleggen over hun (verholen) doelen en de middelen die ze daartoe inzetten.

Als lezer van de Volkskrant daag ik de hoofdredactie van mijn krant uit om die verantwoording af te leggen, te beginnen met de uitleg van het zo veelvuldig gebruik van bijvoeglijk naamwoorden als – vooral – extreemrechts en – in opvallend minder mate – extreemlinks. Als de hoofdredactie deze uitdaging niet wenst aan te nemen, kan ik niet anders dan mezelf serieus de vraag te gaan stellen of ik nog wel langer bedot wens te worden door de krant die al tientallen jaren bij mij op de deurmat valt. Voor informatie ben ook ik niet langer afhankelijk van de krant. Het internet biedt tegenwoordig genoeg alternatieve kanalen voor informatie. Kortom, ik wens transparantie over het beleid in deze.

Voor het geval de lezer zich afvraagt waarom ik de Volkskrant in de titel extreemlinks noem terwijl ik het verder niet noem in dit artikel: U zal zich er op zijn minst over verbaasd hebben, zo niet aan geërgerd hebben. Diezelfde verbazing en ergernis ervaren elke dag weer zeer velen die in de media worden weggezet als extreemrechts.

Getagd , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Open brief aan de redactie van de extreemlinkse Volkskrant

  1. piterfries zeggen:
    Ik ben het er mee eens dat VK vooral een politiek propaganda apparaat is, maar helaas onderscheidt VK zich daarin niet van de rest van onze media.
    Positief bij VK is dat in de discussie vele reacties, die tegen de VK naar de mond schrijvers ingaan, worden gepubliceerd.
    Joop, een PvdA propaganda kanaal, kan in dit opzicht een voorbeeld aan VK nemen.
    Ik denk vaak dat Goebbels en Stalin zich zouden afvragen hoe het mogelijk is een zo eenzijdige berichtgeving voor elkaar te krijgen, terwijl tegelijkertijd persvrijheid en vrijheid van meningsuiting worden bejubeld.
    Het lukte hen niet.
  2. Victor Onrust zeggen:
    Helemaal eens, maar waarschijnlijk kansloos.Zie ook update over mijn brief aan de ombudsvrouw.
    http://onrust.2fd.eu/2014/05/grunberg-vliegt-een-keer-te-veel-uit-de-bocht/ Heb je deze brief ook nog verstuurd aan ombudspersoon of anderszins aan VK?
  3. piterfries zeggen:
    Alsof de duvel er mee speelt ben ik net weer bij Joop geblokkeerd.
    Vermoedelijk houdt Joop er niet van dat je FN niet anti semitisch vindt.
    Kritiek op het racisme geroep daar werd ook vaak weggemodereerd.
    Ik had blokkeren al eerder verwacht.
    Bij VK kan ik nog gewoon verder.
    Over een tijdje maar weer verder bij Joop, als ik een ander ip no heb.

    @ Onrust. Ik schreef de ombudsvrouw al twee keer vanwege het droevige VK nivo, maar geen reactie.
    Dat nivo is zowel politiek als inhoudelijk, ik herinner aan het drama over ons pensioenstelsel.
    De economisch redacteur begreep er geen bal van.

  4. pvanlenth zeggen:

    Ik wacht de reactie van de hoofdredactie nog even af. De bovenstaande open brief ging tegelijkertijd naar de brievenrubriek van de VK, met het verzoek deze door te sturen naar de hoofdredactie. De eerste reactie was dat het was doorgezonden naar Vervaeke, maar die staat er wat mij betreft buiten, dus vroeg ik wederom het door te sturen naar de hoofdredactie. We’ll see.

  5. Ximaar zeggen:
    Ik vind links en rechts qua politiek al onzinnige woorden uit een ver verleden toen er nog arbeiders (linksch) waren die zich verenigden tegen de toen gevestigde orde (rechtsch). Deze woorden worden tegenwoordig alleen nog maar gebruikt als een soort scheldwoord richting de tegenstander. Daarbij wordt in Nederland liberaal als rechts bestempeld, wat ik pure onzin vind. Komt omdat de VVD niet liberaal is maar kapitalistisch-conservatief. D66 en GL vind ik wel liberaal en de VPRO is dat voor mij bijvoorbeeld ook. Zeker die laatste wordt niet in NL bestempeld als rechts. Kortom voor mij is links gelijk aan ‘arbeiders’ en dan snap ik werkelijk niet waarom GroenLinks zo dom is omdat in haar partijnaam op te nemen. Die partij is niet echt gericht op arbeidersbelangen. GroenProgressief lijkt me dan ook veel beter.

    Met extreem links of rechts is het hier nog erger. In het Engels heet het ‘Far Left’ of ‘Far Right’. Extreem is daar een overtreffende trap van. Ik zou dat minimaal gebruiken of liever helemaal niet. Noem wat mij betreft de PVV een ondemocratische partij, omdat Geert geen leden toelaat. En noem bijvoorbeeld de SP een socialistisch-conservatieve partij.

    Maar doe dat in een artikel maar 1x en niet telkens. En als dat ook nog eens bij een partij gebeurt en veel minder bij de andere partijen, dan mag je bedenken dat hier spraken is van propaganda/framing. Dat lijkt mij de Volkskrant onwaardig.

  6. pvanlenth zeggen:

    Ximaar, ik deel je mening. Er zijn deskundigen die stellen dat de term extreemrechts losgezongen is van de termen links en rechts. Zit absoluut wat in. Ik schreef daar al twee weken geleden wat over: http://pvanlenth.wordpress.com/2014/05/13/extremisme-hoe-zit-dat-nou-eigenlijk/

    Mijn criterium is steeds meer dat vriend en vijand het bijvoeglijk naamwoord geen probleem moeten vinden. Enige uitzondering is als er sprake is van pertinente ontkenning van een waarheid als een koe. Maar dan nog is het meer dan interessant om te achterhalen waarom het pertinent ontkend wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *