Cartoons en de ware aard

Peter van Lenth
Volg me

OijkPechtoldDe karikatuur die Arend van Dam vandaag op pag. 25 in de Volkskrant schetst van Van Oijk en Pechtold viel me op. Zie de tekening hierboven waarin zij een student uitschudden. Wat Van Dam hier doet vind ik eigenlijk niet kunnen, al zal ik niet gaan zeggen dat hij het niet màg doen. Wel zie ik er een mooie aanleiding in het eens over de spotprent als middel te hebben. Ik vind dat een spotprent de ware aard van iets of iemand moet proberen duidelijk te maken, en die ware aard mag dan best in zekere mate overdreven worden. Maar wordt in deze spotprent ook maar iets van de ware aard van Van Oijk en Pechtold getoond? Nee dus. De keuzes die Groenlinks en D66 inzake het leenstelsel hebben gemaakt zijn ook in mijn visie zeker ten nadele van de student (èn de maatschappij), maar het is niet zo dat beide partijen met veel plezier de student aanpakken zoals in de cartoon wordt gedaan. Kortom, de cartoon maakt niet de ware aard duidelijk, maar vertekent de waarheid volledig. Zo zijn zij niet, het tegendeel is eerder waar. Zelfs de student wordt negatief afgeschilderd, want er komt wel heel veel geld uit de zakken rollen, alsof daar echt zoveel te halen zou zijn.

Ik kan me goed voorstellen dat mensen die zo’n cartoon zien hun geloof in de politici weer verder kwijtraken. Kritiek op de politici is prima, maar het moet wel op juiste gronden zijn.

Getagd , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Cartoons en de ware aard

 1. Noor zeggen:
  We zijn al zoveel jaren uitgeknepen
  er zit echt niets meer in.
 2. Ximaar zeggen:
  Ik zit er niet mee. Een spotprent is om iets bespottelijk te maken en dat hoeft niet politiek correct te zijn. Wat mij meer stoort is dat hier ingeplakte gezichten worden gebruikt, terwijl ik liever zie dat de tekenaar die gezichten tekent en daarbij gezichtsuitdrukkingen extra overdrijft.
  • pvanlenth zeggen:

   ‘Niet politiek correct’ wil niet zeggen dat je alles mag zeggen. Het wil zeggen dat je de waarheid wil kunnen zeggen, ook als er op dat zeggen een soort taboe heerst.
   Overigens heb je wel gelijk wat dat inplakken betreft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *