Is Wilders kritisch genoeg inzake de KNP?

Peter van Lenth
Volg me
wp_zel_janusz_korwin_mikke_nowe3_550

Janusz Korwin-Mikke, leider van de Poolse KNP

Bij de Poolse KNP is Korwin-Mikke de markante leider, de Fortuyn of Wilders of Le Pen of Farage. Er zijn alweer de nodige krantenberichten (bijv. hier en hier) waarin zogenaamd objectief of ons waarschuwend over deze persoon wordt geschreven. Als het in die krantenberichten geschetste beeld werkelijk klopt, dan is die partij ‘onbespreekbaar’ als partner van de PVV. Toch blijkt vandaag dat Wilders ermee heeft ingestemd. Nadere informatie stelde hem blijkbaar gerust. Was hij kritisch genoeg?

Ik ben maar eens op zoek gegaan naar wat meer informatie over Janusz Korwin-Mikke. Mijn indruk na een uurtje internet is dat het eerder iemand is die met provocatieve uitspraken mensen tart in hun vastgeroeste ideeën. Voorbeelden van zijn provocatieve houding vind je op deze Wikiquote pagina. Van de Poolse bevolking kreeg hij 7,2 procent van de stemmen. Maar van de jeugd (18-25 jaar) kreeg hij maar liefst 28,5 procent. Wellicht wordt ons op deze Janusz de komende tijd via de media een diepergaande kijk gegund. Daarbij speelt mee dat hij moet worden bekeken vanuit het perspectief van de Pool.

Nogmaals, is Wilders kritisch genoeg geweest? Misschien moeten we eerder de vraag stellen in welke mate Wilders zich een kritische opstelling kan veroorloven. Er nader over denkend is alle heisa over de fractievorming het gevolg van een feitelijk rare, door de EU bedachte, constructie. Politieke partijen worden min of meer gedwongen om min of meer samen te werken met partijen die geheel onafhankelijk hun eigen programma hebben ontwikkeld en die bovendien hun oorsprong hebben in verschillende culturen. Dat bijv. de PVV zijn toevlucht moet nemen tot partijen als deze KNP heeft ook alles te maken met het impliciete cordon sanitaire die anderen hanteren. Gevestigde socialistische, christelijke en liberale partijen jagen partijen als de PVV naar een uithoek en roeptoeteren vervolgens hoogstverontwaardigd dat die samenwerken met antisemieten. Ze zouden natuurlijk ook kunnen bedenken dat partijen als de PVV zo misschien juist een matigende werking zullen hebben op die andere partijen.

Ik vermoed dat de geestelijk vaders van deze constructie het verholen plan hebben/hadden om de oprichting van pan-Europese politieke partijen te stimuleren. Dan worden de fracties die nu gevormd worden de eigenlijke politieke partijen en de nationale partijen verworden tot onderafdelingen, vergelijkbaar met de positie die gemeentelijke afdelingen nu hebben.

Getagd , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Is Wilders kritisch genoeg inzake de KNP?

 1. piterfries zeggen:
  De Belgische NVA is in het EP toegetreden tot de eurosceptici.
  Meteen wordt in België gebruld dat ze zich met krapuul afgeven.
  Verhofstadt roept dat het niet goed is voor de Europese zaak.
  Hij heeft nog niet door dat zeer velen die Europese zaak inmiddels zien als heel slecht.
  Het afschilderen van diegenen die de huidige EU als een ramp zien, als rechts, extreem rechts, fascistisch, nationalistisch, antisemitisch, etc., is in feite een zwaktebod.
  Het betekent dat EUxtremisten niet in staat zijn uit te leggen wat we aan die EU hebben.
  Alleen al de zelfmoorden onder werkeloze jongeren zijn een veroordeling van die EU.
  • pvanlenth zeggen:

   Dat afschilderen is een zwaktebod, maar evengoed is het behoorlijk effectief. Hele meutes van de bevolking praten hen na. Gevolg: De termen raken los van hun ware betekenis. Nog één generatie en die weet al helemaal niet meer de enig juiste definitie van rechts, extreem-rechts, fascisme, nationalisme, racisme en antisemitisme te geven. Een juiste beoordeling begint bij een juist begrippenkader, dus ik vrees het ergste. (Idem geldt het wellicht voor ons; wij komen soms tot heel andere oordelen over gebeurtenissen uit de geschiedenis dan de mensen in die tijd hadden.)

 2. joost tibosch sr zeggen:
  Het gaat Wilders heel opportuun om macht in Europa, dwz alleen om zich te weren tegen, wat hij noemt, Eurabië, Dan neemt hij natuurlijk nu , als dochter Marie natuurlijk wel tegensputterend, de oude Le Pen met zijn antisemitisme, ook als neo-zionist, opportuun op de koop toe en zal hij hij al die vervelende dingen van een KNP ook wel op de koop toe nemen. Wilders kennend, lult hij zich voor zijn fans daar beslist uit!
  • pvanlenth zeggen:

   Macht in de zin van invloed? Vast wel. Overigens denk ik dat hij ervan uitgaat dat JM Le Pen geen feitelijke antisemiet is. (Le Pen zelf ontkent het te zijn.) Er zijn nogal wat mensen die iemand al een antisemiet noemen bij het minste geringste. Ik probeer de balans wat verderop de lat te leggen.

 3. pvanlenth zeggen:

  Zelfde foutje maakte ik aanvankelijk ook, maar dan omdat degene op wie ik reageerde het ook fout deed. 🙂

 4. piterfris zeggen:
  Kan Tibosch nu eens uitleggen wat het antisemitische van LePen is ?
  Ik verwacht geen antwoord, maar geen antwoord is ook een antwoord.
 5. joost tibosch sr zeggen:
  Piterfries Zijn befaamde opmerking over concentratiekampen en zijn recente over gasovens is volop in het nieuws geweest en is voor iedere volwassene zo op te zoeken en niet mis te verstaan..behalve als men dat om welke te raden reden toch wil doen of zijn mensenrechten- balans wat kwijt is.
 6. pvanlenth zeggen:

  Vandaag maakte Wilders bekend niet met de Poolse KNP in zee te gaan. Wilders: “De PVV wil graag een fractie vormen, maar niet tegen elke prijs. Zo is samenwerken in een fractie met Janusz Korwin-Mikke van de Poolse KNP een brug te ver voor ons.” Blijkbaar is Janusz Korwin-Mikke bij nader kritisch onderzoek toch te gortig bevonden. Dat Wilders liever meedeelt dat het fractievormen niet gelukt is dan hoe dan ook in zee gaan met hen vind ik klasse.
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/22775940/__PVV_nog_niet_in_EU-fractie__.html

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *