De voetbalwedstrijd als metafoor van het debat

Peter van Lenth
Volg me

Recent kwam een mooie metafoor in me op. Het betreft een voetbalwedstrijd waar de ene partij de aanval opent en de andere partij vervolgens niet verdedigt maar een tegenaanval opent. Echter, en nu komt de clou, die tegenaanval wordt gedaan met een andere bal! Dat is natuurlijk oneerlijk spel.

Waarvoor is dit een goede metafoor? Het is een metafoor voor iets dat ik heel erg vaak waarneem in debat. Iemand heeft dan al of niet juiste inhoudelijke kritiek op de ander (dit is de aanval). Die ander zou op dat moment moeten gaan verdedigen, zeker als de kritiek geheel of gedeeltelijk onterecht wordt gevonden. Echter, menig ‘debater’ besluit om niet te verdedigen, maar om een tegenaanval te openen met een heel ander inhoudelijk punt, dus op een heel ander deel van het speelveld. Anders dan bij een voetbalwedstrijd hebben veel toeschouwers niet eens door dat er zomaar opeens twee ballen/onderwerpen in het speelveld zijn. Zelfs degene die de eerste aanval opende heeft het vaak niet door. In dat geval zie je geregeld dat deze de eigen aanval afbreekt en overstapt op verdedigen. Als de eerste het wel door heeft, zal deze erop gaan wijzen dat er oneerlijk spel gespeeld wordt. Daarmee start dan een meta-discussie over de spelregels en dat betekent feitelijk een derde onderwerp, dus nog meer verwarring.

Getagd , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op De voetbalwedstrijd als metafoor van het debat

  1. Victor Onrust zeggen:
    Leuk, al klopt het niet helemaal. Overigens lijkt mij dat de superieure partij zich best zou kunnen verdedigen tegen die tweede bal. Handiger zou zijn als er een scheids was die de regels handhaaft. Juist die ontbreekt meestal of is onbekwaam zoals te zien is aan de manier waarop lijsttrekkersdebatten worden gemodereerd of waarop krantenredacties met hun opiniepagina’s omgaan.
  2. piterfries zeggen:
    Indien het gaat over Israel en de Palestijnen, de bal die de Israel partij systematisch probeert weg te houden, is het verdrijven van de Palestijnen in 1948.
    Hoe dat ging kun je nu lezen bij Joop, een oud Irgun strijdster verhaalt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *