De VanLenth LinksRechts vragenlijst

Peter van Lenth
Volg me

left-right-politicsDoorloop deze vragenlijst deel 1 (ja, er zijn nog meer delen welke later volgen) en ik zal je bij de volgende blogs helpen bij het bepalen waar je staat op de schaal links-rechts. Kruis een item alleen aan als je het er volledig, dus woord voor woord, mee eens bent. Al is er maar één woord dat je niet onderschrijft, kruis het dan vooral niet aan.

[  ] Bootvluchtelingen moeten altijd eerst worden gered uit zee.

[  ] Bootvluchtelingen moeten terug naar Afrika worden gebracht.

[  ] Bootvluchtelingen moeten in aanmerking kunnen komen voor een asielaanvraag.

[  ] Van mij hoeven bootvluchtelingen niet uit zee te worden gered.

[  ] Hitler’s Mein Kampf moet absoluut verboden blijven.

[  ] Een verbod op Hitler’s Mein Kampf gaat tegen mijn principes in.

[  ] Een verbod op Hitler’s Mein Kampf is nutteloos, want het is toch wel op internet te vinden.

[  ] Jean-Marie Le Pen van het Front National is een antisemiet van het ergste soort.

[  ] Het Front National is extreemrechts en moet daarom volkomen genegeerd, zo niet verboden, worden.

[  ] Anti-zionisme is net zo erg als antisemitisme.

[  ] Wilders zie ik als de nieuwe Hitler als hij de kans zou krijgen.

[  ] Ik ben lid van mijn vakbond.

[  ] Ik vind absoluut dat er vakbonden moeten zijn.

[  ] Ik vind vakbonden een onderdeel van onze democratie.

[  ] Vakbonden zijn de pest voor ons land.

[  ] Socialisme, sociaal-democratie en communisme, het is één pot nat.

[  ] Vrijheid in de samenleving is nog belangrijker voor het individu dan een zorgzame samenleving.

[  ] Zonder sociaaldemocraten zou het nu een harteloze maatschappij zijn.

[  ] Het ware probleem in de wereld is de veronachtzaming van het milieu.

[  ] Milieu is belangrijk, maar er wordt wel zwaar overdreven door milieuactivisten.

[  ] Socialisme is het enige alternatief om mensen met macht te bestrijden.

[  ] Arme mensen zijn zo arm omdat ze onderdrukt worden.

[  ] Gepeste kinderen zijn zielig en moeten tegen pesten beschermd worden met harde middelen.

[  ] Eigenlijk hebben veel kinderen die gepest worden het aan zichzelf te danken. Het zijn vaak onuitstaanbare kinderen.

[  ] Eens een dief, altijd een dief, ofwel die mensen zijn onverbeterlijk en kunnen beter lang de cel in.

Getagd , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op De VanLenth LinksRechts vragenlijst

 1. Ximaar zeggen:
  Probleem is dat de mensheid het niet met elkaar eens is wat (naar ik aanneem politiek) links of rechts is. Ik hou de oorspronkelijke definitie van rond 1920 aan. Rechts is de bovenklasse die bedrijven bezit, voor op de preekstoel stond of bijvoorbeeld arts was. Links waren de laaggeschoolde arbeiders, die vonden dat zij betere omstandigheden en meer loon verdienden. Links is voor mij niet per definitie sociaal. Ze zijn dat zeker naar hun arbeidercollega’s, maar de bazen zijn naar elkaar ook sociaal. Links is ook niet per definitie progressief. Veel arbeiders die nu op de SP stemmen zijn juist behoudend ofwel conservervatief. Werkgevers willen daarentegen vaak vernieuwen, wat je progressief kan noemen. Liberaal of niet liberaal is net zo min voor 100% te koppelen aan links of rechts. Kortom tegenwoordig kan je niets meer met die vage kreten en al helemaal niet omdat er steeds meer ZZP’ers komen die zowel baas als werknemer zijn. GroenLinks is als naam de grootste onzin. Daar zitten juist hoger opgeleiden, die er vaak een liberalere kijk op het leven hebben. GroenLinks zit ook niet verweven aan een vakbond zoals de PvdA of vergelijkbare Arbeiderspartijen in het buitenland.
  • pvanlenth zeggen:

   Mooie reactie. Ik ga vandaag het blog publiceren waarin ik beschrijf wat de termen mijns inziens inhouden. Jouw commentaar hierboven zal daar zeker niet gaan misstaan.
   Wel moeten we langer terug voor de oorspronkelijke betekenis van links/rechts.

 2. Pingback: De VanLenth LinksRechts vragenlijst – Antwoorden deel 1 | P. van Lenth

 3. Ximaar zeggen:
  Peter ik heb ook je 2de bericht gelezen en reageer toch maar even hier omdat ik zaken graag bijelkaar hou. Het klopt dat links en rechts eerder bestonden, maar ook dat er verschillende verklaringen voor het ontstaan worden gegeven. Dat neemt niet weg dat het echte links-rechtsdenken vooral tussen 1900 en 1950 was. Daarna zijn er veranderingen optgetreden zoals dat arbeiders beter geschoold werden en uiteindelijk ook grotendeels huizenbezitters in plaats van huurders. De echte linkse kant VARA/PvdA/FNV die kunnen daar niet zoveel mee. Eigenlijk hebben ze gekregen wat ze wilden maar daardoor is hun achterban veranderd richting TROS/D66 en geen vakbond. Om dit alles vind ik dat de woorden links en rechts onduidelijk zijn en dat die woorden vooral gebruikt worden om de ’tegenstander’ te framen. Mensen zeggen niet zo snel dat ze zelf links of rechts zijn, maar wel dat ze een hekel hebben aan andere mensen die ze links of rechts noemen.

  Een belangrijk ingredient van het aanvankelijke Links was internationale betrokkenheid. Het moest voor alle arbeiders beter worden over de hele wereld. Dus veel uitwisseling, maar later ook veel oog voor ontwikkelingshulp. Veel arbeiders van nu zijn daar van vervreemd. Ze zijn bang dat goedkopere buitenlanders hun baan overnemen. Het naar binnenhalen van veel gastarbeiders door rechts en vervolgens links die zich over hen ontfermden heeft daar ook geen goed aan gedaan.

  Links is ook niet per definitie voor meer bureaucratie of voor een te bemoeizuchtige overheid. Ze willen net als de liberalen dat mensen een menswaardig bestaan hebben. En met liberalen bedoel ik dus echte liberalen zoals je die meer vind in D66, Groenlinks maar ook de VPRO en maar een beetje in de VVD. De VVD zelf bestempel ik hoofdzakelijk als geldgericht egoistisch conservatief. In de USA wordt het wordt liberal gebruik voor vrijgevochten mensen zoals je ze meer bij de VPRO, GroenLinks en een beetje bij D66 treft.

  De VVD (bij monde van Wiegel en Bolkestein) heeft de Nederlandse bevolking jaren voorgehouden dat de PvdA voor een onbertaalbare verzorgingsmaatschappij is. Liberaal is idd ook je eigen broek op kunnen houden en pas de overheid inschakelen als dat nodig is. (Waar ik me goed in kan vinden.) Ze hadden dus wel een punt, maar het is zo overdreven vaak gezegd dat mensen hieruit op menen te maken wat links of rechts is. De Telegrof onderstreepte dat allemaal teveel. Die krant is in mijn ogen niet links of rechts maar populistisch sensatiebelust opruiend.

  Zelf zit ik overigens tegen het anarchisme aan en voel me ook liberaal en sociaal. Al een jaar of 30 vind ik dat de woorden links en rechts niet meer gebruikt moeten worden als het om politiek gaat. De kiezers (vooral ook die in de USA) zijn behoorlijk afgehaakt waar het de politiek betreft. Een beetje korfbalclub heeft meer leden dan een politieke partij. Volgens mij komt dat o.a. door de onlogische keuzes van politieke partijen die teveel vast blijven houden aan dat links-rechtsdenken. Ze zouden hun keuzes veel beter kunnen maken en verklaren als ze duidelijk zeggen dat ze bijvoorbeeld conservatief, progressief of sociaal zijn.

  • pvanlenth zeggen:

   Ook ik vind zo langzamerhand de woorden links-rechts onduidelijk. (Dat vond ik vroeger helemaal niet, trouwens.) Maar de woorden worden nog steeds dagelijks gebruikt en blijkbaar heeft in elk geval het journaille er nog een zeker beeld bij. (Je rept al over de Amerikaanse Liberals. Toevallig viel mij gister op dat in het NOS-journaal dat woord werd vertaald als … links!) Ik probeer iets met die beeldvorming te doen door in het verantwoording-blog een definitie neer te zetten waar we voorlopig weer wat mee kunnen. Het is natuurlijk maar de vraag of genoeg mensen zich in de definities kunnen vinden. Wezenlijk is dat ik heb geprobeerd om nu juist te ontsnappen aan framing, aan het benoemen van de vijand als links dan wel rechts. Ik probeer beide kampen een basis te geven die moreel verdedigbaar is. Dat is voor mij al heel wat, want vroeguh stond ik bij voorbaat negatief t.o.v. rechts. Jouw neerbuigende Telegrof begrijp ik, want ik kom uit die linkse wereld waar zo werd gedacht. Maar ik zie de Telegraaf niet langer als ‘populistisch, sensatiebelust en opruiend’. Ik zie het nu als de krant van degenen die op een bepaalde manier tegen de wereld aankijken en die manier is niet per se fout. Hun opruien kan je ook zien als activisme. Dan is het een aktiekrant, iets wat de Volkskrant en het Parool vroeguh ook waren, maar niet meer willen zijn, geen idee waarom trouwens.
   Over conservatief en progressief heb ik ook uitgebreid geschreven. Het zijn al evenzeer moeilijk te vangen begrippen, bleek me toen. Tik evt. bij Zoeken in: oerprogressief oerconservatief (http://pvanlenth.wordpress.com/?s=oerprogressief+oerconservatief&submit=Zoeken)

 4. Pingback: De VanLenth LinksRechts vragenlijst – Deel 2 | P. van Lenth

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *