Als kleur er niet toe doet, lul er dan ook niet over!

Peter van Lenth
Volg me

De ‘pedagogen’ van het Jeugdjournaal hebben gesproken. Zwarte Piet mag ook een witte piet zijn die zwart ziet door de schoorsteen? Zelfs als dat mag, dan nog is het volkomen onnuttig om dat aan de jonge kindertjes te vertellen. Wat moeten die met zulke informatie? Dat is alleen maar verwarrend, dan moeten ze namelijk erover gaan nadenken. En dat moeten ze dan helemaal als er bovendien wordt gezegd dat kleur er helemaal niet toe doet. Nou dan, als die er helemaal niet toe doet, lul er dan ook niet over!

En ik maak me nu ook opeens zorgen over de kindertjes die zich in hun bedje opeens inbeelden hoe al die zwarte pieten overboord gesprongen zijn. Oei, waar zijn die pieten nu? Ze zijn toch niet verdronken?! En als ze niet verdronken zijn, dan kunnen ze toch alsnog naar Nederland komen?! Of zijn ze nu opeens ontslagen? Nee, dat laatste woord kennen die kindertjes nog niet, dus dat zullen ze vast niet bedenken. Maar van dat verdrinken bedenken ze wel degelijk! Och arme, tere kinderzielen, hoe krijgen de vaders en moeders dat traumatische nieuws nou weer uit die hoofdjes!

En zijn er nou voortaan dus zwarte én witte pieten? Die laatste dan met zwarte vegen? Dus dat er dan evengoed toch ook échte zwarte pieten zijn? Maar als dat zo is, dan is er toch geen echte doorbraak in het pietendebat bereikt? Want dan wordt er nog steeds met een negatieve stereotype gewerkt, toch?! Nou ja, negatief volgens Quinsy Gario dus.

En dan nog wat, het verschil tussen de traditionele zwarte piet en Quisy Gario is toch enorm?! Je moet wel een echte domoor zijn om beiden te verwisselen. Ja, het zal vast dat donkergekleurde Nederlanders op straat weleens “hé, daar heb je zwarte piet!” horen. Maar idem krijgt iemand met een witte baard weleens te horen dat ‘ie Sinterklaas is. En in een dik jongetje zien andere kinderen vast Dik Trom, vlak na het bezoek met mamma aan de film in de bioscoop. En dan heb je de mensen die worden aangezien voor Harry Potter of Dracula of Frankenstein of de koning of een clown. Mogen al die mensen vervolgens de staat aanklagen vanwege discriminatie?

Deze week was er een meisje van 9 jaar met een ingezonden briefje in de Volkskrant. Echt een verstandig kind. Daar kunnen de ‘pedagogen’ van het Jeugdjournaal nog heel veel van leren.

Getagd , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Als kleur er niet toe doet, lul er dan ook niet over!

 1. Bo zeggen:
  Nederland op zijn smalst. Ik heb de oplossing. Alleen Sinterklaas. Hij moet het nu maar eens alleen afkunnen. Het wordt tijd dat Sint mentaal sterker wordt. Sint Maarten kan het ook.
 2. rikus zeggen:
  Laten we het gewoon op zwart houden!
 3. joost tibosch sr zeggen:
  We hebben ons groepje IS-fanaten, die met hun achterhaalde godsdienstige opvattingen terugvallen in bedreigend terrorisme en onze wereld willen ontregelen. We hebben hier ineens een groepje koloniale slaven, die denken dat er nog een achterhaalde slavenopstand moet komen. Met zure gezichten en schreeuwend ontregelen ze onze maatschappij, zelfs als die vol zit met onze gekleurde kleine kinderen. Erger is misschien nog dat wel al een grote groep blanke kolonialen hebben die ouderwets een blanke koloniale apartheidsstaat willen handhaven(en dus ook hun knechtje zwarte piet). En we weten allemaal wat er moet gebeuren als onze maatschappij ontregeld wordt..en wie er dan volgens onze geldende afspraken op moet treden!
 4. joost tibosch sr zeggen:
  Vraag Rikus, welke Nederlanders hij bedoelt als hij in zijn blog van vandag schrijft, dat “de PvdA eindelijk weer voor Nederlanders” is..
  • pvanlenth zeggen:

   Hij zal wel minstens de autochtonen bedoelen. En waarschijnlijk ook de allochtonen die erg graag Nederlander in de brede zin willen zijn. Dat zijn in zijn ogen vast niet de Turken die nog immer supertrots zijn op hun Turkse wortels.
   Wat is er in jouw ogen gevaarlijk aan?

 5. joost tibosch sr zeggen:
  Ben benieuwd wat jij met jet jpou blijk baar duidelijke “Nederlander in brede zin” bedoeld?
  De allochtonene die zich gedragen als “blanke Nederlanders” Geef ook eens antwoord aan mij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *